Czy można mrozić kurki? Tak, ale ten błąd sprawi, że będą gorzkie i trafią do kosza

Czy można mrozić kurki? To pytanie zadaje sobie wielu z nas. W końcu to gorący okres, w którym chcemy zamknąć jak najwięcej lata w słoikach i zamrażarkach. Niektóre produkty chcielibyśmy jeść przez cały rok, a dzięki odpowiedniemu przechowywaniu jest to możliwe.

Najlepszym sposobem na przechowywanie grzybów jest ich suszenie lub mrożenie. Pozostawione same sobie nie przetrwają długo - spleśnieją. Warto więc odpowiednio przygotować je do dalszego przechowywania. Podpowiadamy, co zrobić, by nie były gorzkie.

Zobacz wideo Jak przyrządzić grzyby? Tomasz Jakubiak przyrządza je w stylu azjatyckim

Czy można mrozić kurki? Tak, ale umiejętnie

Kurki to grzyby, które można zamrozić. Warto jednak przygotować je wcześniej na działanie niskiej temperatury. Jeśli tego nie zrobimy, musimy liczyć się z tym, że wszystkie grzyby trafią do kosza. Będą bowiem gorzkie, a co za tym idzie - niejadalne. Więcej przydatnych trików znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Ważne jest, by najpierw dokładnie je umyć, a następnie osuszyć. Następnie przygotować dwa garnki. W jednym zagotować wodę z odrobiną soli, drugi napełnić zimną wodą. Kolejny krok to wrzucenie kurek do gotującej się wody na minutę, następnie przełożenie ich do garnka z zimną wodą. Po kilku minutach takiej kąpieli należy wyjąć kurki z zimnej wody, a następnie osuszyć je i przełożyć do pojemnika. Dzięki temu sposobowi będziemy mogli cieszyć się pysznymi kurkami po wyjęciu ich z zamrażarki.

Jak długo można przechowywać kurki w zamrażarce? Do kolejnego lata na pewno

Kurki można przechowywać w zamrażalniku maksymalnie przez osiem miesięcy. Warto podpisać woreczki odpowiednią datą i nie przerzucać grzybów na dno zamrażarki, by o nich nie zapomnieć. Pamiętajmy również, by ponownie nie zamrażać już rozmrożonych grzybów - podobnie jak mięsa. Możemy narazić się na rewolucję żołądkową.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.