Aronia to owoc niedoceniany, a ma mnóstwo prozdrowotnych właściwości. Zawiera przeciwutleniacze, które opóźniają procesy starzenia się skóry. Spożywanie jej zapobiega nadciśnieniu, miażdżycy i chorobom oczu. Poleca się ją w trakcie terapii nowotworowej, gdyż łagodzi chemioterapii i radioterapii. W owocach jest mnóstwo witamin (przede wszystkim C, B2, B3, B9 i E) oraz soli mineralnych (bor, jod, mangan, miedź, molibden, wapń żelazo), które mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Z owocu możemy przygotować wiele przetworów, na przykład dżem z aronii? Jak go zrobić? Podajemy dwa banalnie proste przepisy, z których od razu możesz skorzystać.
Więcej ciekawych przepisów i porad kulinarnych znajdziesz na stronie Gazeta.pl.
Potrzebne produkty:
Wykonanie:
Składniki:
Wykonanie: