Pierogi to polskie tradycyjne danie, które kochają nie tylko Polacy, ale też goście z zagranicy. Jednak pierogi z grzybowym farszem to już całkiem inny level. Trzeba jednak wiedzieć, w jaki sposób je przygotować, by smakowały dobrze. Oto nasze cenne rady.
Opieńki to idealne grzyby do farszu na pierogi. Są to grzyby jadalne, które występują w lasach na terenie całej Polski. Warto szukać ich przy pniach drzew, korzeniach, czy na ściółce. Zbieranie ich nie należy jednak do najprostszych. Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Opieńki powinny zbierać wyłącznie osoby, które znają się na gatunkach grzybów, ponieważ mogą wydawać się one podobne do trującej maślanki wiązkowej. Ten niejadalny gatunek ma cieńszy od opieńki trzon, który jest pusty w środku. Miąższ tego grzyba jest zabarwiony przy trzonie na kolor brązowy. Smak jest bardzo gorzki, a spożycie może doprowadzić do bardzo uciążliwych dolegliwości - m.in. silnego bólu brzucha.
Przygotowanie farszu do pierogów z grzybów, jakimi są opieńki, nie jest trudne, jednak należy poddać grzyby obróbce termicznej. Około 400-500 g kapeluszy należy oczyścić i pokroić na małe kawałki. Następnie trzeba podsmażyć na maśle poszatkowaną w kostkę cebulę, a gdy się zeszkli, należy dodać do niej grzyby. Grzyby smażymy, aż będą miękkie, a następnie doprawiamy je solą i pieprzem. Idealny farsz do pierogów gotowy!