Tradycyjna wersja nie ma szans! Oto zjawiskowe pierogi z kurkami. Starania na grzybach się nie kończą

Pierogi to nasze kulinarne dobro narodowe. Wyborne danie doczekało się wielu smakowitych wersji od klasyki z mięsem po słodkie z farszem jagodowym. Co jednak, gdyby nadziać babcine ciasto sezonowymi grzybami? Pierogi z kurkami to istna rewelacja, która podbije kubki smakowe nawet najbardziej wymagających smakoszy, warto więc spróbować.

Sezon na grzyby już dawno się rozpoczął, ale jak pisaliśmy, w ostatnich dniach można zaobserwować prawdziwy wysyp kurek. To zatem doskonała okazja, by wyruszyć na leśne poszukiwania, lub nabyć te obłędnie smaczne rarytasy w dobrej cenie. Z drobnych, aromatycznych grzybów możemy przygotować wiele smacznych dań, jednak nic nie może się równać z hojnie nadzianymi pierogami. 

Pora na mistrzowskie danie sezonu, czyli obłędne pierogi z kurkami

Pierogi królują na polskich stołach przez cały rok, a zazwyczaj farsz dopasowujemy do aktualnego sezonu no i oczywiście własnych preferencji. Latem stawiamy najczęściej na te z owocowym akcentem takim jak jagody czy truskawki, z kolei zimą jest to raczej mięsne lub kapuściane nadzienie. Co jednak gdyby w szczycie sezonu postawić na pierogi z kurkami? Odpowiedź jest banalnie prosta - każdy fan rarytasów niemal od razu straci dla nich głowę i zakocha się w tym smaku po uszy! 

Sekretem pierogów z kurkami są dwa elementy - farsz i ciasto. Nadzienie grzybowe niemalże samo się obroni wybornym smakiem. Warto jednak do złotych darów lasu dodać cebulkę, odrobinę masła no i oczywiście grubo mielony pieprz i sól - tyle w zupełności wystarczy. W kwestii ciasta jest odrobinę trudniej, chociaż skład jest banalnie prosty. Należy pamiętać, by jego konsystencja była elastyczna, nieklejąca. Ponadto ciasto nie powinno być zbyt grube, ale też nie rwać się podczas sklejania pierogów. Na koniec zostaje serwis - polecamy podać pierogi z kurami z palonym masłem, odrobiną parmezanu i świeżą zieleniną. Takie połączenie smaków powinno zachwycić każdego, zarówno wymagającą babcię, jak i doświadczonego szef kuchni. 

Zobacz wideo Katarzyna Bosacka pokazuje swój przepis na pierogi. Jaki? "Najlepszy, bo szybki"

Przepis na rewelacyjne pierogi z kurkami

Składniki na farsz: 

  • 600 g świeżych kurek
  • duża cebula,
  • oliwa,
  • około 80 g masła,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • kilka łyżek tartego parmezanu,
  • natka pietruszki, 
  • sól,
  • grubo mielony pieprz. 

Składniki na idealne ciasto

  • pół kilograma mąki pszennej,
  • pół szklanki wody,
  • płaska łyżeczka soli.

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od farszu. Oczyszczone kurki pokrój na mniejsze kawałki. 
  2. Na dużej patelni rozgrzej oliwę, na gorący tłuszcz wrzuć kurki. W tym czasie zacznij kroić cebulę w drobną kostkę. Smaż grzyby na średniej mocy palnika przez około 15 minut - wówczas wyjdą chrupiące i pełne smaku. W połowie czasu dodaj sól. 
  3. Na osobnej patelni podsmaż na złoto cebulę. Przełóż warzywo do miski. 
  4. Chrupiące kurki przenieś na deskę do krojenia, gdy odrobinę ostygną, drobno je pokrój i dodaj do cebuli. 
  5. Na koniec dopraw farsz solą i pieprzem. 
  6. Teraz pora na ciasto. Mąkę wymieszaj z solą i przegotowaną, ciepłą wodą. Wyrabiaj składniki na jednolitą, gładką i elastyczną masę. Wskazówka - pamiętaj, że ciasto nie powinno przyklejać się do dłoni.
  7. Przygotowane ciasto na pierogi pozostaw na piętnaście minut w temperaturze pokojowej pod przykryciem - może być to ściereczka lub nagrzana w mikrofali duża, szklana miska. 
  8. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na cienki płat. Przy pomocy szklanki lub specjalnej foremki wykrawaj okrągłe kawałki i wypełniaj je farszem.
  9. Pierogi dokładnie zalep. Wskazówka - brzegi ciasta można dodatkowo ozdobić tworząc splot warkoczykowy, falbankę lub np. zrób wzorki widelcem. 
  10. Gotowe pierożki gotuj we wrzącej, osolonej wodzie w dużym garnku do czasu kiedy wypłyną na powierzchnię i do tego dolicz jeszcze minutę.
  11. Odcedzone pierogi odłóż na bok. 
  12. Teraz pora na dodatki - na patelni rozpuść masło. Dodaj sporą szczyptę soli i dwie łyżki bułki tartej. Podgrzewaj składniki jeszcze przez kilka minut aż masło i bułka tarta w środku nieco ściemnieją.
  13. Takim sosem polej pierogi. Wierzch dania posyp parmezanem i ozdób drobno posiekaną natką. Smacznego!
Więcej o: