Zupa krem z groszku. Szukasz lekkich potraw na nadchodzącą jesień? Wypróbuj przepyszną zieloną zupę

Zupa krem z groszku to doskonały sposób na ciepły posiłek. Przepis na zupę jest banalny i szybki. Poznaj sprawdzoną recepturę na pyszną zupę o kremowej konsystencji.

Zupa groszkowa - warzywny krem dobry na każdą okazję

Zupa groszkowa nie jest aż tak popularna - a szkoda! Zupa krem jest nie tylko prosta w wykonaniu, ale także pożywna i bardzo smaczna. Co więcej, nie wymaga od nas dużych umiejętności kulinarnych. Wystarczą tylko i wyłącznie chęci i odrobina czasu. Zupę możemy serwować zarówno jako danie obiadowe, jak i lunch bądź ciepłą kolację. Jest lekka, ale treściwa.

Zupa krem z zielonego groszku z ziemniakami - klasyczny przepis w kilku prostych krokach

Zupa krem z zielonego groszku z ziemniakami to jedno z najbardziej klasycznych połączeń. Dodatek ziemniaków sprawia, że zupa - krem jest o wiele bardziej treściwa. Przejdźmy zatem do wykonania:

Zupa krem z groszku z puszki: 

Składniki:

  • 8-10 ziemniaków
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 1 puszka groszku zielonego
  • sól, pieprz
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • groszek ptysiowy

Wykonanie:

  1. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na mniejsze kawałki.
  2. To samo zrobić z włoszczyzną.
  3. Groszek odcedzić.
  4. Bulion zagotować. Dodać warzywa. Doprawić do smaku.
  5. Zmiksować na aksamitną masę. Podawać z groszkiem ptysiowym.
Zobacz wideo Przepis na rozgrzewającą dyniową zupę curry

Zupa krem z groszku mrożonego z dodatkiem kurczaka

Zupa krem z groszku mrożonego z dodatkiem kurczaka to wersja dla miłośników "mięsnych wkładek". Przepis na zupę znajdziesz poniżej:

Składniki:

  • 1 paczka groszku mrożonego
  • 1 włoszczyzna
  • 1 litr bulionu warzywno - mięsnego
  • sól, pieprz
  • 8 dużych ziemniaków
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 porcja rosołowa kurczaka
  • kilka łyżek masła
  • 1 duża bagietka
  • 1 czosnek.

Wykonanie:

  1. Groszek wyjąć z zamrażalnika.
  2. Ziemniaki obrać i opłukać. Pokroić na mniejsze części.
  3. To samo wykonać z włoszczyzną.
  4. Bulion zagotować. Mięso podzielić na mniejsze kawałki.
  5. Dołożyć do bulionu.
  6. Natkę posiekać.
  7. Wszystkie warzywa, z przyprawami i mięsem zagotować. Zmiksować.
  8. Bagietkę pokroić na mniejsze kawałki.
  9. Masło wymieszać z czosnkiem. Posmarować bagietki.
  10. Wstawić do piekarnika na kilka minut.
  11. Bagietkę podawać z zupą.

Zupa z groszkiem to bardzo smaczna i zdrowa potrawa. Można wykonać ją na wiele sposobów. Dobrze komponuje się z grzankami, groszkiem ptysiowym lub sama. Zupa z zielonego groszku to idealne danie na jesienne, chłodniejsze dni. 

Zobacz też: Zupa ogórkowa babci Krysi przywoła najlepsze wspomnienia. Zrób ten trik z ogórkami

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.