Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Żurek to absolutny wielkanocny klasyk i niekwestionowany symbol polskich świąt. Tę zupę gotuje się na bazie zakwasu. Ten z kolei najczęściej jest kupowany w sklepie. I nie w tym nic złego, warto jednak spróbować samodzielnego przygotowania zakwasu. Dzięki temu świąteczna zupa nabierze zupełnie innego, domowego aromatu. Przepisów na domowy zakwas jest sporo. Poniżej prezentujemy najpopularniejsze przepisy.
Domowy żurek możesz przygotować z różnego rodzaju zakwasów. Pamiętaj jednak, że każdy z nich nada zupie nieco innego charakteru.
To najprostszy sposób na zakwas. Składa się z dwóch rzeczy - 8 łyżek mąki żytniej i litra wody (przegotowanej/przefiltrowanej). Im mąka wyższego typu (numeru), tym zakwas wyjdzie mocniejszy. Jak go zrobić?
Tradycyjny zakwas na żurek przygotowany z mąki żytniej to prawdziwa klasyka. Warto jednak spróbować tej zupy w nieco innej odmianie. W tym pomoże zakwas z innego rodzaju mąki.
W tym przypadku potrzebne są przyprawy:
Możesz również dodać trochę soku z kiszonej kapusty/zalewy z kiszonych ogórków, aby przyspieszyć dojrzewanie zakwasu. Jednak nie jest to niezbędne.
Przygotowanie jest podobnie do wersji standardowej:
Słodko-kwaśny zapach i smak oznacza, że zakwas jest gotowy.
Ostatni nasz przepis na zakwas wymaga w zasadzie podobnych składników co wersja z mąki owsianej. Jedyną różnicą jest użycie zwykłych płatków owsianych. Po zmieleniu całych płatków należy wymieszać je z warzywami i przyprawami. Dalej postępujemy tak, jak w przepisie wyżej.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.