Tradycyjny dżem z wiśni - jak go zrobić?
Tradycyjny dżem z wiśni to prawdziwy klasyk, którego nie może zabraknąć w naszej spiżarni podczas zimy. Dżem z wiśni jest wspaniałym dodatkiem do wypieków, ale może także posłużyć jako słodka przekąska do herbaty.
Babcina konfitura z wiśni - najlepszy przepis
Składniki:
- 1 kilogram wiśni dobrej jakości
- szczypta cynamonu
- około 1,5 szklanki cukru białego
- sok z żurawiny - ok. 3-4 łyżek
Wykonanie:
- Owoce dokładnie wymyć. Następnie wydrylować.
- Dalej przełożyć do garnka z grubym dnem.
- Kolejno dołożyć cukier, sok z żurawiny, cynamon. Całość dokładnie wymieszać.
- Owoce odstawić pod przykryciem na około godzinę (mają puścić sok).
- Wstawić do gotowania.
- Zebrać powstałą pianę.
- Gotować przez około 10 minut. Później odstawić na około 4-5 godzin.
- Ponownie gotować przez pół godziny.
- Odstawić do następnego dnia.
- Dalej znowu zagotować, aż do uzyskania właściwej konsystencji.
- Przełożyć do słoików. Odwrócić do góry dnem.
Ważna uwaga: Słoiki muszą być wymyte, wyparzone i suche. Ważne, aby podczas przekładania konfitury były one naprawdę ciepłe.
Dżem z wiśni - Thermomix, Multicooker, Lidlomix. Przepis dla zabieganych
Dżem z wiśni z Thermomixa, Multicookera, Lidlomixa to wersja dla osób, które posiadają takie urządzenia i mają nieco mniej czasu na wykonywanie przetworów. Przejdźmy do sposobu wykonania:
Składniki:
- około kilograma wiśni
- około 1,5 szklanki cukru
- sok z cytryny - ok. 4 łyżek
Sposób przyrządzenia:
- Wiśnie dokładnie umyć i wydrylować.
- Umieścić w urządzeniu. Miksować przez 8 sekund.
- Potem dołożyć cukier i sok z cytryny.
- Gotować przez 15 minut w temperaturze 100 stopni Celsjusza.
- Gotowy dżem przelewamy do wyparzonych i wytartych słoików.
- Później odwracamy je do góry dnem.
Zobacz wideo Rolada drożdżowa z konfiturą i kruszonką
Staropolska konfitura z wiśni - koniecznie wypróbuj
Staropolska konfitura z wiśni to prawdziwy rarytas. Na jej zrobienie musimy zarezerwować sobie kilka dni. Poniżej przepis:
Składniki:
- około półtora kilograma wiśni
- około 1 kg cukru
- sok z połówki cytryny
Przygotowanie:
- Wiśnie dokładnie wymyć. Wydrylować.
- Zasypać 500 gramami cukru.
- Odstawić na 3 godziny.
- Po tym czasie zlać sok do garnka.
- Zagotować.
- Później dołożyć wiśnie i pozostałą część cukru.
- Wymieszać.
- Zmniejszyć ogień i przejść do wolnego gotowania.
- Zbierać pianę, jeżeli się pojawia.
- Smażyć z przerwami. Najlepiej przez dwa dni (na przykład 3-4 razy dziennie po pół godziny).
- Na końcu smażenia dodać sok z cytryny.
- Po ugotowaniu przelać konfiturę do wyparzonych słoiczków.
Mała wskazówka: W czasie gotowania potrząsać garnkiem.
Jak zagęścić dżem z wiśni? Naturalne dodatki
Jak zagęścić dżem z wiśni w naturalne sposób? To pytanie zadaje sobie zapewne wiele osób. Oto kilka rozwiązań, z których możesz skorzystać:
- Użyj jabłek, pigwy, porzeczki, gruszek, brzoskwiń, bananów, śliwek. Mają w sobie mnóstwo pektyny, która jest naturalnym zagęszczaczem dżemu.
- Wykorzystaj sok z cytryny. Soki z cytrusów to kolejna metoda na to, aby zmienić naturalnie konsystencję dżemu. Zdrowo i skutecznie!
- Użyj pektyny - możesz zakupić ją w sklepach ze zdrową żywnością.
- Użyj odrobiny soli. Sól, podobnie jak owoce bogate w pektynę zmienia gęstość dżemu.
Zobacz też: Dżem z dyni - sezon na dynie już tuż tuż. Przedstawiamy banalne przepisy, które z pewnością zapamiętasz