Pierogi bezglutenowe - genialny przepis na pyszne pierogi dla każdego

Pierogi bezglutenowe z różnymi farszami zachwycą wszystkich domowników. Pierogi to jedno z ulubionych dań Polaków. Serwujemy je w ciągu całego roku jako potrawę obiadową. Jak je zrobić? Podpowiadamy.

Pierogi bezglutenowe - przepisy z różnymi dodatkami

Przepisy na pierogi bezglutenowe są bardzo różne. Pierogi to dosyć powszechna potrawa, można je serwować na słodko bądź słono. Świetnie sprawdzi się tu farsz na bazie mięsa, ryb, owoców (np. pierogi z jagodami lub truskawkami) czy na przykład białego sera. Ile pomysłów, tyle kulinarnych wariantów. W dalszej części znajdziesz prosty przepis na farsz i ciasto na pierogi bezglutenowe.

Ciasto na pierogi bezglutenowe z mąki kukurydzianej

Ciasto na pierogi bezglutenowe na bazie kukurydzianej mąki jest bardzo proste w przygotowaniu. Przepis jest popularny zwłaszcza wśród rodziców, których dzieci, nie mogą spożywać glutenu. Zobaczcie sami, jak łatwo przyrządzić pierogi bez odrobiny glutenu!

Składniki:

  • 300 g mąki kukurydzianej
  • 300 ml wody - najlepiej przefiltrowanej, ciepłej
  • 2 jaja
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 40 g mąki ziemniaczanej

Wykonanie:

  1. Przesiej mąki. Wymieszaj suche składniki.
  2. Dodawaj stopniowo wodę.
  3. Dodaj pozostałe składniki.
  4. Wyrób ciasto pierogowe.
  5. Rozwałkuj na placek, wytnij kółka.
  6. Nałóż farsz i zaklej.
  7. Wrzuć na gotującą się wodę z odrobiną soli. Po wypłynięciu pierogów zalej je zimną wodą i ponownie zagotuj. Przelej zimną wodę.
  8. Później wyciągnij pierogi na półmisek.
  9. Pierogi można podsmażyć, dzięki temu będą chrupiące.
Zobacz wideo Lepimy pierogi krok po kroku. Nie widelcem i nie na przyspieszeniu!

Mięsny farsz z cebulką - pychota! Koniecznie wypróbuj

Kiedy mamy już przepis na ciasto bezglutenowe na pierogi, przyszedł czas na farsz. Ten mięsny z cebulką, warzywami i aromatycznymi przyprawami sprawi, że danie będzie znakomite dla nawet najbardziej wymagających gości. Tutaj przepis:

Składniki, które są potrzebne do wykonania to:

  • pół kilograma mięsa z rosołu + warzywa
  • 1-2 cebule
  • 300-400 g pieczarek
  • 1 łyżka masła
  • 1 jajko
  • sól, pieprz

Pierogi z mięsem mielonymPierogi z mięsem mielonym fot. seinfuchs/pixabay

Wykonanie:

  1. Oczyść pieczarki. Pokrój na mniejsze części.
  2. Obierz cebule. Posiekaj na drobno.
  3. Usmaż pieczarki na maśle z cebulą.
  4. Regularnie mieszaj.
  5. Mięso podziel na mniejsze części.
  6. Mięso połącz z zawartością patelni i przepuść przez maszynkę.
  7. Dopraw do smaku, wymieszaj.
  8. Jeżeli farsz jest suchy - możesz dorzucić jajko.
  9. Tak przygotowany farsz włóż do pierogów i zagotuj.

Mąka bezglutenowa na pierogi czy mieszanka bezglutenowa na pierogi? Wybierz to, co wolisz

Mąka bezglutenowa na pierogi to nie jedyny wybór, jaki mamy. Dosyć dużą popularnością cieszą się także gotowe mieszanki bezglutenowe, które często mają swoje specjalne przeznaczenie. Jest to rozwiązanie, które zdecydowanie ułatwia nam proces produkcji pierogów. Mieszankę możemy nabyć w sklepach ze zdrową żywnością.

Zobacz też:

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.