• Link został skopiowany

Rywal dorsza. Ma delikatne, chude mięso i mało ości. Pięknie zbija "zły" cholesterol

Dorsz to jedna z najbardziej znanych oraz lubianych ryb. Prędzej czy później może nam się jednak znudzić i mamy ochotę spróbować czegoś innego. Co powiesz na jego kuzyna, który kusi niską ceną? Wyjaśniamy, czy mintaj to dobra ryba.
Czy mintaj to dobra ryba? elenabonda/iStock
Czy mintaj to dobra ryba? elenabonda/iStock

Ryby są bogate w białko, witaminy, minerały i nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Ich regularne spożywanie może mieć wiele korzyści zdrowotnych, np. poprawa odporności, obniżenie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych oraz wspomaganie pracy mózgu. Jedną z najpopularniejszych i najzdrowszych opcji jest dorsz. Ludzie cenią go za białe, delikatne mięso i neutralny smak. Rośnie mu jednak konkurencja.

Zobacz wideo Chrupiąca ryba z sosem tatarskim zachwyci każde podniebienie

Czy mintaj jest zdrowy? To smaczna i łatwo dostępna rybka

Mintaj to chuda, niskokaloryczna oraz bogata w białko ryba. Jest tani oraz praktycznie nie ma ości. To świetna alternatywa dla dorsza oraz idealna opcja dla osób dbających o zdrowie i linię. Obniża poziom "złego" cholesterolu, wspiera układ nerwowy i pomaga zregenerować organizm.

Oprócz tego ułatwia przyswajanie wapnia i reguluje jego stężenie w tkankach kostnych. Zawiera fosfor, selen, witaminy A oraz B12. Ma łagodny smak, więc smakuje niemalże wszystkim. Rybę można gotować, smażyć, grillować albo dusić. Nic dziwnego, że coraz częściej gości na polskich stołach.

Mintaj
Mintaj Fot. Agata Jakubowska / Agencja Wyborcza.pl

Dorsz czy mintaj? Wiele osób ma dylemat w sklepie

Mintaj żyje w jednym z najczystszych rejonów świata i odżywia się naturalnie, dzięki czemu ma niską zawartość rtęci. Właśnie dlatego mogą go spożywać dzieci oraz kobiety w ciąży. Zastanawiasz się, czy warto kupić tę rybę zamiast dorsza? Są one dość podobne, ale dorsz ma wyrazisty smak i może zawierać więcej rtęci. Mintaj z kolei ma nieco bardziej soczyste mięso. Wybór któregoś z nich zależy więc od twoich indywidualnych preferencji. Obie ryby są jednak warte uwagi i bez obaw można włączyć je do codziennego menu. Którą rybę wolisz? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.

Więcej o: