Sok z aronii - przepis siostry Anastazji. Domowy medykament i słodki dodatek to must have w spiżarni

Sok z aronii - przepis siostry Anastazji to obowiązkowy element każdej spiżarni. Pełen witamin, słodki dodatek to domowy medykament na przeziębienie. Nie tylko wzmacnia odporność, ale w dużym stopniu przyspiesza powrót do zdrowia. Słodko-kwaśny smak i wyjątkowy aromat, jest świetnym dodatkiem do rozgrzewających, zimowych herbat.

Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Elementem, którego nie może zabraknąć w spiżarni to domowe soki, które nie tylko obłędnie smakują, ale także sprawdzają się w roli naturalnego medykamentu na przeziębienie i polepszenie odporności. Przepisy siostry Anastazji to prawdziwy hit - zwłaszcza ten na sok z aronii. 

Przepis na sok z aronii. Zdrowa i smaczna bomba witaminowa.Przepis na sok z aronii. Warto dodać do niego kwaśny dodatek

Sok z aronii - słodki dodatek i domowe lekarstwo

Jesień w pełni zagościła za oknem, co oznacza, sezon na przetwory i przygotowywanie ostatnich rarytasów do spiżarni. Obok dżemów, kiszonek, sosów czy aromatycznych marynat nie może zabraknąć soków. To właśnie one są babcinym medykamentem na przeziębienie i poprawę odporności, ale także słodkim dodatkiem do zimowych herbat czy deserów. 

Przygotowanie soku z aronii według siostry Anastazji jest niezwykle proste. Ten prawdziwy must have każdej spiżarni wymaga zaledwie czterech składników - bazą są oczywiście dojrzałe owoce aronii, pozostałe produkty to woda, cukier i liście wiśni lub jeżyny. Zniwelują one cierpki smak i sprawią, że sok będzie wyjątkowo smaczny. 

Przepis pochodzi z książki "Przetwory i dania mięsne siostry Anastazji". 

Zobacz wideo Czas na przetwory! Jak przygotować kurki i czereśnie, zawekować słoiki i odkleić z nich etykiety?

Sok z aronii według przepisu siostry Anastazji

Składniki: 

  • kg owoców aronii,
  • 2 kg cukru,
  • 1,5 litra wody,
  • 3 garści liści wiśni lub jeżyny.

Sposób przygotowania: 

  1. Zaczynamy od dokładnego umycia owoców pod bieżącą wodą. Oczyszczamy aronię - ucinamy ogonki i przekładamy do wysokiego garnka.
  2. Dorzucamy listki wiśni lub jeżyny. Całość zalewamy wodą.
  3. Owoce gotujemy owoce z cukrem przez około 40 minut na średniej mocy palnika. Odstawiamy do przestudzenia.
  4. Z soku wyciągamy liście. Całość przelewamy przez drobne sito do innego rondelka.
  5. Sok z aronii ponownie gotujemy przez 15 minut. Gotowy produkt przelewamy do słoików lub butelek i pasteryzujemy kolejne 15 minut.
  6. Warto przelać sok do ozdobnych butelek - domowy medykament to uroczy prezent dla bliskich. 
Więcej o: