Składniki (6porcji)
-
Porzeczki czarne - 2.5 kgWoda - 100 mlCukier - 400 g
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Porzeczki przebieramy, płuczemy na sicie, osączamy, osuszamy, usuwamy szypułki. Wsypujemy do garnka z grubym dnem, wlewamy wodę, przykrywamy i dusimy 30 minut, aż owoce zmiękną i puszczą sok. Odkrywamy garnek, zmniejszamy płomień na minimalny i dusimy bez przykrycia 1,5 godziny. Co jakiś czas mieszamy, by dżem nie przywarł do dna. Wyłączamy palnik i pozostawiamy do wystudzenia (najlepiej na noc).
Następnego dnia ponownie zagotowujemy, dodając po trochu 400 g cukru. Warto co pewien czas wylewać konfiturę na talerzyk i sprawdzać, czy odpowiada nam jej słodycz - być może nie wykorzystamy całego cukru. Gdy słodycz będzie odpowiednia, smażymy dalej na minimalnym ogniu około 1,5 godziny.
Gorącą przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy, pozostawiamy do ostygnięcia.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory