Idealne ciasto na pierogi zawiera 4 składniki i dwa sekrety. Ważna jest temperatura, ale nie tylko

Idealne ciasto na pierogi to takie, które jest elastyczne, gładkie i nie ucieka spod wałka. Dziś mamy dla ciebie najlepszy przepis na pierogi, który sprawdzi się zarówno przy pierogach z jagodami, jak również w przypadku farszu w wersji wytrawnej. Jak je zrobić, by uchodzić za mistrza pierogów? Zadbaj o typ mąki i odpowiednią temperaturę ciasta.
Zobacz wideo

Idealne ciasto na pierogi wcale nie jest trudne do zrobienia, nie jest też czasochłonne. Przygotujesz je z czterech składników, pamiętaj jednak, że kluczem są proporcje. Wśród listy składników nie zobaczysz też jajka - idealne pierogi to mąka, woda, szczypta soli i odrobina oleju.

Panga - nie zamawiaj jej na wakacjach nad morzemJakich ryb nie zamawiać nad Bałtykiem? "To nie jest ryba występująca naturalnie w przyrodzie"

Idealne ciasto na pierogi - poznaj ich sekret i zostań mistrzem

Składniki:

  • 0.5 kg mąki pszennej, najlepiej sprawdzi się typ 420 (lepiej nie używać mąki wyższych typów, ciasto wówczas może być twarde i mało plastyczne)
  • 280 ml gorącej wody (lekko ostudzonego wrzątku)
  • łyżeczka drobnoziarnistej soli
  • 1 łyżka oleju lub rozpuszczonego masła

Idealne ciasto na pierogi - sposób wykonania:

  1. Zagotuj wodę i wlej ją do rondelka. Dodaj sól i olej, dokładnie zamieszaj i ostaw na kilka minut, by delikatnie przestygła.
  2. Przygotuj stolnicę i przesiej na nią mąkę. Następnie cienką strużką wlewaj wodę i zacznij mieszać, Najpierw używaj łyżki, żeby się nie poparzyć, następnie zacznij zagniatać ciasto rękami. Uzbrój się jednak w cierpliwość - to może potrwać nawet 20 minut.
  3. Kiedy ciasto będzie już gładkie i elastyczne, uformuj z niego kulę i przykryj ją ściereczką. Odstaw na kilka minut, by ciasto odpoczęło.
  4. Ciasto przełóż na stolnicę i rozwałkuj na cienki placek. Za pomocą szklanki lub kieliszka wycinaj kółeczka. Na środek każdego z nich połóż porcję wybranego farszu, następnie szczelnie zalep, tworząc ozdobną falbankę.

Ogórki kiszone (zdjęcie ilustracyjne)Ogórki kiszone - przepis babci, który zawsze się udaje

Pierogi wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj przez 2-4 minuty od momentu wypłynięcia, zależnie od ich wielkości i rodzaju farszu. 

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: