Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Podstawą idealnego bulionu jest dobór składników, przede wszystkim świeżych warzyw. Najczęściej w garnku ląduje marchew, seler, pietruszka, por i cebula, jednak jest kilka trików, które wzbogacą jego smak. Jednym z nich jest dodanie do zupy kilku świeżych liści. Dlaczego warto dodać do rosołu kapustę włoską zamiast pora? Efekt może zaskoczyć nawet największych smakoszy.
Kapusta w zupie sprawi, że smak stanie się bardziej intensywny, z wyczuwalną orzechową nutą. Różnicę poczujemy już po dodaniu kilku liści, jednak tak naprawdę nie ma tutaj limitów - smakosze tego dania mogą dodać nawet i pół główki.
Smak nie jest jedyną korzyścią jedzenia kapusty włoskiej. Warzywo to jest bogate bowiem w witaminy C, K, A, kwas foliowy, błonnik, a także w składniki mineralne, jak potas, magnez, fosfor, miedź, sód, żelazo oraz wapń. Ponadto jest niskokaloryczne i lekkostrawne.
Dodatek ten ma również zbawienny wpływ na nasze zdrowie - wspomaga leczenie problemów skórnych, jak trądzik, czy egzema, a także oparzeń i odmrożeń, a także wpływa na wygląd włosów skóry i paznokci. Zawarte w nim antyoksydanty hamują natomiast procesy starzenia oraz chronią przed nowotworami.
Sekret idealnego rosołu tkwi jednak w szczegółach. W innym naszym artykule pisaliśmy, co zrobić, żeby bulion był jeszcze smaczniejszy. Wypróbuj te nietuzinkowe pomysły na dodatki, a już nigdy nie będziesz gotować zupy w innych sposób.