Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Elementem, którego nie może zabraknąć w spiżarni to domowe soki, które nie tylko obłędnie smakują, ale także sprawdzają się w roli naturalnego medykamentu na przeziębienie i polepszenie odporności. Przepisy siostry Anastazji to prawdziwy hit - zwłaszcza ten na sok z aronii.
Jesień w pełni zagościła za oknem, co oznacza, sezon na przetwory i przygotowywanie ostatnich rarytasów do spiżarni. Obok dżemów, kiszonek, sosów czy aromatycznych marynat nie może zabraknąć soków. To właśnie one są babcinym medykamentem na przeziębienie i poprawę odporności, ale także słodkim dodatkiem do zimowych herbat czy deserów.
Przygotowanie soku z aronii według siostry Anastazji jest niezwykle proste. Ten prawdziwy must have każdej spiżarni wymaga zaledwie czterech składników - bazą są oczywiście dojrzałe owoce aronii, pozostałe produkty to woda, cukier i liście wiśni lub jeżyny. Zniwelują one cierpki smak i sprawią, że sok będzie wyjątkowo smaczny.
Przepis pochodzi z książki "Przetwory i dania mięsne siostry Anastazji".
Składniki:
Sposób przygotowania: