Dżem z wiśni - poznaj staropolskie przepisy na przetwory z wiśni. Babcina receptura najlepsza

Dżem z wiśni to jeden ze słodkich specjałów, który jest znakomitym dodatkiem do chleba, ciast czy deserów. Kulinarna historia wiśniowych przetworów sięga dawnych czasów. Poznaj staropolskie przepisy na wiśniowe konfitury i dżemy.

Tradycyjny dżem z wiśni - jak go zrobić?

Tradycyjny dżem z wiśni to prawdziwy klasyk, którego nie może zabraknąć w naszej spiżarni podczas zimy. Dżem z wiśni jest wspaniałym dodatkiem do wypieków, ale może także posłużyć jako słodka przekąska do herbaty.

Babcina konfitura z wiśni - najlepszy przepis 

Składniki:

  • 1 kilogram wiśni dobrej jakości
  • szczypta cynamonu
  • około 1,5 szklanki cukru białego
  • sok z żurawiny - ok. 3-4 łyżek

Wykonanie:

  1. Owoce dokładnie wymyć. Następnie wydrylować.
  2. Dalej przełożyć do garnka z grubym dnem.
  3. Kolejno dołożyć cukier, sok z żurawiny, cynamon. Całość dokładnie wymieszać.
  4. Owoce odstawić pod przykryciem na około godzinę (mają puścić sok).
  5. Wstawić do gotowania.
  6. Zebrać powstałą pianę.
  7. Gotować przez około 10 minut. Później odstawić na około 4-5 godzin.
  8. Ponownie gotować przez pół godziny.
  9. Odstawić do następnego dnia.
  10. Dalej znowu zagotować, aż do uzyskania właściwej konsystencji.
  11. Przełożyć do słoików. Odwrócić do góry dnem.

Ważna uwaga: Słoiki muszą być wymyte, wyparzone i suche. Ważne, aby podczas przekładania konfitury były one naprawdę ciepłe.

Dżem z borówek bez cukru - prosty przepis. Zdjęcie ilustracyjneDżem z borówek bez cukru - wypróbuj zdrowe przepisy na przetwory

Dżem z wiśni - Thermomix, Multicooker, Lidlomix. Przepis dla zabieganych

Dżem z wiśni z Thermomixa, Multicookera, Lidlomixa to wersja dla osób, które posiadają takie urządzenia i mają nieco mniej czasu na wykonywanie przetworów. Przejdźmy do sposobu wykonania:

Składniki:

  • około kilograma wiśni
  • około 1,5 szklanki cukru
  • sok z cytryny - ok. 4 łyżek

Sposób przyrządzenia:

  1. Wiśnie dokładnie umyć i wydrylować.
  2. Umieścić w urządzeniu. Miksować przez 8 sekund.
  3. Potem dołożyć cukier i sok z cytryny.
  4. Gotować przez 15 minut w temperaturze 100 stopni Celsjusza. 
  5. Gotowy dżem przelewamy do wyparzonych i wytartych słoików.
  6. Później odwracamy je do góry dnem.
Zobacz wideo Rolada drożdżowa z konfiturą i kruszonką

Staropolska konfitura z wiśni - koniecznie wypróbuj

Staropolska konfitura z wiśni to prawdziwy rarytas. Na jej zrobienie musimy zarezerwować sobie kilka dni. Poniżej przepis:

Składniki:

  • około półtora kilograma wiśni
  • około 1 kg cukru
  • sok z połówki cytryny

Przygotowanie:

  1. Wiśnie dokładnie wymyć. Wydrylować.
  2. Zasypać 500 gramami cukru.
  3. Odstawić na 3 godziny.
  4. Po tym czasie zlać sok do garnka.
  5. Zagotować.
  6. Później dołożyć wiśnie i pozostałą część cukru.
  7. Wymieszać.
  8. Zmniejszyć ogień i przejść do wolnego gotowania.
  9. Zbierać pianę, jeżeli się pojawia.
  10. Smażyć z przerwami. Najlepiej przez dwa dni (na przykład 3-4 razy dziennie po pół godziny).
  11. Na końcu smażenia dodać sok z cytryny.
  12. Po ugotowaniu przelać konfiturę do wyparzonych słoiczków.

Mała wskazówka: W czasie gotowania potrząsać garnkiem. 

Dżem z truskawkamiDżem z truskawek - zamknij letnie smaki w słoikach

Jak zagęścić dżem z wiśni? Naturalne dodatki 

Jak zagęścić dżem z wiśni w naturalne sposób? To pytanie zadaje sobie zapewne wiele osób.  Oto kilka rozwiązań, z których możesz skorzystać:

  • Użyj jabłek, pigwy, porzeczki, gruszek, brzoskwiń, bananów, śliwek. Mają w sobie mnóstwo pektyny, która jest naturalnym zagęszczaczem dżemu.
  • Wykorzystaj sok z cytryny. Soki z cytrusów to kolejna metoda na to, aby zmienić naturalnie konsystencję dżemu. Zdrowo i skutecznie!
  • Użyj pektyny - możesz zakupić ją w sklepach ze zdrową żywnością.
  • Użyj odrobiny soli. Sól, podobnie jak owoce bogate w pektynę zmienia gęstość dżemu.

Zobacz też: Dżem z dyni - sezon na dynie już tuż tuż. Przedstawiamy banalne przepisy, które z pewnością zapamiętasz

Więcej o: