Trudno wyobrazić sobie bardziej uniwersalne danie obiadowe niż zupa. Tylko zupa, a zupa to jednak różnica. Oczywiście domowe polewki zawsze są dobrym wyborem, ale co gdybyśmy chcieli nieco zaszaleć i przekształcić naszą kuchnię w świetną restaurację? To da się zrobić. Przygotuj cukinię, bulion i trochę pleśniowego sera, resztę pewnie masz w lodówce.
Zupa krem z cukinii - przepis
Składniki:
- 2 średnie cukinie
- ok. 1,5 l bulionu
- 100 g sera gorgonzola
- 1 niewielki por
- 3 ząbki czosnku
- śmietana 30 proc.
- sól, pieprz
- masło
- do podania: grzanki, pestki dyni lub chipsy z boczku
Zupa krem z cukinii - sposób wykonania
- Przygotuj garnek i rozgrzej w nim łyżkę masła. Następnie dodaj posiekanego pora i kiedy się zeszkli, dołóż czosnek przeciśnięty przez praskę. Smaż na średnim ogniu, aż czosnek uwolni swój aromat.
- Cukinie umyj i pokrój w kostkę. Dodaj je do garnka i duś na niewielkim ogniu, aż zmiękną. Następnie zalej gorącym bulionem i gotuj przez 10 minut.
- Dodaj pokruszony ser gorgonzola oraz 2-3 łyżki śmietanki. Dopraw do smaku i zmiksuj na gładki krem za pomocą blendera.
- Zupę krem podawaj z ziołowymi grzankami lub chipsami z boczku.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.