Nie ma lepszych grzybów na farsz do pierogów. Wkrótce rozgoszczą się w lasach w całej Polsce

Pierogi z grzybami to obłędne danie, któremu nie sposób się oprzeć. Wiele osób zastanawia się jednak, jakie grzyby wybrać do farszu, by smakowały jak najlepiej. Okazuje się, że warto wybrać się do lasu już niedługo, bo najlepsze z najlepszych wkrótce się tam pojawią.

Pierogi to polskie tradycyjne danie, które kochają nie tylko Polacy, ale też goście z zagranicy. Jednak pierogi z grzybowym farszem to już całkiem inny level. Trzeba jednak wiedzieć, w jaki sposób je przygotować, by smakowały dobrze. Oto nasze cenne rady. 

Zobacz wideo Lepimy pierogi krok po kroku. Nie widelcem i nie na przyspieszeniu!

Farsz z grzybów do pierogów. Opieńki sprawdzą się obłędnie, ale łatwo je pomylić 

Opieńki to idealne grzyby do farszu na pierogi. Są to grzyby jadalne, które występują w lasach na terenie całej Polski. Warto szukać ich przy pniach drzew, korzeniach, czy na ściółce. Zbieranie ich nie należy jednak do najprostszych. Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Opieńki powinny zbierać wyłącznie osoby, które znają się na gatunkach grzybów, ponieważ mogą wydawać się one podobne do trującej maślanki wiązkowej. Ten niejadalny gatunek ma cieńszy od opieńki trzon, który jest pusty w środku. Miąższ tego grzyba jest zabarwiony przy trzonie na kolor brązowy. Smak jest bardzo gorzki, a spożycie może doprowadzić do bardzo uciążliwych dolegliwości - m.in. silnego bólu brzucha.  

Farsz do pierogów z opieniek. Niezwykle ważna jest obróbka termiczna grzybów 

Przygotowanie farszu do pierogów z grzybów, jakimi są opieńki, nie jest trudne, jednak należy poddać grzyby obróbce termicznej. Około 400-500 g kapeluszy należy oczyścić i pokroić na małe kawałki. Następnie trzeba podsmażyć na maśle poszatkowaną w kostkę cebulę, a gdy się zeszkli, należy dodać do niej grzyby. Grzyby smażymy, aż będą miękkie, a następnie doprawiamy je solą i pieprzem. Idealny farsz do pierogów gotowy! 

Więcej o:
Copyright © Agora SA