Najlepszym sposobem na przechowywanie grzybów jest ich suszenie lub mrożenie. Pozostawione same sobie nie przetrwają długo - spleśnieją. Warto więc odpowiednio przygotować je do dalszego przechowywania. Podpowiadamy, co zrobić, by nie były gorzkie.
Kurki to grzyby, które można zamrozić. Warto jednak przygotować je wcześniej na działanie niskiej temperatury. Jeśli tego nie zrobimy, musimy liczyć się z tym, że wszystkie grzyby trafią do kosza. Będą bowiem gorzkie, a co za tym idzie - niejadalne. Więcej przydatnych trików znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Ważne jest, by najpierw dokładnie je umyć, a następnie osuszyć. Następnie przygotować dwa garnki. W jednym zagotować wodę z odrobiną soli, drugi napełnić zimną wodą. Kolejny krok to wrzucenie kurek do gotującej się wody na minutę, następnie przełożenie ich do garnka z zimną wodą. Po kilku minutach takiej kąpieli należy wyjąć kurki z zimnej wody, a następnie osuszyć je i przełożyć do pojemnika. Dzięki temu sposobowi będziemy mogli cieszyć się pysznymi kurkami po wyjęciu ich z zamrażarki.
Kurki można przechowywać w zamrażalniku maksymalnie przez osiem miesięcy. Warto podpisać woreczki odpowiednią datą i nie przerzucać grzybów na dno zamrażarki, by o nich nie zapomnieć. Pamiętajmy również, by ponownie nie zamrażać już rozmrożonych grzybów - podobnie jak mięsa. Możemy narazić się na rewolucję żołądkową.