Wprawdzie mamy dopiero październik, ale wiele osób już teraz przygotowuje pierogi z kapustą i grzybami do mrożenia. I w ten sposób na święta ma już gotowe danie. Tylko jak zrobić naprawdę pyszny farsz? Wbrew pozorom naprawdę łatwo, trzeba tylko pamiętać o tych dwóch dodatkach. Zresztą przekonajcie się sami.
Do przygotowania farszu do pierogów z kapustą i grzybami zawsze dodaję też marchewkę i pietruszkę. Brzmi dziwnie, powiecie? Nic bardziej mylnego. Te dwa dodatki naprawdę podkręcają smak i idealnie doń pasują. A co jeszcze jest potrzebne? Oto kompletna lista składników.
Składniki do farszu na pierogi z kapustą i grzybami:
Uwaga - jeśli używasz świeżych grzybów, to będziesz potrzebować ich więcej niż suszonych. Przygotuj sobie ich około pół kilograma, aby uzyskać taki sam efekt, jak z suszonymi.
Jeśli do farszu używasz suszonych grzybów, musisz je dzień wcześniej namoczyć w wodzie i zagotować. Warzywa (z wyjątkiem cebuli) umyj, obierz i ugotuj do miękkości. Przypraw je też do smaku. Z kolei kapustę opłucz w wodzie (jeśli chcesz, to nie jest obowiązkowe) i gotuj przez około godzinę w nieco ponad szklance wody z odrobiną soli.
Potem odsącz z wody wszystkie składniki i posiekaj, ewentualnie możesz je zmielić w maszynce do mięsa. Teraz dodaj do nich posiekaną cebulę i wymieszaj. Jeśli potrzebujesz, to przypraw do smaku. Gotowe. Możesz już nakładać farsz na wcześniej przygotowane kółeczka z ciasta i lep pierogi. Na koniec ugotuj je i podawaj z podsmażaną cebulką lub zamróź na inną okazję. Smacznego! Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.