Zupa krem z cukinii, czyli pomysł na szybki obiad. Nie zapomnij o aromatycznym serze, a bez dokładki się nie obejdzie

Zupa krem z cukinii to nie tylko superszybka opcja obiadowa dla zabieganych, ale także sposób, by przekształcić swoją jadalnię w najlepszą restaurację. W czy m tkwi sekret tego dania? Ser gorgonzola to dodatek, bez którego zupa nie będzie smaczna.
Zobacz wideo

Trudno wyobrazić sobie bardziej uniwersalne danie obiadowe niż zupa. Tylko zupa, a zupa to jednak różnica. Oczywiście domowe polewki zawsze są dobrym wyborem, ale co gdybyśmy chcieli nieco zaszaleć i przekształcić naszą kuchnię w świetną restaurację? To da się zrobić. Przygotuj cukinię, bulion i trochę pleśniowego sera, resztę pewnie masz w lodówce.

Zupa krem z cukinii - przepis

Składniki:

  • 2 średnie cukinie
  • ok. 1,5 l bulionu
  • 100 g sera gorgonzola
  • 1 niewielki por
  • 3 ząbki czosnku
  • śmietana 30 proc.
  • sól, pieprz
  • masło
  • do podania: grzanki, pestki dyni lub chipsy z boczku

Zupa krem z cukinii - sposób wykonania

  1. Przygotuj garnek i rozgrzej w nim łyżkę masła. Następnie dodaj posiekanego pora i kiedy się zeszkli, dołóż czosnek przeciśnięty przez praskę. Smaż na średnim ogniu, aż czosnek uwolni swój aromat.
  2. Cukinie umyj i pokrój w kostkę. Dodaj je do garnka i duś na niewielkim ogniu, aż zmiękną. Następnie zalej gorącym bulionem i gotuj przez 10 minut.
  3. Dodaj pokruszony ser gorgonzola oraz 2-3 łyżki śmietanki. Dopraw do smaku i zmiksuj na gładki krem za pomocą blendera.
  4. Zupę krem podawaj z ziołowymi grzankami lub chipsami z boczku.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.