Węgierska zupa gulaszowa - przekonaj się, jak wyśmienicie smakuje. Grzyby podkręcą smak zupy

Węgierska zupa gulaszowa składa się głównie z mięsa, papryki oraz cebuli. Zupę spożywa się zwłaszcza w okresie jesieni oraz zimy. Jest znakomita na mroźne dni. Rozgrzewa i dodaje energii. Poznaj przepis na węgierski gulyasleves.
Zobacz wideo Kuchenne katastrofy. Jak uratować zbyt słoną lub za tłustą zupę? Jak wyczyścić przypalony garnek?

Jak się nazywa węgierska zupa gulaszowa? Sprawdzamy

Jak się nazywa węgierska zupa gulaszowa? Odpowiedź brzmi: gulyásleves, co można przetłumaczyć jako pasterz bydła. Nazwa zupy nie jest tutaj przypadkowa, gdyż zapoczątkowali ją właśnie pasterze. Warto zaznaczyć, że zupa gulaszowa to nie to samo co gulasz. To dwie odrębne potrawy. Różnią się od siebie przede wszystkim konsystencją.

Węgierska zupa gulaszowa z wołowiny - sprawdź jak ją wykonać

Węgierska zupa gulaszowa z wołowiny w dawnych czasach, była przygotowywana w specjalnych kociołkach nad ogniskiem. Poniżej przepis na zupę gulaszową:

Prawdziwa węgierska zupa gulaszowa - przepis krok po kroku

Składniki:

  • pół kilograma mięsa wołowego
  • 3 cebule
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • seler
  • 2 papryki
  • 1-2 pomidory
  • 1 czosnek
  • 4 ziemniaki
  • 1,5 litrów wody
  • natka pietruszki
  • 2-3 łyżki smalcu
  • przyprawy: pieprz, sól, papryka czerwona, kminek mielony, 2 liście laurowe

Sposób wykonania:

  1. Mięso umyć i pokroić w kostkę.
  2. Warzywa umyć, obrać i pokroić na drobno.
  3. W garze rozpuścić smalec. Wrzucić wcześniejsze składniki.
  4. Wymieszać.
  5. Dodać przyprawy, wymieszać. Smażyć na wolnym ogniu.
  6. Dolać wodę i dodać liście laurowe.
  7. Tak gotować około 60 minut.
  8. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę.
  9. Dodać ziemniaki i przyprawić.
  10. Natkę posiekać i posypać nią zupę.

Zupa gulaszowa po węgiersku z pieczarkami - idealna na grzybowy sezon!

Zupa gulaszowa po węgiersku może być podawana także z pieczarkami lub leśnymi grzybami. Oto i przepis:

Zupa węgierska tradycyjna - przepis z dodatkiem grzybów

Składniki:

  • około półtora litra bulionu warzywnego
  • około 1 kilogram mięsa wołowego
  • 5 ziemniaków
  • 1/2 kilograma pieczarek lub innych grzybków
  • 3-4 papryki czerwone
  • 3 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1-2 cebule
  • 1 czosnek
  • 5 łyżek przecieru pomidorowego
  • kilka łyżek smalcu
  • liście laurowe, kmin, pieprz, sól, papryka słodka oraz ostra - do smaku
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki śmietany

Wykonanie:

  1. Mięso należy dokładnie umyć i pokroić w kostkę.
  2. Następnie dusimy je na smalcu. Najlepiej w garnku z grubym dnem.
  3. Cebulę i czosnek posiekać i dodać do mięsa.
  4. Pieczarki przepłukać i pokroić na spore plastry.
  5. Wrzucić do garnka.
  6. Dalej wlać bulion.
  7. Całość dusić na wolnym ogniu 40 minut. Pamiętać o mieszaniu.
  8. Pozostałe warzywa obrać i zetrzeć lub pokroić. Dodać do zupy. Wszystko wymieszać. Doprawić do smaku.
  9. Podawać z posiekaną natką pietruszki.

Zupa gulaszowa jest na tyle pożywna, że można ją potraktować jako danie obiadowe. Jest niezwykle prosta w wykonaniu, a przy tym świetna w smaku. Można ją modyfikować i dostosowywać do swoich potrzeb. Zupa gulaszowa to znakomity posiłek na chłodne wieczory.

Zobacz też: Jak zrobić pomidorową z rosołu, czyli najprostsza zupa na świecie. Dodaj ten składnik, aby była wyjątkowo smaczna

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.