Nie ma nic lepszego niż domowej roboty przetwory. To nie tylko smaczny kąsek, bogactwo witamin, ale także prawdziwy powód do dumy dla autora. Na półkach w spiżarni królują oczywiście te słone i wytrawne jak ogórki, sałatki, grzybki czy kolorowe warzywa. Nie może zabraknąć jednak słodkich, owocowych akcentów jak soki, dżemy czy powidła, które smakują z pewnością o niebo lepiej niż te ze sklepowych słoików.
Właśnie o tej porze roku sezonowe owoce smakują najlepiej, dlatego warto przygotować wyśmienity dżem z wiśni. Przepis na domowej roboty słodycz to przysłowiowa bułka z masłem, za to efekt nie tylko rozpieszcza kubki smakowe, ale i bezkonkurencyjnie wypada przy sklepowych produktach nafaszerowanych chemią i sztucznymi barwnikami. Owocowy akcent świetnie pasuje do wszelakich deserów - możemy przełożyć nim ciasta, dodać do gofrów, naleśników czy babcinych placuszków.
Przepis jest łatwy, a jeśli uda nam się tanio kupić owoce to dodatkowo niskobudżetowy. Robiąc go na zapas do kilku lub kilkunastu słoików, sporo zaoszczędzić, a także będziemy mieć pewność, że zawartość w szklanym pojemniczku to sama natura, zdrowie i witaminy. Kluczem do sukcesu jest odpowiednia ilość cukru względem owoców no i oczywiście cierpliwość - długie gotowanie jest nieuniknione. Wówczas uzyskam perfekcyjną, żelową konsystencję i niebanalny smak!
Skład dżemu jest prosty. To tylko dorodne, soczyste owoce i cukier. Liczą się jednak idealne proporcje - w naszej recepturze na 1,5 kg wiśni przypada 1 kg cukru. I na tym kończy się skład, nie trzeba dodawać sztucznych barwników, substancji żelujących czy innych dodatków. Klasyczna wersja wyjdzie doskonała, zatem przygotowanie prezentuje się następująco: