Mizeria to przy tym niesmaczny przeżytek. Strzelczyk pokazał, jak w 3 minuty zrobić coś lepszego

Tomasz Strzelczyk jest fanem dobrej i smacznej kuchni. Dodatkowo preferuje przepisy, które wykonuje się ekspresowo. Pokazał więc recepturę na sałatkę, która smakiem przebija wszystkie klasyki. Jest gotowa w 3 minuty i pasuje do każdego obiadu.

Latem każdy z nas poszukuje przepisów, które będą szybkie w przygotowaniu, a do tego smaczne. Mistrzem w wykonywaniu takich przysmaków jest Tomasz Strzelczyk. Niedawno na swoim kanale na Youtubie pokazał przepis na sałatkę, która swoją prostotą urzeka każdego. Łączy w sobie wiele składników, które razem komponują się wyśmienicie. Przygotowując ją, zapomnisz o wszystkich innych propozycjach. Dodatkowo zrobisz ją w ekspresowym tempie. Nie ma w niej nic skomplikowanego.

Zobacz wideo

Przepis na letnią sałatkę Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 350 g ogórków gruntowych,
  • 2 dojrzałe awokado,
  • duża czerwona cebula,
  • duży pomidor,
  • 200 g sera feta,
  • 200 g ugotowanej cieciorki,
  • pęczek natki pietruszki.

Składniki na sos:

  • 100 ml oliwy,
  • ząbek czosnku,
  • 25 ml octu jabłkowego,
  • łyżeczka ostrej musztardy,
  • łyżeczka płynnego miodu,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki dokładnie przemyj i odetnij z nich końcówki. Następnie przełóż je do foliowego woreczka i porządnie zgnieć za pomocą tłuczka. Warzywa powinny mieć nieregularny kształt. Gdy będą gotowe, przenieś je do większej miski.
  2. Awokado wyjmij ze skórki i podziel je na większą kostkę, dodaj do ogórków. Pomidora przemyj i również pokrój w kawałki.
  3. Cebulę obierz z łupin i posiekaj ją na drobne piórka. Rozsyp ją po powierzchni warzyw, które znajdują się w misce. Do całości dodaj również posiekaną natkę pietruszki i ugotowaną ciecierzycę.
  4. Teraz czas na przygotowanie sosu. Do miseczki wlej oliwę wraz z octem jabłkowym. Dodaj musztardę i miód. Do płynnych składników wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek, całość dopraw solą i pieprzem i dokładnie zamieszaj.
  5. Tak przygotowanym sosem oblej całą sałatkę. Na koniec wkrój do niej ser feta i energicznie zamieszaj. Smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.