Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Zobacz wideo Jak uratować zbyt tłusty rosół?
Rosół z kury, a może z wołowiny? Ewa Wachowicz w 387. odcinku programu "Ewa Gotuje" podzieliła się swoim nietypowym przepisem na rosół. Można go znaleźć również na oficjalnej stronie prezenterki. W jego skład wchodzą takie sekretne składniki jak wątróbka czy kalarepa. Brzmi ciekawie? Koniecznie wypróbujcie tę recepturę.
Rosół wołowy z wątróbką, kalarepą i kilkoma innymi dodatkami. Zobaczcie jakimi
Do ugotowania aromatycznego rosołu potrzebujesz następujących produktów:
- mięsa wołowego z kością (np. goleni) - kilograma,
- wątróbki cielęcej - 50 gramów,
- kalarepy,
- rzodkiewki - 4 sztuk (to nietypowy składnik),
- marchewki - 2 sztuk,
- pietruszki - tyle samo ile marchewki,
- cebuli - jak wyżej,
- różyczek kalafiora - 2 sztuk (drugi tajemny składnik),
- seler - połowy korzenia,
- przypraw - 5 ziaren ziela angielskiego, dwóch listków laurowych, goździka (sekretna przyprawa), 4 ziaren pieprzu i soli do smaku.
Rosół wołowy Ewy Wachowicz robi się całkiem prosto. Nie różni się zbytnio od klasycznego
Nietypowy rosół przygotujesz w zasadzie w ten sam sposób, co tradycyjny:
- Wołowinę (bez wątróbki) umieść w garnku;
- Marchew, pietruszkę i seler obierz i pokrój na mniejsze kawałki oraz dołóż do mięsa;
- Cebulę mocno przypiecz w piekarniku bądź opał nad ogniem i również dołóż do garnka;
- Zalej zawartość garnka zimną wodą, dodaj przyprawy (poza solą) i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez dwie lub trzy godziny;
- Dodaj do zupy kalafior, kalarepę, rzodkiewkę I wątróbkę. Posól do smaku;
- Gotuj pod przykryciem kolejne 20 - 30 minut;
- Gotowy rosół podawaj z ziemniakami oraz wyjętymi z zupy rzodkiewką, kalafiorem i wątróbką. Dodatkowo każdą porcję posyp natką pietruszki.
Smacznego!