Jak zrobić dżem z aronii? Dzięki niemu poprawisz stan włosów i skóry. Potrzebujesz tylko dwóch składników

Jak zrobić dżem z aronii? Przetwór jest banalnie prosty i przygotujecie go z tylko dwóch składników. Najważniejszym są owoce, które dopełnicie słodkim smakiem cukru lub erytrytolu.

Aronia to owoc niedoceniany, a ma mnóstwo prozdrowotnych właściwości. Zawiera przeciwutleniacze, które opóźniają procesy starzenia się skóry. Spożywanie jej zapobiega nadciśnieniu, miażdżycy i chorobom oczu. Poleca się ją w trakcie terapii nowotworowej, gdyż łagodzi chemioterapii i radioterapii. W owocach jest mnóstwo witamin (przede wszystkim C, B2, B3, B9 i E) oraz soli mineralnych (bor, jod, mangan, miedź, molibden, wapń żelazo), które mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Z owocu możemy przygotować wiele przetworów, na przykład dżem z aronii? Jak go zrobić? Podajemy dwa banalnie proste przepisy, z których od razu możesz skorzystać.

Zobacz wideo Placuszki warzywno-drobiowe

Więcej ciekawych przepisów i porad kulinarnych znajdziesz na stronie Gazeta.pl.

Prosta konfitura z borówki amerykańskiej na zimę. Przepis pyszne wzmocnienie odpornościKonfitura z borówki amerykańskiej na zimę. Przepis wzmocnienie odporności

Jak zrobić dżem z aronii? Słodką i zdrową przystawkę przygotujesz z dwóch składników

Potrzebne produkty:

  • kilogram aronii,
  • kilogram cukru.

Wykonanie:

  1. Umyj aronie i usuń z nich szypułki.
  2. Owoce zasyp cukrem i zagotuj.
  3. Składniki zmiksuj i wymieszaj. Jeżeli owoce są szkliste, możesz przełożyć dżem do słoika. 
  4. Pasteryzuj przez pięć minut.
  5. Odłóż w suche i chłodne miejsce.

Jak zrobić dżem z aronii bez cukru?

Składniki:

  • 2,5 kg aronii,
  • 1,5 kg słodkich gruszek,
  • szklanka wody.

Wykonanie:

  1. Aronię umyj i usuń z niej listki oraz szypułki.
  2. Gruszki obierz i pokrój w kostkę. 
  3. Owoce włóż do garnka i zalej wodą.
  4. Duś pod przykryciem.
  5. Sok odlej do buteleczki, a aronie i gruszki zmiksuj na jednolitą masę. 
  6. Dżem przełóż do wyparzonych słoiczków. Zakręć i połóż do góry dnem. 
  7. Trzymaj w suchym i chłodnym miejscu.

Żurek w chlebie - smak polskiej tradycjiKuchnia kujawsko-pomorska: poznaj przepisy na zupy z tradycją

Więcej o: