Aronia to owoc niedoceniany, a ma mnóstwo prozdrowotnych właściwości. Zawiera przeciwutleniacze, które opóźniają procesy starzenia się skóry. Spożywanie jej zapobiega nadciśnieniu, miażdżycy i chorobom oczu. Poleca się ją w trakcie terapii nowotworowej, gdyż łagodzi chemioterapii i radioterapii. W owocach jest mnóstwo witamin (przede wszystkim C, B2, B3, B9 i E) oraz soli mineralnych (bor, jod, mangan, miedź, molibden, wapń żelazo), które mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Z owocu możemy przygotować wiele przetworów, na przykład dżem z aronii? Jak go zrobić? Podajemy dwa banalnie proste przepisy, z których od razu możesz skorzystać.
Zobacz wideo
Placuszki warzywno-drobiowe
Więcej ciekawych przepisów i porad kulinarnych znajdziesz na stronie Gazeta.pl.
Konfitura z borówki amerykańskiej na zimę. Przepis wzmocnienie odporności
Jak zrobić dżem z aronii? Słodką i zdrową przystawkę przygotujesz z dwóch składników
Potrzebne produkty:
- kilogram aronii,
- kilogram cukru.
Wykonanie:
- Umyj aronie i usuń z nich szypułki.
- Owoce zasyp cukrem i zagotuj.
- Składniki zmiksuj i wymieszaj. Jeżeli owoce są szkliste, możesz przełożyć dżem do słoika.
- Pasteryzuj przez pięć minut.
- Odłóż w suche i chłodne miejsce.
Jak zrobić dżem z aronii bez cukru?
Składniki:
- 2,5 kg aronii,
- 1,5 kg słodkich gruszek,
- szklanka wody.
Wykonanie:
- Aronię umyj i usuń z niej listki oraz szypułki.
- Gruszki obierz i pokrój w kostkę.
- Owoce włóż do garnka i zalej wodą.
- Duś pod przykryciem.
- Sok odlej do buteleczki, a aronie i gruszki zmiksuj na jednolitą masę.
- Dżem przełóż do wyparzonych słoiczków. Zakręć i połóż do góry dnem.
- Trzymaj w suchym i chłodnym miejscu.
Kuchnia kujawsko-pomorska: poznaj przepisy na zupy z tradycją