• Link został skopiowany

Robisz farsz na pierogi z kapustą i grzybami? Nie zapomnij o dwóch dodatkach. Będzie przepyszny

Pierogi z kapustą i grzybami to jedna z ulubionych polskich potraw i to nie tylko na święta. A jak je zrobić, aby były naprawdę przepyszne? Ja zawsze dodaję do farszu te dwa warzywa, które świetnie podkręcają jego smak. Co to za dodatki? Możecie być naprawdę zaskoczeni.
Pierogi z tym farszem nie mają sobie równych
Joanna Grabowska-Kowalska /Shutterstock

Wprawdzie mamy dopiero październik, ale wiele osób już teraz przygotowuje pierogi z kapustą i grzybami do mrożenia. I w ten sposób na święta ma już gotowe danie. Tylko jak zrobić naprawdę pyszny farsz? Wbrew pozorom naprawdę łatwo, trzeba tylko pamiętać o tych dwóch dodatkach. Zresztą przekonajcie się sami.

Zobacz wideo Falbanki, szczypanki i warkoczyki, czyli ulepimy dziś pierogi

Farsz do pierogów z kapustą i grzybami jest prosty. Tylko pamiętaj o tych warzywach

Do przygotowania farszu do pierogów z kapustą i grzybami zawsze dodaję też marchewkę i pietruszkę. Brzmi dziwnie, powiecie? Nic bardziej mylnego. Te dwa dodatki naprawdę podkręcają smak i idealnie doń pasują. A co jeszcze jest potrzebne? Oto kompletna lista składników. 

Składniki do farszu na pierogi z kapustą i grzybami:

  • kapusta kiszona (najlepiej własnoręcznie) - kilogram,
  • suszone grzyby - cztery-pięć garści (lub więcej, zależnie od gustu),
  • marchewka - jedna duża lub dwie mniejsze,
  • cebula - dwie średniej wielkości,
  • pietruszka (korzeń),
  • olej - parę łyżek.

Uwaga - jeśli używasz świeżych grzybów, to będziesz potrzebować ich więcej niż suszonych. Przygotuj sobie ich około pół kilograma, aby uzyskać taki sam efekt, jak z suszonymi.

Jak zrobić farsz do pierogów z kapustą i grzybami? To naprawdę bardzo łatwe

Jeśli do farszu używasz suszonych grzybów, musisz je dzień wcześniej namoczyć w wodzie i zagotować. Warzywa (z wyjątkiem cebuli) umyj, obierz i ugotuj do miękkości. Przypraw je też do smaku. Z kolei kapustę opłucz w wodzie (jeśli chcesz, to nie jest obowiązkowe) i gotuj przez około godzinę w nieco ponad szklance wody z odrobiną soli.

Potem odsącz z wody wszystkie składniki i posiekaj, ewentualnie możesz je zmielić w maszynce do mięsa. Teraz dodaj do nich posiekaną cebulę i wymieszaj. Jeśli potrzebujesz, to przypraw do smaku. Gotowe. Możesz już nakładać farsz na wcześniej przygotowane kółeczka z ciasta i lep pierogi. Na koniec ugotuj je i podawaj z podsmażaną cebulką lub zamróź na inną okazję. Smacznego! Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: