Magda Gessler zdradza sekret idealnych uszek wigilijnych. Sprężyste i miękkie ciasto to nie wszystko

Uszka to element obowiązkowy na wigilijnym stole. Te drobne pierożki mogą jednak przysporzyć sporo problemu i być prawdziwą udręką. Magda Gessler ma jednak na to sprytny sposób - wystarczy zadbać o idealnie sprężyste i miękkie ciasto, a także pełen aromatów farsz na bazie leśnych grzybów.

Flagowym daniem wigilijnego stołu jest obłędny barszcz czerwony. Kultowa zupa lubi jednak towarzystwo uszek - drobnych pierożków starannie i ręcznie sklejanych. Jeśli chcesz uniknąć świątecznej klęski, czy sięgać po gotowy, sklepowy rarytas, lepiej sprawdź przepis Magdy Gessler. 

Zobacz wideo Jak przygotować tradycyjny barszcz z uszkami?

Uszka wigilijne Magdy Gessler - magia tkwi w szczegółach 

Nie ma wigilii bez barszczu, a barszczu bez małych i smakowitych uszek. Drobne pierożki hojnie nadziane grzybowym farszem to prawdziwe działo sztuki. Chociaż w wielu domach lepienie ich to już niemal tradycja, warto nieco podszlifować swoje umiejętności, a przepis Magdy Gessler może okazać się tu sporą pomocą. Jak radzi sama restauratorka, warto skupić się na sprężystym cieście i pełnym aromatu farszu bazującym na leśnych grzybach. 

Przygotowanie uszek to jedna z najbardziej wymagających, delikatnych i czasochłonnych czynności zaliczających się do świątecznych obowiązków. Trud wynagradza jednak pyszny, domowy smak. Magda Gessler poleca przygotować je na świeżo, jednak można je także zamrozić i później szybko podgotować. Kluczowe są jednak proporcje, mozolne lepienie i jakościowe składniki - bez tego ani rusz. Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Przepis na mistrzowskie uszka Magdy Gessler. Element obowiązkowy do barszczyku 

Składniki na ciasto

  • 500 g mąki,
  • letnia woda,
  • sól.

Farsz: 

  • duża biała cebula,
  • pół szklanki suszonych borowików,
  • masło,
  • łyżka bułki tartej,
  • liść laurowy,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • pieprz i sól do smaku.

Sposób przygotowania: 

  1. Zalej grzyby wodą w garnku. Wrzuć do nich kilka liści laurowych, kilka ziaren ziela angielskiego, dodaj sól i gotuj całość na małej mocy palnika. 
  2. W tym czasie przygotuj ciasto na nasze uszka. Na stolnicę wysyp kopczyk mąki, dodaj sól i stopniowo wlewaj wodę. Energicznie zagniataj ciasto aż powstanie jednolita, sprężysta kula. Ciasto przykryj ciepłą miską lub ściereczką. 
  3. Wróć do farszu. Obierz i pokrój cebulę w drobną kostkę. Następnie usmaż ją na maśle. Ugotowane grzyby zmiel w maszynce do mielenia mięsa, dodaj podsmażoną cebulę, bułkę tartą, sól oraz pieprz. F
  4. Tak przygotowany farsz włóż na moment do lodówki. 
  5. Ciasto starannie rozwałkuj na cienki płat, wykrawaj kawałki, nakładaj małe porcje farszu i standardowo zlepiaj uszka. Wskazówka - pamiętaj, by pomiędzy ciasto na rogach nie dostał się farsz - wówczas nasze uszka mogą się rozgotować we wrzątku. 
  6. Wigilijne uszka są gotowe - teraz wystarczy je gotować w osolonej wodzie lub zamrozić. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Agora SA