Zupa groszkowa - warzywny krem dobry na każdą okazję
Zupa groszkowa nie jest aż tak popularna - a szkoda! Zupa krem jest nie tylko prosta w wykonaniu, ale także pożywna i bardzo smaczna. Co więcej, nie wymaga od nas dużych umiejętności kulinarnych. Wystarczą tylko i wyłącznie chęci i odrobina czasu. Zupę możemy serwować zarówno jako danie obiadowe, jak i lunch bądź ciepłą kolację. Jest lekka, ale treściwa.
Zupa krem z zielonego groszku z ziemniakami - klasyczny przepis w kilku prostych krokach
Zupa krem z zielonego groszku z ziemniakami to jedno z najbardziej klasycznych połączeń. Dodatek ziemniaków sprawia, że zupa - krem jest o wiele bardziej treściwa. Przejdźmy zatem do wykonania:
Zupa krem z groszku z puszki:
Składniki:
- 8-10 ziemniaków
- 1 pęczek włoszczyzny
- 1 puszka groszku zielonego
- sól, pieprz
- 1 litr bulionu warzywnego
- groszek ptysiowy
Wykonanie:
- Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na mniejsze kawałki.
- To samo zrobić z włoszczyzną.
- Groszek odcedzić.
- Bulion zagotować. Dodać warzywa. Doprawić do smaku.
- Zmiksować na aksamitną masę. Podawać z groszkiem ptysiowym.
Zobacz wideo Przepis na rozgrzewającą dyniową zupę curry
Zupa krem z groszku mrożonego z dodatkiem kurczaka
Zupa krem z groszku mrożonego z dodatkiem kurczaka to wersja dla miłośników "mięsnych wkładek". Przepis na zupę znajdziesz poniżej:
Składniki:
- 1 paczka groszku mrożonego
- 1 włoszczyzna
- 1 litr bulionu warzywno - mięsnego
- sól, pieprz
- 8 dużych ziemniaków
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 porcja rosołowa kurczaka
- kilka łyżek masła
- 1 duża bagietka
- 1 czosnek.
Wykonanie:
- Groszek wyjąć z zamrażalnika.
- Ziemniaki obrać i opłukać. Pokroić na mniejsze części.
- To samo wykonać z włoszczyzną.
- Bulion zagotować. Mięso podzielić na mniejsze kawałki.
- Dołożyć do bulionu.
- Natkę posiekać.
- Wszystkie warzywa, z przyprawami i mięsem zagotować. Zmiksować.
- Bagietkę pokroić na mniejsze kawałki.
- Masło wymieszać z czosnkiem. Posmarować bagietki.
- Wstawić do piekarnika na kilka minut.
- Bagietkę podawać z zupą.
Zupa z groszkiem to bardzo smaczna i zdrowa potrawa. Można wykonać ją na wiele sposobów. Dobrze komponuje się z grzankami, groszkiem ptysiowym lub sama. Zupa z zielonego groszku to idealne danie na jesienne, chłodniejsze dni.
Zobacz też: Zupa ogórkowa babci Krysi przywoła najlepsze wspomnienia. Zrób ten trik z ogórkami