Ogórki na zupę zrób już dziś, by zimą zjeść najlepszą ogórkową. Proporcje są ci dobrze znane - tak robisz kiszone

Ogórki na zupę to must have wśród przetworów na zimę w moim domu. Ten przepis jest świetny z trzech powodów - prostota wykonania, łatwo dostępne składniki i ten smak... Zupa z tymi ogórkami jest najlepsza na świecie i mam nadzieję, że macie ochotę się o tym przekonać.
Zobacz wideo

Ogórki na zupę to po prostu kiszone w formie puzzli. Zamiast ogórków w całości, upychamy do słoika starte, dzięki temu zawsze mamy pod ręką esencję do zupy ogórkowej. Niestety, w moim domu rzadko wystarczają na całą zimę, niezależnie od tego, ile słoików udało mi się zrobić. Używamy ich nie tylko do ogórkowej, ale także do past kanapkowych, surówek i sałatek, świetnie smakują też solo prosto ze słoika. Jak zrobić ogórki na zupę? Przed tobą trochę tarcia, ale nie martw się - dla tego smaku warto poświęcić kilka minut.

Ogórki na zupę - przepis

Potrzebne składniki:

  • ok. 3 kg gruntowych ogórków (mogą być większe niż do tradycyjnych kiszonych)
  • spory pęczek koperku
  • 2 czubate łyżki soli
  • ok. 10-12 ząbków czosnku
  • opcjonalnie: do każdego ze słoików dodaj kawałek chrzanu

Ogórki na zupę - sposób wykonania:

  1. Ogórki umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przełóż do miski.
  2. Koper i czosnek drobno posiekaj. Dodaj do miski ze startymi ogórkami.
  3. Dodaj sól i całość dokładnie wymieszaj. Następnie odstaw na 2-3 godziny.
  4. Po upływie tego czasu ponownie zamieszaj ogórki.
  5. Przygotuj czyste, wyparzone słoiki. Do każdego z nich nałóż ogórki, pamiętając, by zostawić nieco przestrzeni między poziomem ogórków a zakrętką.
  6. Odstaw słoiki na 3-4 dni w miejsce, gdzie panuje temperatura pokojowa. Nie przejmuj się, jeśli w tym czasie słoiki zaczną buzować i trochę solanki z nich wypłynie - to normalne. Po kilku dniach umieść słoiki w chłodniejszym, najlepiej zaciemnionym i suchym miejscu.

Zupa z tych ogórków jest naprawdę pyszna i mam nadzieję, że wielu z was postanowi się o tym przekonać. 

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA