Ogórki na zupę to po prostu kiszone w formie puzzli. Zamiast ogórków w całości, upychamy do słoika starte, dzięki temu zawsze mamy pod ręką esencję do zupy ogórkowej. Niestety, w moim domu rzadko wystarczają na całą zimę, niezależnie od tego, ile słoików udało mi się zrobić. Używamy ich nie tylko do ogórkowej, ale także do past kanapkowych, surówek i sałatek, świetnie smakują też solo prosto ze słoika. Jak zrobić ogórki na zupę? Przed tobą trochę tarcia, ale nie martw się - dla tego smaku warto poświęcić kilka minut.
Ogórki na zupę - przepis
Potrzebne składniki:
- ok. 3 kg gruntowych ogórków (mogą być większe niż do tradycyjnych kiszonych)
- spory pęczek koperku
- 2 czubate łyżki soli
- ok. 10-12 ząbków czosnku
- opcjonalnie: do każdego ze słoików dodaj kawałek chrzanu
Ogórki na zupę - sposób wykonania:
- Ogórki umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przełóż do miski.
- Koper i czosnek drobno posiekaj. Dodaj do miski ze startymi ogórkami.
- Dodaj sól i całość dokładnie wymieszaj. Następnie odstaw na 2-3 godziny.
- Po upływie tego czasu ponownie zamieszaj ogórki.
- Przygotuj czyste, wyparzone słoiki. Do każdego z nich nałóż ogórki, pamiętając, by zostawić nieco przestrzeni między poziomem ogórków a zakrętką.
- Odstaw słoiki na 3-4 dni w miejsce, gdzie panuje temperatura pokojowa. Nie przejmuj się, jeśli w tym czasie słoiki zaczną buzować i trochę solanki z nich wypłynie - to normalne. Po kilku dniach umieść słoiki w chłodniejszym, najlepiej zaciemnionym i suchym miejscu.
Zupa z tych ogórków jest naprawdę pyszna i mam nadzieję, że wielu z was postanowi się o tym przekonać.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.