Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Domowe zupy to nie tylko smaczny i zdrowy posiłek, ale i rozgrzewający medykament. Jedną z często przygotowywanych i lubianych w polskich domach jest zupa ogórkowa - aromatyczna, sycąca i pyszna. Aby wyszła niczym ta od babci, warto pamiętać o kilku ważnych zasadach, które sprawią, że efekt zadowoli nawet najbardziej wymagających.
Zupy z przepisu babci niemal zawsze smakują najlepiej - pełne aromatu i smaku, pożywne i sycące. Kilka niepozornych dodatków zaważa na efekcie końcowym. W przypadku zupy ogórkowej warto pamiętać o dobrych składnikach, które okażą się kluczowe. Domowe ogórki kiszone będą konieczne, a niektóre dodatki i przyprawy to prawdziwy must-have.
Aromatyczna i pyszna zupa ogórkowa jest zależna od odpowiedniego przygotowania ogórków kiszonych. Te domowej produkcji sprawdzą się najlepiej. Sekretem jest jednak ich przygotowanie - babcina metoda mówi o ich podsmażeniu z dodatkiem masła. Dzięki temu całość nabierze smaku i aromatu. Odrobina wody po kiszonych ogórkach dodatkowo podkreśli smak i nada charakteru.
Sekretem udanej zupy ogórkowej jest także zabielenie bulionu śmietanką. Świeży koperek jest równie istotny - warto dodać go na samym końcu, tuż przed podaniem.
Składniki:
Sposób przygotowania: