Jak uratować za tłusty rosół? Pomoże trik z lodem

Za tłusty rosół skutecznie odbiera nam apetyt i na pewno nie doda nam zdrowia. Kiedy gotujemy rosół na tłustym mięsie, na przykład na kaczce czy tłustej wołowinie, zamiast kilku oczek mamy grubą warstwę tłuszczu, którą ciężko po prostu zdjąć łyżką. Na szczęście istnieje bardzo prosty trik, który pomoże odtłuścić nie tylko rosół, ale każdą inną zupę.
Zobacz wideo

Jeśli twój dopracowany, klarowny, długogotowany rosół wyszedł za tłusty, możesz w bardzo prosty sposób go odtłuścić. Oczywiście możesz sukcesywnie zbierać tłuszcz łyżką, ale to jest czasochłonne zajęcie, a dodatkowo podczas wiosłowania łyżką po powierzchni rosołu, oprócz tłuszczu wylewasz także sam wywar. Oczywiście możesz także poczekać, aż rosół ostygnie i schłodzić go w lodówce, potem z łatwością ściągniesz zwartą warstwę tłuszczu, ale czy chcesz czekać wiele godzin, by zjeść ukochaną potrawę? W sytuacji, kiedy rosół pokrywa się grubą warstwą tłuszczu, z pomocą przyjdzie lód. Jak go użyć?

Trik z lodem na za tłusty rosół

Aby odtłuścić rosół, wyjmij z zamrażalnika kilka kostek lodu i włóż je do gazy i utwórz z niej woreczek. Następnie lekko zanurz kostki lodu w zupie. Lód skutecznie przyciągnie do siebie tłuszcz. Tę czynność powtórz kilka razy.

Drugim sposobem na odtłuszczenie rosołu za pomocą lodu jest patent z łyżką. Płaską chochelkę lub większą łyżkę włóż do zamrażalnika. Kiedy dostatecznie się schłodzi, połóż na niej kilka kostek lodu i lekko zanurz w rosole. Tłuszcz "przyklei się" do łyżki i z łatwością pozwoli się usunąć.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: