Smaczniejszy i bardziej aromatyczny rosół? Tak, dzięki tajemniczym składnikom Ewy Wachowicz

Rosół to najbardziej popularna polska zupa. Jest mnóstwo sposobów na jego przygotowanie, ale tajemne składniki Ewy Wachowicz czynią tę potrawę wyjątkową. Co dodaje do rosołu? Zobaczcie sami. Na pewno zrobicie go nie raz.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Jak uratować zbyt tłusty rosół?

Rosół z kury, a może z wołowiny? Ewa Wachowicz w 387. odcinku programu "Ewa Gotuje" podzieliła się swoim nietypowym przepisem na rosół. Można go znaleźć również na oficjalnej stronie prezenterki. W jego skład wchodzą takie sekretne składniki jak wątróbka czy kalarepa. Brzmi ciekawie? Koniecznie wypróbujcie tę recepturę.

Rosół wołowy z wątróbką, kalarepą i kilkoma innymi dodatkami. Zobaczcie jakimi

Do ugotowania aromatycznego rosołu potrzebujesz następujących produktów:

  • mięsa wołowego z kością (np. goleni) - kilograma,
  • wątróbki cielęcej - 50 gramów,
  • kalarepy,
  • rzodkiewki - 4 sztuk (to nietypowy składnik),
  • marchewki - 2 sztuk,
  • pietruszki - tyle samo ile marchewki,
  • cebuli - jak wyżej,
  • różyczek kalafiora - 2 sztuk (drugi tajemny składnik),
  • seler - połowy korzenia,
  • przypraw - 5 ziaren ziela angielskiego, dwóch listków laurowych, goździka (sekretna przyprawa), 4 ziaren pieprzu i soli do smaku.

Rosół wołowy Ewy Wachowicz robi się całkiem prosto. Nie różni się zbytnio od klasycznego

Nietypowy rosół przygotujesz w zasadzie w ten sam sposób, co tradycyjny:

  1. Wołowinę (bez wątróbki) umieść w garnku;
  2. Marchew, pietruszkę i seler obierz i pokrój na mniejsze kawałki oraz dołóż do mięsa;
  3. Cebulę mocno przypiecz w piekarniku bądź opał nad ogniem i również dołóż do garnka;
  4. Zalej zawartość garnka zimną wodą, dodaj przyprawy (poza solą) i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez dwie lub trzy godziny;
  5. Dodaj do zupy kalafior, kalarepę, rzodkiewkę I wątróbkę. Posól do smaku;
  6. Gotuj pod przykryciem kolejne 20 - 30 minut; 
  7. Gotowy rosół podawaj z ziemniakami oraz wyjętymi z zupy rzodkiewką, kalafiorem i wątróbką. Dodatkowo każdą porcję posyp natką pietruszki.

Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.