Dlaczego warto dodać do rosołu kapustę włoską? Wystarczy kilka liści, żeby poczuć różnicę

Dlaczego warto dodać do rosołu kapustę włoską? Chociaż większość mistrzów kuchni ma swój dopracowany sposób na idealny bulion, warto czasem nieco poeksperymentować z dodatkami. Dodaj do garnka kilka świeżych liści, a różnicę poczujesz już od pierwszej łyżki.

Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Podstawą idealnego bulionu jest dobór składników, przede wszystkim świeżych warzyw. Najczęściej w garnku ląduje marchew, seler, pietruszka, por i cebula, jednak jest kilka trików, które wzbogacą jego smak. Jednym z nich jest dodanie do zupy kilku świeżych liści. Dlaczego warto dodać do rosołu kapustę włoską zamiast pora? Efekt może zaskoczyć nawet największych smakoszy.

Dlaczego warto dodać do rosołu kapustę włoską? Liście w zupie wpłyną na jej smak i aromat

Kapusta w zupie sprawi, że smak stanie się bardziej intensywny, z wyczuwalną orzechową nutą. Różnicę poczujemy już po dodaniu kilku liści, jednak tak naprawdę nie ma tutaj limitów - smakosze tego dania mogą dodać nawet i pół główki.

Zobacz wideo Jak uratować zbyt tłusty rosół?

Smak nie jest jedyną korzyścią jedzenia kapusty włoskiej. Warzywo to jest bogate bowiem w witaminy C, K, A, kwas foliowy, błonnik, a także w składniki mineralne, jak potas, magnez, fosfor, miedź, sód, żelazo oraz wapń. Ponadto jest niskokaloryczne i lekkostrawne.

Dodatek ten ma również zbawienny wpływ na nasze zdrowie - wspomaga leczenie problemów skórnych, jak trądzik, czy egzema, a także oparzeń i odmrożeń, a także wpływa na wygląd włosów skóry i paznokci. Zawarte w nim antyoksydanty hamują natomiast procesy starzenia oraz chronią przed nowotworami. 

Sekret idealnego rosołu tkwi jednak w szczegółach. W innym naszym artykule pisaliśmy, co zrobić, żeby bulion był jeszcze smaczniejszy. Wypróbuj te nietuzinkowe pomysły na dodatki, a już nigdy nie będziesz gotować zupy w innych sposób.

Więcej o:
Copyright © Agora SA