Jeśli twój dopracowany, klarowny, długogotowany rosół wyszedł za tłusty, możesz w bardzo prosty sposób go odtłuścić. Oczywiście możesz sukcesywnie zbierać tłuszcz łyżką, ale to jest czasochłonne zajęcie, a dodatkowo podczas wiosłowania łyżką po powierzchni rosołu, oprócz tłuszczu wylewasz także sam wywar. Oczywiście możesz także poczekać, aż rosół ostygnie i schłodzić go w lodówce, potem z łatwością ściągniesz zwartą warstwę tłuszczu, ale czy chcesz czekać wiele godzin, by zjeść ukochaną potrawę? W sytuacji, kiedy rosół pokrywa się grubą warstwą tłuszczu, z pomocą przyjdzie lód. Jak go użyć?
Aby odtłuścić rosół, wyjmij z zamrażalnika kilka kostek lodu i włóż je do gazy i utwórz z niej woreczek. Następnie lekko zanurz kostki lodu w zupie. Lód skutecznie przyciągnie do siebie tłuszcz. Tę czynność powtórz kilka razy.
Drugim sposobem na odtłuszczenie rosołu za pomocą lodu jest patent z łyżką. Płaską chochelkę lub większą łyżkę włóż do zamrażalnika. Kiedy dostatecznie się schłodzi, połóż na niej kilka kostek lodu i lekko zanurz w rosole. Tłuszcz "przyklei się" do łyżki i z łatwością pozwoli się usunąć.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.