Zbliża się Wigilia Bożego Narodzenia, dlatego warto przygotować wcześniej niektóre z tradycyjnych potraw. Podajemy przepis na uszka z przepisu Magdy Gessler, które można zaserwować z barszczem czerwonym w wigilijny wieczór. Ich wykonanie jest łatwe, lecz dość czasochłonne. Oto jak je zrobić.
Zobacz wideo
Ciasto ze śliwkami na oleju
Przepis na uszka Magdy Gessler - smaczne, wigilijne danie
Uszka przyrządza się z prostych składników. Do farszu będziecie potrzebowali suszonych grzybów, cebuli, przypraw i bułki tartej. Z kolei ciasto na uszka wykonuje się jedynie z mąki, wody i soli.
Składniki:
Farsz:
- duża biała cebula,
- pół szklanki suszonych borowików,
- masło,
- bułka tarta,
- liść laurowy,
- kilka ziaren ziela angielskiego,
- pieprz i sól do smaku.
Ciasto:
- szklanka mąki,
- letnia woda,
- sól.
Jak przygotować uszka? Zrobisz to w kilku prostych krokach
Przygotowanie:
- Zalej grzyby wodą w garnku. Wrzuć do nich kilka liści laurowych, kilka ziaren ziela angielskiego, dodaj sól i ugotuj całość.
- Obierz i pokrój cebulę w drobną kostkę. Następnie usmaż ją na maśle. Ugotowane grzyby zmiel w maszynce do mielenia mięsa, dodaj podsmażoną cebulę, bułkę tartą i przypraw solą i pieprzem do smaku. Farsz powinien mieć wyrazisty smak, dlatego można nie żałować soli i pieprzu. Przygotowany farsz wstaw do lodówki.
- Przygotuj ciasto. Wymieszaj mąkę z solą i odrobiną wody. Mieszaj całość na gładką, jednolitą masę. Odstaw ciasto, aby odpoczęło.
- Po kilku minutach rozwałkowuj ciasto, wykrawaj kawałki, nakładaj małe porcje farszu i zlepiaj uszka.
- Gotuj w osolonej wodzie przez około dwie minuty.
Smacznego!
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl