Ogórki krokodylki swoim smakiem biją na głowę wszystkie korniszony i pikle tego świata, Pojawia się zatem pytanie, co jest w nich takiego wyjątkowego? No cóż, wiele robią same warzywa, jednak to obłędna, lekko pikantna zalewa daje im całej "mocy". W przepisie poniżej wyjaśniamy jak je przygotować w kilku banalnych krokach - to prostsze niż mogłoby się wydawać!
Perfekcyjne ogórki krokodylki do słoików na zimę - gotowe w mgnieniu oka
Nie ma nic lepszego niż chrupiący, dobrze doprawiony ogóreczek prosto z domowego słoika. Ten nie lada rarytas wielokrotnie przekracza smakiem i aromatem warzywa, które leżakują na sklepowych półkach. Wielu osobom niestety nadal wydaje się, że to czasochłonna, czarna magia, dlatego dzisiaj polecamy przepis na ogórki krokodylki. Dźwięczna, zabawna nazwa idzie w parze z niebanalnym smakiem, dodatkiem dużej ilości przypraw i satysfakcją, którą da otworzenie szklanego naczynia w dowolnym momencie, gdy najdzie nas na nie ochota!
Krokodylki lubią pływać w odpowiedniej zalewie. W składzie znajdziemy zatem ocet, chilli, cukier no i oczywiście wyborne ogórki gruntowe. Efekt będzie oszałamiający, jednak na początku warto poświęcić uwagę podczas robienia zakupów w warzywniaku - ogórki muszą być niewielkie, jędrne i bez żadnych skaz. Jeśli wybierzemy dorodne warzywa, możemy być pewni, że reszta niemalże sama się zrobi i to ze smacznym efektem! Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Zobacz wideo Intensywna i rozgrzewająca zupa ogórkowa
Przepis na ogórki krokodyli - smaczne, dobre na każdą porę
Składniki:
- 2 kg ogórków gruntowych,
- 2,5 szklanki cukru,
- 1,5 szklanki octu
- 3 pełne łyżki soli,
- 8 łyżek oleju roślinnego,
- główka czosnku,
- 1,5 łyżeczki papryczki chilli (może być w płatkach),
- łyżeczka pieprzu.
Sposób przygotowania:
- Ogórki przełóż do miski i zalej zimną wodą. Mocz je przez godzinę, następnie dokładnie wymyj.
- Następnie przekrój je wzdłuż na pół lub pokrój w ćwiartki - warto też odrobinę odciąć końcówki warzyw.
- Tak przygotowane ogórki zasyp solą i pozostaw na minimum sześć godzin leżakowania. Po tym czasie odlej z nich sok i dodaj chilli, pieprz oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość ponownie wymieszaj, aż przyprawy pokryją wszystkie warzywa.
- Kolej na zalewę - do garnka wlej ocet, dodaj cukier i olej. Zagotuj i zalej nią ogórki. Miskę z ogórkami pozostaw do całkowitego ostygnięcia, najlepiej na całą noc - takie monotonne przygotowania dadzą obłędny smak i aromat.
- Teraz wystarczy, że przełożysz ogórki do wyparzonych słoików i zalejesz je zalewą, w której się marynowały. Ważne, by płyn ładnie przykrył wszystkie warzywa.
- Zakręcone słoiki pasteryzuj przez 15 minut. Pozostaw do całkowitego stygnięcia. Krokodylki przechowuj w piwnicy lub innym zaciemnionym miejscu.
- Wskazówka - krokodylki serwuj jako przystawka, dodaj je do obiadu lub wrzuć do sałatki.