Dżem z wiśni to jeden z najpopularniejszych sposobów na przetworzenie tego wyjątkowego owocu. Jak zrobić dżem z wiśni? Pierwszym krokiem powinien być wybór odpowiedniego owocu. Odmian wiśni dostępnych na rynku, jest wiele. Każda z nich ma swoje atuty, które decydują, że jest to odpowiednia odmiana dla takiego czy innego przetworu. Jeżeli chcesz zrobić sok z wiśni, odpowiednim wyborem będzie nadwiślanka. Charakteryzuje ją stosunkowo mały owoc, który po brzegi wypełnia sok. Czy jest to odpowiednia odmiana do zrobienia dżemu z wiśni? Jak najbardziej! Intensywny, słodki sok nada dżemowi odpowiedniego aromatu i głęboko wiśniowego smaku. Jeżeli nie masz dostępu do tej odmiany, równie dobry dżem, choć mniej intensywny w smaku, wykonasz z każdej innej. Kluczowe będzie wówczas odpowiednie zagęszczenie dżemu w trakcie jego przygotowywania.
Tradycyjny dżem z wiśni to klasyka, która najczęściej gości na naszych stołach. W jaki sposób zrobić tradycyjny dżem z wiśni? Na początek przygotuj składniki:
Sposób przygotowania tradycyjnego dżemu z wiśni:
Wiśnie umyj i usuń z nich pestki. Przełóż do dużego garnka i zasyp cukrem. Odstaw na kilka godzin, a gdy owoce zaczną już puszczać sok, powoli podgrzewaj. Jeżeli na owocach pojawi się piana, należy zebrać ją łyżką. Gotuj do momentu, gdy owoce będą pozbawione wszystkich "szumowin", a następnie zdejmij z ognia i odstaw na kilka godzin bądź na całą noc. Ponownie wstaw garnek z dżemem z wiśni na ogień i gotuj do momentu, aż owoce uzyskają odpowiednią dla Ciebie konsystencję. Gorący dżem z wiśni przełóż do słoików i szczelnie zamknij.
Babcina konfitura z wiśni to jeden z ulubionych smaków dzieciństwa. Ta tradycyjna receptura opiera się na tajnikach przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Jak zrobić babciną konfiturę z wiśni i sprawić, aby powróciły wspomnienia? Przygotuj:
Owoce umyj i wydryluj. Włóż do dużego garnka, zasyp częścią cukru (ok. 2/3 całości) i odstaw. Następnego dnia zagotuj pozostałą część cukru z wodą i do powstałego syropu dodaj wiśnie z sokiem, który owoce wypuściły. Całość gotuj do momentu odparowania wody. Konsystencja dżemu z wiśni powinna być gęsta. Gotową konfiturę przekładamy do słoików i pasteryzujemy.
Staropolska konfitura z wiśni nadaje się idealnie do herbaty. Ten sposób słodzenia herbaty był popularny na dworach szlacheckich i utrzymuje się do dziś. W jaki sposób wykonać staropolską konfiturę z wiśni? Będziesz potrzebować kilograma wiśni oraz 1,5 kg cukru. Wiśnie należy umyć i wydrylować. Wydrylowane owoce przełóż do płaskiego naczynia, zasyp cukrem i odstaw na noc. Następnego dnia złej sok, zagotuj, a następnie gorącym sokiem polej wiśnie. Czynność powtórz także drugiego dnia. Trzeciego dnia natomiast podczas gotowania soku, odparuj ok. 1/3 jego objętości. Do gotującego się syropu dodaj wiśnie. Po kilkunastu minutach gotowania wyłów wiśnie i przełóż je do słoiczków. Pozostałym w garnku sokiem zalej wiśnie w słoikach. Zakręć słoiki i odstaw do wystudzenia.
Szybki dżem z wiśni? Thermomix ułatwi Ci przygotowanie pysznego dżemu z wiśni i sprawi, że zaoszczędzisz sporo czasu. Twoim zadaniem będzie przygotowanie owoców, nie musisz się natomiast martwić o sposób, w jaki przygotować dżem z wiśni. Thermomix sprawi, że Twój dżem z wiśni będzie gotowy nawet w pół godziny. Przygotuj pół kg wiśni i 100 g cukru. Składniki włóż do kielicha, użyj koszyczka, aby dżem z wiśni nie "chlapał". Jeżeli chcesz, aby dżem był bardziej gęsty, gotuj go dłużej, jednocześnie uważając, aby konfitura za bardzo nie odparowała. Pamiętaj o dokładnym wyparzeniu słoików przed włożeniem do nich dżemu z wiśni.
Twój dżem z wiśni wyszedł zbyt rzadki i zastanawiasz się, jak zagęścić dżem z wiśni? Jedną z najbardziej popularnych formą zagęszczenia przetworów owocowych, jest dodanie żelfixu. Nie każdy jednak jest zwolennikiem tej metody i warto znać alternatywne sposoby na zagęszczenie dżemu z wiśni i innych owoców. Jeżeli chcesz, aby Twój dżem z wiśni był jak najbardziej naturalny, wybierz sposoby, które pozwolą na zachowanie właśnie takiego charakteru. Jak zagęścić dżem z wiśni? Możesz do tego celu użyć np. agaru bądź pektyny. Dzięki nim Twój dżem będzie miał odpowiednią konsystencję, bez konieczności użycia sklepowych ulepszaczy.
Zobacz też: Nalewka wiśniowa - domowy przepis na trunek na wódce i z miodem