Zakwas na żurek - absolutny must have wielkanocnych potraw. Można go zrobić na te sposoby

Nikt nie wyobraża sobie polskich świąt wielkanocnych bez takich potraw jak biała kiełbasa i żurek. Jak żurek, to i musi być zakwas. Mamy przepis na taki właśnie zakwas. Spróbujcie sami, a nie pożałujecie.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Żurek to absolutny wielkanocny klasyk i niekwestionowany symbol polskich świąt. Tę zupę gotuje się na bazie zakwasu. Ten z kolei najczęściej jest kupowany w sklepie. I nie w tym nic złego, warto jednak spróbować samodzielnego przygotowania zakwasu. Dzięki temu świąteczna zupa nabierze zupełnie innego, domowego aromatu. Przepisów na domowy zakwas jest sporo. Poniżej prezentujemy najpopularniejsze przepisy.

Zobacz wideo Ekspresowy zakwas na żurek Ani Starmach

Zakwas na żurek - domowe sposoby na stworzenie aromatycznej, świątecznej zupy

Domowy żurek możesz przygotować z różnego rodzaju zakwasów. Pamiętaj jednak, że każdy z nich nada zupie nieco innego charakteru. 

Zakwas na żurek - z mąki żytniej

To najprostszy sposób na zakwas. Składa się z dwóch rzeczy - 8 łyżek mąki żytniej i litra wody (przegotowanej/przefiltrowanej). Im mąka wyższego typu (numeru), tym zakwas wyjdzie mocniejszy. Jak go zrobić?

  1. Do litrowego (czystego i wyparzonego) słoika wsyp osiem łyżek mąki;
  2. Dolej litr wody, wymieszaj składniki i zakręć słoik. Pamiętaj, aby zrobić to lekko i niezbyt szczelnie;
  3. Odstaw słój w ciemne i ciepłe miejsce.
    Po kilku godzinach mąka opadnie na dno i oddzieli się od wody;
  4. Kolejnego dnia w słoiku powinna pojawić się plama bądź pęcherzyki powietrza. To oznaka, że zakwas fermentuje;
  5. Teraz uzbrój się w cierpliwość. Odczekaj 4 - 5 dni i spróbuj zakwasu. Jeśli nie jest zbyt kwaśny, odczekaj jeszcze kilka dni. Im dłużej zakwas pozostanie w słoiku, tym kwaśniejszy będzie. 

Zupa w nieco innej odsłonie. Zakwas na żurek można przygotować nie tylko z mąki żytniej!

Tradycyjny zakwas na żurek przygotowany z mąki żytniej to prawdziwa klasyka. Warto jednak spróbować tej zupy w nieco innej odmianie. W tym pomoże zakwas z innego rodzaju mąki. 

W tym przypadku potrzebne są przyprawy:

  • mąka owsiana (ok. 6 łyżek), 
  • woda - ok. pół litra,
  • czosnek - kilka ząbków (do nawet połowy główki),
  • przyprawy - kilka listków laurowych i kilka ziaren ziela angielskiego,
  • opcjonalnie cebula

Możesz również dodać trochę soku z kiszonej kapusty/zalewy z kiszonych ogórków, aby przyspieszyć dojrzewanie zakwasu. Jednak nie jest to niezbędne. 

Przygotowanie jest podobnie do wersji standardowej:

  1. Wsyp mąkę do słoika, dodaj pokrojone warzywa i przyprawy. 
  2. Zalej wodą i wymieszaj;
  3. Przykryj gazą, zabezpiecz gumką recepturką i zostaw na 4 - 5 dni w ciepłym i ciemnym miejscu;
  4. W czasie oczekiwania mieszaj 1 lub 2 razy na dobę;

Słodko-kwaśny zapach i smak oznacza, że zakwas jest gotowy.

Zakwas na żurek - z płatków owsianych

Ostatni nasz przepis na zakwas wymaga w zasadzie podobnych składników co wersja z mąki owsianej. Jedyną różnicą jest użycie zwykłych płatków owsianych. Po zmieleniu całych płatków należy wymieszać je z warzywami i przyprawami. Dalej postępujemy tak, jak w przepisie wyżej.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.