Kujawskie przysmaki - przepis na czerninę
Kujawskie przysmaki nierzadko mogą szokować. Nie tylko smakiem, ale i składem. Takim właśnie przykładem jest czarnina. Czernina to polewka wykonana z krwi kaczki. Co ciekawe, kiedyś postrzegano ją jako prawdziwy rarytas, który serwowano zamiennie z rosołem podczas ważnych uroczystości. Na Kujawach spożywa się ją z kluseczkami oraz gruszkami. Poniżej znajdziecie przepis:
Składniki:
- podroby i krew z kaczki
- około 300 gramów wołowiny
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera i pora
- 1 mała cebula
- przyprawy: pieprz, sól, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek
- 50 dag suszonych owoców - dowolnych
- 1 łyżka octu winnego
- kilka goździków
Składniki na kluski:
- 5-6 łyżek mąki pszennej
- jajko
- sól
Przygotowywanie:
- Do kaczej krwi dodać sól i ocet.
- Dokładnie ubić trzepaczką.
- Mięso opłukać. Następnie zlać wodą.
- Włoszczyznę obrać, umyć, pokroić i dołożyć do mięsa. Ugotować rosół. Doprawić przyprawami.
- Suszone owoce zalać wodą. Ugotować z goździkami.
- Rosół przecedzić. Połączyć z wywarem owocowym.
- Dodać stopniowo do krwi. Mieszać.
- Warzywa, mięso pokroić.
- Wszystko dołożyć do zupy. Doprawić.
- Wykonać kluseczki. Połączyć składniki, uformować kluski łyżką i zagotować.
- Dodać do zupy.
Kuchnia kujawska - zupa nic
Kuchnia kujawska to nie tylko potrawy obiadowe, ale także słodkości. Zupa nic to przysmak, który dla wielu jest wspomnieniem smaków z dzieciństwa. Poniżej receptura z dawnych czasów:
Składniki:
- 1 łyżka cukru białego
- 1 laska wanilii
- 1 mała łyżeczka cukru pudru
- 2 jajka
- około 400-500 ml mleka
Wykonanie krok po kroku:
- Mleko zagotować.
- Dodać pokruszoną laskę wanilii i cukier.
- Rozdzielić żółtka od białek.
- Białka ubić z cukrem pudrem.
- Wlać za pomocą łyżeczki białka do garnka. Po około 2-3 minutach garnek zdjąć z ognia.
- Białka-pianki ułożyć na talerzu.
- Mleko zaprawić żółtkami.
- Cały czas mieszać.
- Wlać mleko do białek. Gdy zupa ostygnie dodać ulubione owoce.
Zobacz wideo Zupa owocowa z "makaronem" z naleśników
Tradycyjne potrawy kujawsko pomorskie - żur kujawski
Tradycyjne potrawy kujawsko pomorskie serwowane są najczęściej w trakcie uroczystości czy świąt. W okresie świąt Wielkanocnych nie może zabraknąć żurku kujawskiego. Przepis znajdziecie poniżej:
Składniki:
- 1 butelka zakwasu (tu znajdziesz przepis)
- około pół kilograma ziemniaków
- 1-2 cebule
- 4-5 kiełbas białych
- 4-5 jajek (ugotowanych na twardo)
- kawałek słoniny
- przyprawy: pieprz, sól, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek
- 1 okrągły chlebek
Wykonanie:
- Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Zalać wodą.
- Dodać przyprawy. Ugotować do miękkości.
- Słoninę pokroić w kostkę i stopić na patelni. Dodać pokrojoną kiełbasę i posiekaną cebulę. Następnie chwilę smażyć na średnim ogniu.
- Wlać zakwas i doprawić.
- Odciąć górę chleba i wyciągnąć zawartość, wysmarować żółtkiem i włożyć na chwilę do piekarnika. Pokroić ugotowane jaja na pół i włożyć do środka. Wlać żur do chleba.
Potrawy regionalne kujawsko pomorskie - zupa kwas krok po kroku
Potrawy regionalne kujawsko pomorskie to także dania mniej znane. Zupa kwas była spożywana zwłaszcza na obszarach wiejskich. Wykonuje się ją na bazie soku z kwaszonej kapusty.
Składniki:
- 2 sztuki kości wędzonej
- 2-3 szklanki soku z kiszonej kapusty
- włoszczyzna
- około 3/4 szklanki śmietany
- przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek
Sposób przygotowania:
- Włoszczyznę obrać, umyć, pokroić.
- Ugotować wywar na warzywach i kościach.
- Doprawić przyprawami.
- Dolać sok z kiszonej kapusty.
- Wyrównujemy temperaturę i dodajemy śmietanę.
Zobacz też: Dynia piżmowa - przepis na zupę, placki i jesienną przekąskę. Receptury w sam raz na przywitanie jesieni