Te ogórki lubią pływać! Zrób krokodylki w tej zalewie, a domownicy będą zachwyceni

Ruszyły wielkie przygotowania przetworów na zimę. Wśród nich nie może zabraknąć klasyków takich jak kiszone, kwaszone, sałatki czy słodkich akcentów. Warto połasić się także na ogórki krokodylki, które będą obłędną przekąską, dodatkiem do obiadu czy ciekawą pozycją w sałatce. To nic trudnego - sekretem jest tylko odpowiednia zalewa.

Ogórki krokodylki swoim smakiem biją na głowę wszystkie korniszony i pikle tego świata, Pojawia się zatem pytanie, co jest w nich takiego wyjątkowego? No cóż, wiele robią same warzywa, jednak to obłędna, lekko pikantna zalewa daje im całej "mocy". W przepisie poniżej wyjaśniamy jak je przygotować w kilku banalnych krokach - to prostsze niż mogłoby się wydawać! 

Perfekcyjne ogórki krokodylki do słoików na zimę - gotowe w mgnieniu oka

Nie ma nic lepszego niż chrupiący, dobrze doprawiony ogóreczek prosto z domowego słoika. Ten nie lada rarytas wielokrotnie przekracza smakiem i aromatem warzywa, które leżakują na sklepowych półkach. Wielu osobom niestety nadal wydaje się, że to czasochłonna, czarna magia, dlatego dzisiaj polecamy przepis na ogórki krokodylki. Dźwięczna, zabawna nazwa idzie w parze z niebanalnym smakiem, dodatkiem dużej ilości przypraw i satysfakcją, którą da otworzenie szklanego naczynia w dowolnym momencie, gdy najdzie nas na nie ochota! 

Krokodylki lubią pływać w odpowiedniej zalewie. W składzie znajdziemy zatem ocet, chilli, cukier no i oczywiście wyborne ogórki gruntowe. Efekt będzie oszałamiający, jednak na początku warto poświęcić uwagę podczas robienia zakupów w warzywniaku - ogórki muszą być niewielkie, jędrne i bez żadnych skaz. Jeśli wybierzemy dorodne warzywa, możemy być pewni, że reszta niemalże sama się zrobi i to ze smacznym efektem! Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Intensywna i rozgrzewająca zupa ogórkowa

Przepis na ogórki krokodyli - smaczne, dobre na każdą porę

Składniki: 

  • 2 kg ogórków gruntowych,
  • 2,5 szklanki cukru,
  • 1,5 szklanki octu
  • 3 pełne łyżki soli,
  • 8 łyżek oleju roślinnego,
  • główka czosnku,
  • 1,5 łyżeczki papryczki chilli (może być w płatkach),
  • łyżeczka pieprzu. 

Sposób przygotowania: 

  1. Ogórki przełóż do miski i zalej zimną wodą. Mocz je przez godzinę, następnie dokładnie wymyj.
  2. Następnie przekrój je wzdłuż na pół lub pokrój w ćwiartki - warto też odrobinę odciąć końcówki warzyw. 
  3. Tak przygotowane ogórki zasyp solą i pozostaw na minimum sześć godzin leżakowania. Po tym czasie odlej z nich sok i dodaj chilli, pieprz oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość ponownie wymieszaj, aż przyprawy pokryją wszystkie warzywa. 
  4. Kolej na zalewę - do garnka wlej ocet, dodaj cukier i olej. Zagotuj i zalej nią ogórki. Miskę z ogórkami pozostaw do całkowitego ostygnięcia, najlepiej na całą noc - takie monotonne przygotowania dadzą obłędny smak i aromat. 
  5. Teraz wystarczy, że przełożysz ogórki do wyparzonych słoików i zalejesz je zalewą, w której się marynowały. Ważne, by płyn ładnie przykrył wszystkie warzywa.
  6. Zakręcone słoiki pasteryzuj przez 15 minut. Pozostaw do całkowitego stygnięcia. Krokodylki przechowuj w piwnicy lub innym zaciemnionym miejscu.
  7. Wskazówka - krokodylki serwuj jako przystawka, dodaj je do obiadu lub wrzuć do sałatki. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.