Sezon na wiśnie powoli dobiega końca. Sierpień to ostatni czas, kiedy możemy zrobić zapas tych owoców i przygotować z nich pyszne przetwory. Dziś mamy dla Was kilka wskazówek, jak wybrać najlepsze wiśnie na soki, z jakich zrobić dżem, a jakie najlepiej nadają się do jedzenia nieprzetworzone.
Odmiany wiśni – czym się różnią?
Podstawowym rozróżnieniem odmian wiśni są wiśnia sokówka, wiśnia szklanka oraz wiśnia czerecha. Rodzaje różnią się wyglądem i smakiem, a także soczystością, kolorem i – co najważniejsze – przeznaczeniem. Łatwo domyślić się, że wiśnie spod znaku sokówki to te, z których przygotujemy najlepsze soki. Ale co to jest wiśnia szklanka? Sprawdźcie cechy charakteryzujące obydwie grupy!
Wiśnia sokówka – co to jest? Czym się charakteryzuje?
Gatunki wiśni przeznaczone na soki mają przede wszystkim piękny, ciemnoczerwony kolor. Doskonale nadają się do robienia soków i przetworów, są szeroko wykorzystywane w przemyśle przetwórczym. Ich miąższ nie jest zbyt smaczny, raczej cierpki – całe ich bogactwo kryje się w soku. Jeżeli planujecie zaopatrzyć się w domowy sok, konfitury i nalewki na jesień oraz zimę, śmiało sięgnijcie po ciemnoczerwone sokówki. Jakie gatunki zalicza się do tej grupy? To przede wszystkim "Łutówka", "Northstar", "Sabina", "Agat", "Lucyna", "Nana" i "Pandy 103".
Wiśnia szklanka – co to jest? Czym się charakteryzuje?
Gatunki wiśni, które najlepiej nadają się do bezpośredniego spożycia, określane są mianem wiśni szklanki. Określenie to wzięło się zapewne od koloru ich soku – w przeciwieństwie do wiśni sokówki, wiśnia szklanka ma niemalże bezbarwny sok, a całe jej bogactwo to doskonały smak miąższu. Wiśnia szklanka będzie najlepsza, jeśli macie ochotę zjeść świeże owoce jako przekąskę, dodać je do owsianki lub przygotować ciasto z ich dodatkiem. Większość odmian z grupy szklanki ma jasną barwę. Do najpopularniejszych „szklanek” zalicza się m.in.: "Wczesną Ludwikę", "Wandę", "Galenę", "Mortmorency", "Szklankę Jarocińską", "Szklankę Polską" i "Szklankę Ursynowską".
Wiśnia czerecha – co to jest? Czym się charakteryzuje?
Najsmaczniejszą grupą wiśni jest właściwie krzyżówka wiśni z czereśnią, czyli czerecha (znana również jako czereśniowiśnia lub wiśnioczereśnia). Jeśli chodzi o wygląd, owoce czerechy bardzo przypominają zwykłe czereśnie. Są duże, kształtne, ciemnoczerwone, często złączone na dwóch ogonkach. Wyróżnia je rewelacyjny smak – to naprawdę pyszne i soczyste owoce, których smak balansuje między słodyczą a cierpkością. Można z nich przyrządzać rozmaite przetwory – przede wszystkim dżemy i nalewki – zwłaszcza jeśli mamy ochotę na coś mocno aromatycznego. Co ciekawe kwiaty czerechy mogą być zapylane pyłkiem zarówno wiśni, jak i czereśni. Gatunki czerechy to: "Hortensja", "Grubińska", "Kleparowska" czy "Książęca".