Dżem z czarnych porzeczek

Magazyn Kuchnia 17.07.2020 16:54
(2 oceny)
OCEŃ
Dżem z czarnych porzeczek
Dżem z czarnych porzeczek
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (6porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Porzeczki przebieramy, płuczemy na sicie, osączamy, osuszamy, usuwamy szypułki. Wsypujemy do garnka z grubym dnem, wlewamy wodę, przykrywamy i dusimy 30 minut, aż owoce zmiękną i puszczą sok. Odkrywamy garnek, zmniejszamy płomień na minimalny i dusimy bez przykrycia 1,5 godziny. Co jakiś czas mieszamy, by dżem nie przywarł do dna. Wyłączamy palnik i pozostawiamy do wystudzenia (najlepiej na noc).

2 / 3

Następnego dnia ponownie zagotowujemy, dodając po trochu 400 g cukru. Warto co pewien czas wylewać konfiturę na talerzyk i sprawdzać, czy odpowiada nam jej słodycz - być może nie wykorzystamy całego cukru. Gdy słodycz będzie odpowiednia, smażymy dalej na minimalnym ogniu około 1,5 godziny.

3 / 3

Gorącą przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy, pozostawiamy do ostygnięcia.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.