Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Czym jest zasmażka? Najprościej mówiąc, mieszaniną mąki i tłuszczu, podsmażoną na patelni - stąd nazwa. Zasmażka nadaje się do wielu potraw, ale skupmy się na wersji do zupy. Przygotowanie jest bardzo proste, więc jest to sposób "last minute" na nadanie gęstości i aromatu posiłkowi. Jak to zrobić? Sprawdźcie nasz przepis na zasmażkę do zupy. Na pewno wykorzystacie go nie raz.
Jak pisaliśmy wyżej, zasmażka składa się z dwóch składników wymieszanych w proporcji jeden do jednego (czyli tyle samo każdego z nich):
Robiąc zasmażkę do innych potraw niż zupa można dodać np. odrobinę soli, sosu sojowego czy wiórki cebuli. Do zupy nie są one potrzebne.
Składająca się z dwóch składników zasmażkę bardzo łatwo zrobić. To tylko kilka prostych czynności:
Smacznego!