18+
Uwaga!

Ta strona zawiera treści przeznaczone wyłącznie
dla osób dorosłych

Mam co najmniej 18 lat. Chcę wejść
Nie mam jeszcze 18 lat. Wychodzę

Jak zrobić domowy sok z czarnej porzeczki? Cztery proste przepisy krok po kroku

Sok z czarnej porzeczki jest nie tylko bardzo smaczny, lecz także posiada wiele właściwości prozdrowotnych. Jako produkt zawierający duże ilości naturalnych przeciwutleniaczy, powinien na stałe zagościć w naszej diecie. Zobacz, jak w prosty sposób zrobić domowy sok z czarnej porzeczki.

Sok z czarnej porzeczki możemy z powodzeniem pić przez cały rok. Jest doskonały zarówno jako dodatek do zimnych, jak i ciepłych napoi, ale sprawdzi się też w jako rozrzedzony wodą. Jako dodatek do herbaty rozgrzeje nas w długie, zimowe wieczory, a polany nim budyń stanie się wykwintnym deserem o każdej porze roku.

Zobacz wideo Przepis na szybkie i pyszne rogaliki z dżemem

Sok z czarnej porzeczki - właściwości lecznicze

O tym, że sok z czarnej porzeczki jest zdrowy, wiadomo nie od dzisiaj. Świadczy o tym fakt, iż w medycynie ludowej stosuje się go jako doskonały środek na wzmocnienie organizmu, a ponadto (pomocniczo) podaje się w terapii wielu schorzeń. Sok z czarnej porzeczki można stosować, chcąc zwalczyć:

  • migrenowe bóle głowy,
  • artretyzm i reumatyzm,
  • nadmierne wypadanie włosów,
  • niedokrwistość,
  • złą krzepliwość krwi,
  • hiperglikemię.

Warto również wiedzieć o tym, że napój ten zawiera bardzo duże ilości witaminy C - w 100 g owoców czarnej porzeczki zawarte jest jej tyle, że da się pokryć 258 proc. dziennego zapotrzebowania organizmu na tę witaminę. Ze względu na tę właśnie właściwość, sok z czarnej porzeczki powinno się stosować podczas:

  • przeziębienia,
  • stanów zapalnych górnych dróg oddechowych,
  • ogólnego wyczerpania organizmu.

Oprócz ogromnej zawartości witaminy C, sok z czarnej porzeczki zawiera także szereg innych, prozdrowotnych właściwości - dlatego warto stosować go profilaktycznie. Dlaczego?

  1. Zawiera flawonoidy, które wymiatają z organizmu wolne rodniki i spowalniają procesy starzenia.
  2. Wykazują także działanie antynowotworowe.
  3. Obniżają poziom "złego" cholesterolu we krwi i chronią przed miażdżycą.
  4. Posiada antocyjany, działające jak naturalny antybiotyk - szczególnie przy zakażeniach pokarmowych.
  5. Zawiera rutynę, zwiększającą wchłanianie witaminy C i wzmacniającą naczynia krwionośne oraz kwercetynę, działającą przeciwalergicznie i łagodzącą objawy uczuleń.
  6. Posiada witaminy z grupy: A, E oraz G, a także wapń, żelazo, magnez sód, potas i cynk.

Jak zrobić sok z czarnej porzeczki bez sokownika?

Przepis na sok z czarnej porzeczki to rozwiązanie niewymagające ani szczególnych umiejętności kulinarnych, ani nadmiernej ilości czasu czy budżetu - nawet, jeśli nie posiadamy sokownika. Garnek, woda i owoce to podstawa soku z czarnej porzeczki i tyle nam wystarczy. Co zatem będzie potrzebne do jego wykonania i jak zrobić sok z czarnej porzeczki krok po kroku?

Składniki:

  • 4 kg czarnej porzeczki,
  • litr wody,
  • kilogram cytryn,
  • 2 kg cukru.

Wykonanie:

  1. Dokładnie umyć porzeczki i pozbyć się ich szypułek, a następnie wrzucić owoce do dużego garnka, zasypać cukrem, zalać wodą i gotować na małym ogniu przez 15 minut. 
  2. Później umyć cytryny i wycisnąć z nich sok, który dodamy do napoju z czarnych porzeczek.
  3. Wszystko dokładnie mieszamy.
  4. Gorący sok porzeczkowy przelewamy przez sito do słoików lub szklanych butelek, a następnie pasteryzujemy przez około 15 minut.
  5. Po ostudzeniu odstawiamy w miejsce pozbawione światła, np. do piwnicy lub spiżarni.

Rada: przed przelaniem soku do słoików lub butelek, należy naczynia najpierw dokładnie umyć i wyparzyć. 

Sok z czarnej porzeczki - przepis bez cukru

Sok z czarnej porzeczki jest bardzo zdrowy i smaczny także bez dodatku cukru. Będzie wówczas nieco kwaśniejszy. Jak zatem zrobić sok z czarnej porzeczki bez cukru? Oto przepis:

Składniki:

  • 3 kg czarnej porzeczki,
  • 350 ml wody,

oraz

  • blender lub maszynka do mięsa,
  • emaliowany lub szklany garnek,
  • duże sito,
  • butelki lub słoiki.

 Sposób przygotowania:

  1. Umyte i pozbawione szypułek porzeczki mielimy używając blendera lub maszynki do mięsa.
  2. Powstałą pulpę przelewamy do garnka, zalewamy wodą i podgrzewamy do temperatury 70 stopni. Gotujemy przez około 20 min, od czasu do czasu mieszając - cały czas zachowując taka samą temperaturę (70 stopni).
  3. Studzimy i odstawiamy na trzy godziny, aby sok ostygł.
  4. Przelewamy sok przez sito i podgrzewamy do temperatury 95 stopni.
  5. Napełniamy napojem butelki lub słoiki, porządnie zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia.

Sok z czarnej porzeczki - wykonanie z sokownikiem

Posiadanie sokownika ma olbrzymia zaletę: można w nim przyrządzić pyszny i zdrowy sok z dowolnych owoców, chociażby z czarnych porzeczek. Dlatego, jeśli macie w swoich zasobach takie urządzenie, warto dokładnie je umyć i do dzieła! Co będzie potrzebne oprócz sokownika?

  • owoce czarnej porzeczki (ok. 4 kg) - umyte i obrane z szypułek,
  • cukier - biały, trzcinowy lub inna substancja słodząca.

Jak przygotować sok z czarnej porzeczki z użyciem sokownika? Oto przepis krok po kroku:

  1. Do dolnego garnka sokownika wlewamy wodę - mniej więcej 1/3 objętości, na nim ustawiamy garnek na właściwy sok oraz pojemnik na owoce - ten z otworkami. 
  2. Do części z otworkami wsypujemy owoce ok. 4 kg, przykrywamy pokrywką i ustawiamy na średnim ogniu. W takich warunkach gotujemy owoce około godziny - w tym czasie większość soku powinna spłynąć do innego garnka, przez wężyk z sokownika.
  3. Zmniejszamy gaz do minimum i czekamy kolejną godzinę - po upływie tego czasu wyłączamy palnik i zostawiamy sok do całkowitego spłynięcia - jeśli zaczynamy robić sok wieczorem, spokojnie można pozwolić sokowi "kapać" do rana. Uwaga! Z czterech kilogramów owoców powinniśmy otrzymać ok. 2,5 litra soku, który - po całkowitym spłynięciu przez wężyk do podstawionego garnka - słodzimy (na każdy litr soku trzeba dodać 250 g cukru). 
  4. Posłodzony napój gotujemy na średnim ogniu.
  5. Ciepły przelewamy do butelek lub słoików i porządnie zakręcamy - nie wymaga dodatkowej pasteryzacji.

Gotowe! Smacznego i na zdrowie.

Sok z czarnej porzeczki bez gotowania

A może tak sok z czarnej porzeczki bez gotowania? Proszę bardzo! Przepis nie wymaga od nas nawet użycia wody. Potrzebne nam będą wyłącznie:

  • kilogram owoców czarnej porzeczki,
  • kilogram cukru.

Oprócz tego warto się wyposażyć w:

  • blender lub maszynkę do mielenia mięsa,
  • duże sito,
  • gazę,
  • garnek do pasteryzacji.

Jak wykonać sok z czarnej porzeczki bez gotowania?

  1. Owoce blendujemy lub mielimy.
  2. Otrzymany sok zlewamy przez sito, a otrzymaną pulpę owocową zawijamy w gazę i wyciskamy z niej resztę soku.
  3. Do soku dodajemy cukier i mieszamy do jego całkowitego rozpuszczenia się.
  4. Przelewamy do słoików lub butelek, zakręcamy i pasteryzujemy ok. 15 minut.

Gotowe!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.