Uszka z przepisu Magdy Gessler. Razem z barszczem stworzą prawdziwie świąteczną atmosferę

Barszcz z uszkami to jedno z podstawowych wigilijnych dań. Przedstawiamy przepis na uszka, które przygotowuje Magda Gessler. Gwiazda przygotowuje je w bardzo łatwy sposób z prostych składników. Do farszu dodaje suszone borowiki, liść laurowy i ziele angielskie.

Zbliża się Wigilia Bożego Narodzenia, dlatego warto przygotować wcześniej niektóre z tradycyjnych potraw. Podajemy przepis na uszka z przepisu Magdy Gessler, które można zaserwować z barszczem czerwonym w wigilijny wieczór. Ich wykonanie jest łatwe, lecz dość czasochłonne. Oto jak je zrobić.

Zobacz wideo Ciasto ze śliwkami na oleju

Przepis na uszka Magdy Gessler - smaczne, wigilijne danie

Uszka przyrządza się z prostych składników. Do farszu będziecie potrzebowali suszonych grzybów, cebuli, przypraw i bułki tartej. Z kolei ciasto na uszka wykonuje się jedynie z mąki, wody i soli.

Składniki:

Farsz:

  • duża biała cebula,
  • pół szklanki suszonych borowików,
  • masło,
  • bułka tarta,
  • liść laurowy,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • pieprz i sól do smaku.

Ciasto:

  • szklanka mąki,
  • letnia woda,
  • sól.

Jak przygotować uszka? Zrobisz to w kilku prostych krokach

Przygotowanie:

  1. Zalej grzyby wodą w garnku. Wrzuć do nich kilka liści laurowych, kilka ziaren ziela angielskiego, dodaj sól i ugotuj całość.
  2. Obierz i pokrój cebulę w drobną kostkę. Następnie usmaż ją na maśle. Ugotowane grzyby zmiel w maszynce do mielenia mięsa, dodaj podsmażoną cebulę, bułkę tartą i przypraw solą i pieprzem do smaku. Farsz powinien mieć wyrazisty smak, dlatego można nie żałować soli i pieprzu. Przygotowany farsz wstaw do lodówki.
  3. Przygotuj ciasto. Wymieszaj mąkę z solą i odrobiną wody. Mieszaj całość na gładką, jednolitą masę. Odstaw ciasto, aby odpoczęło.
  4. Po kilku minutach rozwałkowuj ciasto, wykrawaj kawałki, nakładaj małe porcje farszu i zlepiaj uszka.
  5. Gotuj w osolonej wodzie przez około dwie minuty.

Smacznego!

 

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: