Jeden kęs sprawi, że zapomnisz o pierogach ruskich. Nic innego nie ma podjazdu do tego dania

Pierogów ruskich nie trzeba nikomu przedstawiać. Jednak na liście tych, które są mniej znane, a równie smaczne czekają inne propozycje. Jedną z nich są właśnie te pierogi. Mało kto decyduje się na ich wykonanie, a to wielki błąd. Gdy zrobisz je raz, będą częściej gościć na twoim stole.
Zobacz wideo Byczki, czyli pierogi z ciasta ziemniaczanego

Pierogi to danie, które ma swoich fanów na całym świecie. Można do nich wykorzystać wiele farszy, dlatego każdy znajdzie coś dla siebie. Jednak najpopularniejsze to pierogi ruskie, z kapustą lub mięsem. Przez swoją popularność deklasują wszystkie inne propozycje, co jest błędem. Dla wielu osób smaczniejsze okazują się bowiem te wypełnione kaszanką. To świetna alternatywa dla smakołyków, które robią nasze mamy i babcie. Można je podawać z cebulową okrasą, lub z dodatkiem podsmażonego boczku.

Przepis na pierogi z kaszanką

Składniki na ciasto

  • pół kilo mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki soli,
  • pół kostki masła,
  • szklanka ciepłej wody.
  • Składniki na farsz
  • 300 g kaszanki,
  • 1 średnia cebula,
  • 1 łyżka smalcu.

Sposób przygotowania

  1. Do większej miski wsyp przesianą przez sitko mąkę. Dodaj do niej sól, a także podzielone na mniejsze kawałki masło. Wszystko z sobą wymieszaj i stopniowo wlewaj wodę. Całość zagnieć na elastyczne ciasto. Pozostaw je pod przykryciem na kilka minut.
  2. W tym czasie przygotuj farsz. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Następnie na patelni podgrzej smalec, a gdy stanie się odpowiednio ciepły wrzuć warzywo i podsmaż je na złoty kolor. 
  3. Z kaszanki zdejmij osłonkę, umieść ją na patelni wraz z cebulą. Dokładnie zamieszaj i podsmaż przez następne 3 minuty. Na koniec pozostaw nadzienie do wystudzenia.
  4. Powstałe ciasto podziel na kilka mniejszych kawałków. Stolnicę oprósz niewielką ilością mąki. Następnie części rozwałkuj na cieniutkie placki, z których za pomocą szklanki wycinaj koła. Na środku każdego wycięcia ułóż farsz i zlep całość tak, by nic nie wypadło podczas gotowania. Czynność powtórz do wyczerpania składników.
  5. Do garnka wlej wodę, dodaj niewielką ilość soli i zagotuj. Do gotującego się płynu wrzucaj partiami pierogi. Lekko zamieszaj i gotuj przez około 3 minuty od wypłynięcia na wierzch.
  6. Tak przygotowane podawaj z cebulową okrasą lub z kawałkami mięsa i pietruszką.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.