Dodaj ten składnik do zupy ogórkowej. Efekt? Aromatyczny bulion o wyrazistym smaku jak u babci

Babcine przepisy nie mają sobie równych i należą do tych najsmaczniejszych. Wystarczą starte ogórki kiszone i jeden prosty składnik, czyli sok z ogórków, by bulion wyszedł aromatyczny, smaczny i sycący.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Domowe zupy to nie tylko smaczny i zdrowy posiłek, ale i rozgrzewający medykament. Jedną z często przygotowywanych i lubianych w polskich domach jest zupa ogórkowa - aromatyczna, sycąca i pyszna. Aby wyszła niczym ta od babci, warto pamiętać o kilku ważnych zasadach, które sprawią, że efekt zadowoli nawet najbardziej wymagających. 

Dodaj ten składnik do zupy ogórkowej, a efekt cię zaskoczy

Zupy z przepisu babci niemal zawsze smakują najlepiej - pełne aromatu i smaku, pożywne i sycące. Kilka niepozornych dodatków zaważa na efekcie końcowym. W przypadku zupy ogórkowej warto pamiętać o dobrych składnikach, które okażą się kluczowe. Domowe ogórki kiszone będą konieczne, a niektóre dodatki i przyprawy to prawdziwy must-have. 

Aromatyczna i pyszna zupa ogórkowa jest zależna od odpowiedniego przygotowania ogórków kiszonych. Te domowej produkcji sprawdzą się najlepiej. Sekretem jest jednak ich przygotowanie - babcina metoda mówi o ich podsmażeniu z dodatkiem masła. Dzięki temu całość nabierze smaku i aromatu. Odrobina wody po kiszonych ogórkach dodatkowo podkreśli smak i nada charakteru. 

Sekretem udanej zupy ogórkowej jest także zabielenie bulionu śmietanką. Świeży koperek jest równie istotny - warto dodać go na samym końcu, tuż przed podaniem. 

Zobacz wideo Klasyk - zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa - tradycyjny przepis babci

Składniki: 

  • 7-8 ogórków kiszonych, 
  • pół szklanki wody po ogórkach kiszonych,
  • torebka ryżu,
  • 1,5 l bulionu,
  • marchewka,
  • cebula,
  • 100 ml śmietanki 30 proc.
  • 2 liście laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 4 łyżki masła,
  • pęczek koperku,
  • sól,
  • pieprz,
  • masło.

Sposób przygotowania:

  1. Marchewkę i ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę.
  2. W garnku roztapiamy dwie łyżki masła - dodajemy ogórki. Podsmażamy, aż warzywa zmiękną. Dodajemy marchew i cebulę, również podsmażamy do miękkości. 
  3. Podsmażone warzywa zalewamy bulionem. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Zagotowujemy.
  4. Do wywaru wsypujemy ryż. Gotujemy na małym ogniu, aż zmięknie. 
  5. Gdy ryż będzie gotowy, zabielamy zupę śmietanką i doprawiamy. 
  6. Drobno kroimy koperek i dodajemy do zupy. 
  7. Podajemy gorącą. 
Więcej o: