Dżem wiśniowy, słodki specjał tego lata zamknięty w słoiczku. Idealnie dopełni domowe wypieki i desery

Lato to idealna pora na przygotowanie przetworów i wyposażenie spiżarni w całą masę słoików i butelek z sokami, syropami czy nalewkami. Wśród kiszonek, ogórków czy kolorowych sałatek nie może zabraknąć słodkiego akcentu. Przepis na dżem wiśniowy to prawdziwa klasyka z zaledwie dwóch składników - jest idealny do tortów, wypieków i rozmaitych deserów.

Nie ma nic lepszego niż domowej roboty przetwory. To nie tylko smaczny kąsek, bogactwo witamin, ale także prawdziwy powód do dumy dla autora. Na półkach w spiżarni królują oczywiście te słone i wytrawne jak ogórki, sałatki, grzybki czy kolorowe warzywa.  Nie może zabraknąć jednak słodkich, owocowych akcentów jak soki, dżemy czy powidła, które smakują z pewnością o niebo lepiej niż te ze sklepowych słoików. 

Dżem wiśniowy - niebiańska słodycz z sezonowych owoców

Właśnie o tej porze roku sezonowe owoce smakują najlepiej, dlatego warto przygotować wyśmienity dżem z wiśni. Przepis na domowej roboty słodycz to przysłowiowa bułka z masłem, za to efekt nie tylko rozpieszcza kubki smakowe, ale i bezkonkurencyjnie wypada przy sklepowych produktach nafaszerowanych chemią i sztucznymi barwnikami. Owocowy akcent świetnie pasuje do wszelakich deserów - możemy przełożyć nim ciasta, dodać do gofrów, naleśników czy babcinych placuszków. 

Przepis jest łatwy, a jeśli uda nam się tanio kupić owoce to dodatkowo niskobudżetowy. Robiąc go na zapas do kilku lub kilkunastu słoików, sporo zaoszczędzić, a także będziemy mieć pewność, że zawartość w szklanym pojemniczku to sama natura, zdrowie i witaminy. Kluczem do sukcesu jest odpowiednia ilość cukru względem owoców no i oczywiście cierpliwość - długie gotowanie jest nieuniknione. Wówczas uzyskam perfekcyjną, żelową konsystencję i niebanalny smak! 

Zobacz wideo Czas na przetwory! Jak przygotować kurki i czereśnie, zawekować słoiki i odkleić z nich etykiety?

Przepis na babciny dżem wiśniowy. Bez konserwantów i dodatków

Skład dżemu jest prosty. To tylko dorodne, soczyste owoce i cukier. Liczą się jednak idealne proporcje - w naszej recepturze na 1,5 kg wiśni przypada 1 kg cukru. I na tym kończy się skład, nie trzeba dodawać sztucznych barwników, substancji żelujących czy innych dodatków. Klasyczna wersja wyjdzie doskonała, zatem przygotowanie prezentuje się następująco: 

  • Zacznij od zakupu dorodnych i dojrzałych wiśni - warto spróbować owoce na straganie, by uniknąć tych robaczywych. 
  • Wiśnie myjemy i drylujemy - najlepiej każdą sztukę położyć na szyjce szklanej butelki i przy pomocy pałeczki drewnianej (takiej jak to azjatyckiego jedzenia) lub np. słomki do napoi wypchnąć pestkę do wnętrza butelki. 
  • Owoce przekładamy do dużego garnka i zasypujemy cukrem. Tak przygotowany duet odstaw na kilka godzin, by owoce ładnie puściły sok i weszły w interakcje ze słodzidłem. 
  • Po tym czasie wstaw naczynie na palnik i gotuj całość na średniej mocy. Gdy na owocach pojawi się piana, zbierz ją łyżką - powtarzaj tę czynność do momentu aż owoce będą "czyste" z piany. Mieszankę odstaw ponownie do chłodnego miejsca - najlepiej na całą noc. 
  • Dżem ponownie gotuj na małym ogniu do uzyskania idealnej konsystencji. 
  • Po tym czasie zrób próbę. Na zmrożony w chłodziarce talerzy nałóż odrobinę dżemu - jeśli spłynie, należy kontynuować gotowanie, jeśli z kolei jeśli zastygnie, a na powierzchni utworzy się skórka to znak, że dżem jest gotowy.
  • Wiśniowy dżem przełóż do sparzonych słoiczków, szczelnie zakręć i pasteryzuj w gorącej wodzie lub piekarniku. Przechowuj w zaciemnionym i chłodnym miejscu. Smacznego! 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.