Sok z czarnej porzeczki możemy z powodzeniem pić przez cały rok. Jest doskonały zarówno jako dodatek do zimnych, jak i ciepłych napoi, ale sprawdzi się też w jako rozrzedzony wodą. Jako dodatek do herbaty rozgrzeje nas w długie, zimowe wieczory, a polany nim budyń stanie się wykwintnym deserem o każdej porze roku.
Zobacz wideo Przepis na szybkie i pyszne rogaliki z dżemem
Sok z czarnej porzeczki - właściwości lecznicze
O tym, że sok z czarnej porzeczki jest zdrowy, wiadomo nie od dzisiaj. Świadczy o tym fakt, iż w medycynie ludowej stosuje się go jako doskonały środek na wzmocnienie organizmu, a ponadto (pomocniczo) podaje się w terapii wielu schorzeń. Sok z czarnej porzeczki można stosować, chcąc zwalczyć:
- migrenowe bóle głowy,
- artretyzm i reumatyzm,
- nadmierne wypadanie włosów,
- niedokrwistość,
- złą krzepliwość krwi,
- hiperglikemię.
Warto również wiedzieć o tym, że napój ten zawiera bardzo duże ilości witaminy C - w 100 g owoców czarnej porzeczki zawarte jest jej tyle, że da się pokryć 258 proc. dziennego zapotrzebowania organizmu na tę witaminę. Ze względu na tę właśnie właściwość, sok z czarnej porzeczki powinno się stosować podczas:
- przeziębienia,
- stanów zapalnych górnych dróg oddechowych,
- ogólnego wyczerpania organizmu.
Oprócz ogromnej zawartości witaminy C, sok z czarnej porzeczki zawiera także szereg innych, prozdrowotnych właściwości - dlatego warto stosować go profilaktycznie. Dlaczego?
- Zawiera flawonoidy, które wymiatają z organizmu wolne rodniki i spowalniają procesy starzenia.
- Wykazują także działanie antynowotworowe.
- Obniżają poziom "złego" cholesterolu we krwi i chronią przed miażdżycą.
- Posiada antocyjany, działające jak naturalny antybiotyk - szczególnie przy zakażeniach pokarmowych.
- Zawiera rutynę, zwiększającą wchłanianie witaminy C i wzmacniającą naczynia krwionośne oraz kwercetynę, działającą przeciwalergicznie i łagodzącą objawy uczuleń.
- Posiada witaminy z grupy: A, E oraz G, a także wapń, żelazo, magnez sód, potas i cynk.
Jak zrobić sok z czarnej porzeczki bez sokownika?
Przepis na sok z czarnej porzeczki to rozwiązanie niewymagające ani szczególnych umiejętności kulinarnych, ani nadmiernej ilości czasu czy budżetu - nawet, jeśli nie posiadamy sokownika. Garnek, woda i owoce to podstawa soku z czarnej porzeczki i tyle nam wystarczy. Co zatem będzie potrzebne do jego wykonania i jak zrobić sok z czarnej porzeczki krok po kroku?
Składniki:
- 4 kg czarnej porzeczki,
- litr wody,
- kilogram cytryn,
- 2 kg cukru.
Wykonanie:
- Dokładnie umyć porzeczki i pozbyć się ich szypułek, a następnie wrzucić owoce do dużego garnka, zasypać cukrem, zalać wodą i gotować na małym ogniu przez 15 minut.
- Później umyć cytryny i wycisnąć z nich sok, który dodamy do napoju z czarnych porzeczek.
- Wszystko dokładnie mieszamy.
- Gorący sok porzeczkowy przelewamy przez sito do słoików lub szklanych butelek, a następnie pasteryzujemy przez około 15 minut.
- Po ostudzeniu odstawiamy w miejsce pozbawione światła, np. do piwnicy lub spiżarni.
Rada: przed przelaniem soku do słoików lub butelek, należy naczynia najpierw dokładnie umyć i wyparzyć.
Sok z czarnej porzeczki - przepis bez cukru
Sok z czarnej porzeczki jest bardzo zdrowy i smaczny także bez dodatku cukru. Będzie wówczas nieco kwaśniejszy. Jak zatem zrobić sok z czarnej porzeczki bez cukru? Oto przepis:
Składniki:
- 3 kg czarnej porzeczki,
- 350 ml wody,
oraz
- blender lub maszynka do mięsa,
- emaliowany lub szklany garnek,
- duże sito,
- butelki lub słoiki.
Sposób przygotowania:
- Umyte i pozbawione szypułek porzeczki mielimy używając blendera lub maszynki do mięsa.
- Powstałą pulpę przelewamy do garnka, zalewamy wodą i podgrzewamy do temperatury 70 stopni. Gotujemy przez około 20 min, od czasu do czasu mieszając - cały czas zachowując taka samą temperaturę (70 stopni).
- Studzimy i odstawiamy na trzy godziny, aby sok ostygł.
- Przelewamy sok przez sito i podgrzewamy do temperatury 95 stopni.
- Napełniamy napojem butelki lub słoiki, porządnie zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia.
Sok z czarnej porzeczki - wykonanie z sokownikiem
Posiadanie sokownika ma olbrzymia zaletę: można w nim przyrządzić pyszny i zdrowy sok z dowolnych owoców, chociażby z czarnych porzeczek. Dlatego, jeśli macie w swoich zasobach takie urządzenie, warto dokładnie je umyć i do dzieła! Co będzie potrzebne oprócz sokownika?
- owoce czarnej porzeczki (ok. 4 kg) - umyte i obrane z szypułek,
- cukier - biały, trzcinowy lub inna substancja słodząca.
Jak przygotować sok z czarnej porzeczki z użyciem sokownika? Oto przepis krok po kroku:
- Do dolnego garnka sokownika wlewamy wodę - mniej więcej 1/3 objętości, na nim ustawiamy garnek na właściwy sok oraz pojemnik na owoce - ten z otworkami.
- Do części z otworkami wsypujemy owoce ok. 4 kg, przykrywamy pokrywką i ustawiamy na średnim ogniu. W takich warunkach gotujemy owoce około godziny - w tym czasie większość soku powinna spłynąć do innego garnka, przez wężyk z sokownika.
- Zmniejszamy gaz do minimum i czekamy kolejną godzinę - po upływie tego czasu wyłączamy palnik i zostawiamy sok do całkowitego spłynięcia - jeśli zaczynamy robić sok wieczorem, spokojnie można pozwolić sokowi "kapać" do rana. Uwaga! Z czterech kilogramów owoców powinniśmy otrzymać ok. 2,5 litra soku, który - po całkowitym spłynięciu przez wężyk do podstawionego garnka - słodzimy (na każdy litr soku trzeba dodać 250 g cukru).
- Posłodzony napój gotujemy na średnim ogniu.
- Ciepły przelewamy do butelek lub słoików i porządnie zakręcamy - nie wymaga dodatkowej pasteryzacji.
Gotowe! Smacznego i na zdrowie.
Sok z czarnej porzeczki bez gotowania
A może tak sok z czarnej porzeczki bez gotowania? Proszę bardzo! Przepis nie wymaga od nas nawet użycia wody. Potrzebne nam będą wyłącznie:
- kilogram owoców czarnej porzeczki,
- kilogram cukru.
Oprócz tego warto się wyposażyć w:
- blender lub maszynkę do mielenia mięsa,
- duże sito,
- gazę,
- garnek do pasteryzacji.
Jak wykonać sok z czarnej porzeczki bez gotowania?
- Owoce blendujemy lub mielimy.
- Otrzymany sok zlewamy przez sito, a otrzymaną pulpę owocową zawijamy w gazę i wyciskamy z niej resztę soku.
- Do soku dodajemy cukier i mieszamy do jego całkowitego rozpuszczenia się.
- Przelewamy do słoików lub butelek, zakręcamy i pasteryzujemy ok. 15 minut.
Gotowe!