Zasmażka do zupy, czyli prosty sposób na zagęszczenie potrawy oraz dodanie jej wyrazistego smaku

Zasmażka do zupy to znany sposób na zagęszczenie potrawy i jednocześnie dodanie jej aromatu. Jednak zasmażka nadaje się też do innych potraw - sosów czy mięs. Sprawdźcie, jak łatwo zrobić ten przydatny dodatek do potraw.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Kuchenne katastrofy. Jak uratować zbyt słoną lub za tłustą zupę? Jak wyczyścić przypalony garnek?

Czym jest zasmażka? Najprościej mówiąc, mieszaniną mąki i tłuszczu, podsmażoną na patelni - stąd nazwa. Zasmażka nadaje się do wielu potraw, ale skupmy się na wersji do zupy. Przygotowanie jest bardzo proste, więc jest to sposób "last minute" na nadanie gęstości i aromatu posiłkowi. Jak to zrobić? Sprawdźcie nasz przepis na zasmażkę do zupy. Na pewno wykorzystacie go nie raz.

Zasmażka do zupy to tylko dwa składniki. Na pewno są w twojej kuchni

Jak pisaliśmy wyżej, zasmażka składa się z dwóch składników wymieszanych w proporcji jeden do jednego (czyli tyle samo każdego z nich):

  • mąki (pszennej, razowej, ryżowej, słowem - dowolnej),
  • tłuszczu (również dowolnego - masło, smalec, margaryna czy olej).

Robiąc zasmażkę do innych potraw niż zupa można dodać np. odrobinę soli, sosu sojowego czy wiórki cebuli. Do zupy nie są one potrzebne. 

Zasmażka do zupy - sposób przygotowania aromatycznego dodatku

Składająca się z dwóch składników zasmażkę bardzo łatwo zrobić. To tylko kilka prostych czynności:

  1. Rozgrzej patelnię i rozpuść tłuszcz;
  2. Stopniowo dodaj mąkę, wymieszaj energicznie, aby uzyskać jednolitą masę;
    Jeśli zrobią się grudki, to dodaj trochę tłuszczu - zasmażka musi być dość płynna;
    Możesz też dodać odrobinę (łyżkę lub dwie) zupy, do której chcesz dodać zasmażkę;
  3. Masę smaż tak długo, jaki kolor chcesz uzyskać - jasna robi się szybko, ciemna potrzebuje dłużej być na patelni. Tylko uważaj, aby nie przypalić;
  4. Gotową zasmażkę dodaj do zupy (sosu) i wymieszaj.

Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.