Pytając babcie i ciotki o przepis na idealne ciasto na pierogi, każda z nich odpowiadała to samo - bez ugniatania się nie uda. W tym przekonaniu jesteśmy również wychowywani, przez co przygotowywanie pierogów urasta do rangi niemożliwych dokonań kulinarnych. Na całe szczęście eksperymentowanie w kuchni nie jest zabronione, a po kilku nieudanych próbach udało się znaleźć rozwiązanie. Tego ciasta na pierogi nie musisz ugniatać. Wystarczy wszystkie składniki wsypać do tego urządzenia. Uważaj jednak na kolejność. Od niej zależy naprawdę wiele. Więcej przydatnych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Ciasto na pierogi bez ugniatania? Nie trzeba brudzić sobie rąk jeśli zaopatrzymy się w malakser z plastikowymi nożykami. Z pomocą tego sprzętu można na zawsze zapomnieć o ugniataniu ciasta, nawet jeśli babcia jest innego zdania. Do misy malaksera wsypujemy mąkę oraz sól. W międzyczasie podgrzewamy wodę oraz rozpuszczamy czubatą łyżkę masła w rondelku. Woda nie powinna być jednak wrząca, podobnie jak masło. Zbyt wysoka temperatura sparzy ciasto i sprawi, że będzie włókniste i suche. Gdy oba składniki nieco przestygną, wlewamy je cienkim strumieniem do suchych składników. Od czego jednak zaczynamy? Choć niektórzy twierdzą, że nie ma to wielkiego znaczenia, to z doświadczenia polecamy dodać najpierw wodę i natychmiastowo zacząć mieszać zawartość. Dopiero po tym dodajemy tłuszcz i dalej mieszamy. Już po minucie w malakserze powinna formować się jednolita i gładka kulka ciasta.
Gdy ciasto "ugniecie się" w malakserze, wystarczy wyjąć je i rozwałkować, by następnie wycinać już okrągłe kształty na pierogi. Z jednej porcji ciasta wyjdzie nawet 20 pierogów, w zależności od tego, jak duże koła wytniemy. Potem wystarczy już tylko nałożyć farsz do środka, skleić brzegi ciasta i wrzucić na wrzącą wodę. Ten trik może przekonać wiele osób do częstszego przygotowywania pierogów. Koszmar brudnej stolnicy, ubrań w mące i poklejonych palców można wsadzić między bajki. Pierogi z tego przepisu będą znakomite jak u babci, a o wiele szybsze do zrobienia. Smacznego!