Kuchnia kujawsko-pomorska: poznaj przepisy na zupy z tradycją [zupa kwas, czernina, żur, zupa nic]

Kuchnia kujawsko-pomorska jest bogata w przeróżne receptury. O jej zaletach mogli przekonać się nie tylko Pomorzanie, ale i ludzie z całego świata. W artykule przedstawimy kilka przykładowych dań, które zwykło jadać się w woj. kujawsko-pomorskim.

Kujawskie przysmaki - przepis na czerninę

Kujawskie przysmaki nierzadko mogą szokować. Nie tylko smakiem, ale i składem. Takim właśnie przykładem jest czarnina. Czernina to polewka wykonana z krwi kaczki. Co ciekawe, kiedyś postrzegano ją jako prawdziwy rarytas, który serwowano zamiennie z rosołem podczas ważnych uroczystości. Na Kujawach spożywa się ją z kluseczkami oraz gruszkami. Poniżej znajdziecie przepis:

Składniki:

  • podroby i krew z kaczki
  • około 300 gramów wołowiny
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera i pora
  • 1 mała cebula
  • przyprawy: pieprz, sól, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek
  • 50 dag suszonych owoców - dowolnych
  • 1 łyżka octu winnego
  • kilka goździków

Składniki na kluski:

  • 5-6 łyżek mąki pszennej
  • jajko
  • sól

Przygotowywanie:

  1. Do kaczej krwi dodać sól i ocet.
  2. Dokładnie ubić trzepaczką.
  3. Mięso opłukać. Następnie zlać wodą.
  4. Włoszczyznę obrać, umyć, pokroić i dołożyć do mięsa. Ugotować rosół. Doprawić przyprawami.
  5. Suszone owoce zalać wodą. Ugotować z goździkami.
  6. Rosół przecedzić. Połączyć z wywarem owocowym.
  7. Dodać stopniowo do krwi. Mieszać.
  8. Warzywa, mięso pokroić. 
  9. Wszystko dołożyć do zupy. Doprawić.
  10. Wykonać kluseczki. Połączyć składniki, uformować kluski łyżką i zagotować.
  11. Dodać do zupy.

Kuchnia kujawska - zupa nic

Kuchnia kujawska to nie tylko potrawy obiadowe, ale także słodkości. Zupa nic to przysmak, który dla wielu jest wspomnieniem smaków z dzieciństwa. Poniżej receptura z dawnych czasów:

Składniki:

  • 1 łyżka cukru białego
  • 1 laska wanilii
  • 1 mała łyżeczka cukru pudru
  • 2 jajka
  • około 400-500 ml mleka

Wykonanie krok po kroku:

  1. Mleko zagotować.
  2. Dodać pokruszoną laskę wanilii i cukier.
  3. Rozdzielić żółtka od białek.
  4. Białka ubić z cukrem pudrem.
  5. Wlać za pomocą łyżeczki białka do garnka. Po około 2-3 minutach garnek zdjąć z ognia.
  6. Białka-pianki ułożyć na talerzu.
  7. Mleko zaprawić żółtkami.
  8. Cały czas mieszać.
  9. Wlać mleko do białek. Gdy zupa ostygnie dodać ulubione owoce.
Zobacz wideo Zupa owocowa z "makaronem" z naleśników

Tradycyjne potrawy kujawsko pomorskie - żur kujawski

Tradycyjne potrawy kujawsko pomorskie serwowane są najczęściej w trakcie uroczystości czy świąt. W okresie świąt Wielkanocnych nie może zabraknąć żurku kujawskiego. Przepis znajdziecie poniżej:

Składniki:

  • 1 butelka zakwasu (tu znajdziesz przepis)
  • około pół kilograma ziemniaków
  • 1-2 cebule
  • 4-5 kiełbas białych
  • 4-5 jajek (ugotowanych na twardo)
  • kawałek słoniny
  • przyprawy: pieprz, sól, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek
  • 1 okrągły chlebek

Wykonanie:

  1. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Zalać wodą.
  2. Dodać przyprawy. Ugotować do miękkości.
  3. Słoninę pokroić w kostkę i stopić na patelni. Dodać pokrojoną kiełbasę i posiekaną cebulę. Następnie chwilę smażyć na średnim ogniu.
  4. Wlać zakwas i doprawić.
  5. Odciąć górę chleba i wyciągnąć zawartość, wysmarować żółtkiem i włożyć na chwilę do piekarnika. Pokroić ugotowane jaja na pół i włożyć do środka. Wlać żur do chleba.

Potrawy regionalne kujawsko pomorskie - zupa kwas krok po kroku

Potrawy regionalne kujawsko pomorskie to także dania mniej znane. Zupa kwas była spożywana zwłaszcza na obszarach wiejskich. Wykonuje się ją na bazie soku z kwaszonej kapusty.

Składniki:

  • 2 sztuki kości wędzonej
  • 2-3 szklanki soku z kiszonej kapusty
  • włoszczyzna
  • około 3/4 szklanki śmietany
  • przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek

Sposób przygotowania:

  1. Włoszczyznę obrać, umyć, pokroić.
  2. Ugotować wywar na warzywach i kościach.
  3. Doprawić przyprawami.
  4. Dolać sok z kiszonej kapusty.
  5. Wyrównujemy temperaturę i dodajemy śmietanę.

Zobacz też: Dynia piżmowa - przepis na zupę, placki i jesienną przekąskę. Receptury w sam raz na przywitanie jesieni

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.