Nalewka z czarnej porzeczki - jak ją zrobić? Popularne warianty tego trunku
Nalewka z czarnej porzeczki właściwości lecznicze. Na co pomaga?
Na co pomaga czarna porzeczka i nalewka z niej wykonana? Wiadomo oczywiście, że alkohol w nadmiarze szkodzi zdrowiu, ale spożywanie niewielkiej ilości trunku przygotowanego na tym aromatycznym owocu posiada szereg zalet dla naszego zdrowia. Czarna porzeczka:
- posiada bardzo dużą zawartość witaminy C
- zawiera witaminę A, dobrze wpływającą na wzrok
- zawierają antyoksydanty
- obniża poziom cukru we krwi
- obniża poziom cholesterolu
Picie nalewki z czarnej porzeczki poleca się przy:
- stanach migrenowych
- zaburzeniach trawienia i nieprawidłowej pracy jelit
- bólu gardła i anginie
- chorobach górnych dróg oddechowych
Zobacz też: Sok z wiśni. Jak przygotować go krok po kroku w domu?
Nalewka z czarnej porzeczki krok po kroku. Jak ją zrobić?
Jak zrobić nalewkę z czarnej porzeczki? Przede wszystkim trzeba zebrać odpowiednie składniki. Zwykle będzie to:
- pół litra wybranego destylatu
- kilogram owoców czarnej porzeczki (oczywiście warto wybierać owoce najwyższej jakości)
- pół kilograma cukru
Jak zrobić nalewkę z czarnej porzeczki krok po kroku?
- owoce pozbawiamy ogonków i myjemy;
- zasypujemy cukrem w obszernym słoju. Ten etap tworzenia nalewki wymaga fermentacji owoców z cukrem w ciepłym miejscu. Pamiętajmy, aby słoik był szczelnie zamknięty;
- powinniśmy zostawić słoik w takim stanie na 5-6 tygodni;
- kolejny etap polega na odcedzeniu owoców i zalaniu pozostałego soku destylatem alkoholowym;
- potem już tylko kilka miesięcy w chłodnym i ciemnym miejscu i nalewka będzie gotowa. Preferowany czas ''dochodzenia'' trunku to nawet pół roku.
Ile cukru do nalewki z czarnej porzeczki? Najlepsze proporcje
Ile cukru potrzeba, aby wyprodukowana nalewka z czarnej porzeczki była optymalnej jakości? Wydaje się, że najrozsądniejsze będzie dodanie o połowę mniejszej ilości cukru, niż owoców. Pamiętajmy, że jego zadaniem jest przede wszystkim to, aby czarne porzeczki puściły dostatecznie dużo soku, trunek zaś miał odpowiednią moc.
Smorodinówka kresowa: przepis. Czym się różni od nalewki z czarnej porzeczki?
Smorodinówka listkówka, czyli smorodinówka z liśćmi, to nieco zmodyfikowany wariant nalewki z czarnej porzeczki. Niekiedy już ona sama jest tak nazywana. Smorodinówka kresowa jest jednak wytrawną nalewką na liściach porzeczki, które również posiadają właściwości prozdrowotne (między innymi duża zawartość witaminy C). Na pół litra destylatu wystarczy szklanka rozwijających się liści porzeczki. Pełnię smaku trunek osiąga po roku - można łączyć go z nalewką z owoców porzeczki.
Nalewka z czarnej porzeczki na bimbrze lub wódce
Destylatem, którego użyjemy do produkcji nalewki z czarnej porzeczki, niekoniecznie musi być spirytus. Sprawdzi się w tej roli również domowy bimber. Powinien mieć on maksymalnie 70 proc. Nalewka z czarnej porzeczki na wódce to kolejna odsłona tego smacznego trunku. Nieco mniejszy udział popularnych ''procentów'' sprawi, że będzie z większą przyjemnością smakowała osobom, które nie lubią mocnych trunków.
Nalewka z czarnej porzeczki mrożonej
Porzeczki są owocami sezonowymi. W dodatku dość nietrwałymi. Dobrym wyjściem będzie więc sporządzenie nalewki z czarnej porzeczki mrożonej. Ostateczny efekt nie powinien być gorszy od osiągniętego poprzez zmieszanie destylatu z syropem powstałym przez fermentację świeżych owoców z cukrem.
Zobacz też: Sok z malin na zimę - krok po kroku. Jak go przygotować?
-
"Restauratorzy trzymają się na rynku ostatnimi siłami". Ogródki dalej zamknięte. Rząd dalej milczy
-
Fani bronią Jakubiaka pozującego przy martwej świni. "Myślałaś, że schabowe takie się urodziło i ubrało w panierkę?"
-
Jak uratować zbyt kwaśną zupę? Wystarczy produkt, który na pewno macie w kuchni
-
Czosnek niedźwiedzi to źródło witamin, ale łatwo pomylić go z trującą konwalią. Podpowiadamy, jak je rozróżnić
-
Trwa sezon na fiołki wonne - idealne do deserów i herbat. Gdzie ich szukać i jak zbierać? [PORADNIK]
- Kiszenie ogórków i kapusty: kiedy kisić warzywa?
- The Vegetarian Butcher - nowe, roślinne mięso dostępne w Polsce!
- Botwina - przepis na pyszne placki, które pokochają dzieci
- Sezon na pokrzywę: właśnie teraz najlepiej ją zbierać. Co z niej zrobić i jak przyrządzić, żeby nie parzyła? [PORADNIK]
- Obierasz kiwi? Okazuje się, że być może od lat robisz to całkiem niepotrzebnie