Dżem z truskawek - zamknij letnie smaki w słoikach. Mamy kilka banalnie prostych przepisów

Dżem z truskawek to dla wielu obowiązkowy element codziennego śniadania. Sprawdzi się także jako słodki dodatek do ciast i deserów. Wypróbuj banalnie proste i szybkie przepisy na przetwory z truskawek.

Dżem z truskawek - tradycyjny przepis w kilku prostych krokach

Tradycyjny przepis na dżem z truskawek to sprawdzony sposób na pyszne przetwory. Truskawki nie raczą nas swoim smakiem długo w ciągu lata, a szkoda. Na szczęście możemy zrobić z nich mnóstwo przetworów na całą zimę. Poniżej pierwszy z kilku przepisów na dżem truskawkowy, którym chcemy się podzielić:

Dżem truskawkowy - przepis:

Składniki:

  • około 1 kilograma truskawek
  • około 400 g cukru
  • sok z cytryny 

Wykonanie:

  1. Owoce dokładnie umyć. Pozbyć się szypułek.
  2. Odsączyć z wody.
  3. Pokroić na mniejsze części.
  4. Owoce umieścić w garnku z grubym dnem.
  5. Dodać cukier, sok z cytryny i dokładnie wymieszać.
  6. Przykryć i odstawić do lodówki na około 4-5 godzin. Przemieszać w tym czasie około 2 razy.
  7. Po tym czasie przejść do gotowania. Bardzo często mieszać. Proces ten powinien trwać około 4-5 minut.
  8. Po zagotowaniu przelać do słoików, po czym zakręcić.

Dżem z truskawek i rabarbaru - sprawdź, jak wykonać

Dżem z truskawek i rabarbaru to znakomite połączenie. Czy jest coś bardziej kojarzącego się z latem? Dżem zapewni nam znakomite walory smakowe, ale także dostarczy mnóstwa witamin i wartości odżywczych. 

Składniki:

  • około 1 kilograma rabarbaru
  • około pół kilograma truskawek
  • 200 gramów cukru
  • sok z 1/2 cytryny

Wykonanie:

  1. Truskawki dokładnie umyć. Pozbyć się szypułek. Przekroić na pół.
  2. Rabarbar umyć, przekroić na części. Ważna uwaga: nie obieramy go.
  3. Wszystkie składniki umieszczamy w garnku z grubym dnem. Gotujemy na wolnym ogniu przez kilka godzin.
  4. Często mieszamy.
  5. Proces gotowania powinien trwać do czasu, jak uzyskamy idealną konsystencję.
  6. Przełożyć do słoików.
Zobacz wideo Brownie z truskawkami i musem czekoladowym

Dżem truskawkowy - Thermomix, Multicooker, Lidlomix

Dżem truskawkowy z Thermomixa, Multicookera, Lidlomixa jest niezwykle szybki i zarazem prosty w wykonaniu. Urządzenia same będą podpowiadać ci kolejne kroki. Wystarczy skorzystać z przepisu.

Oto nasz propozycja receptury:

Składniki:

  • około 350 gramów cukru 
  • 1 łyżeczka soku wyciśniętego z cytryny
  • około kilograma truskawek dobrej jakości.

Wykonanie:

  1. Truskawki dokładnie umyć. Pozbyć się szypułek. Przekroić na połówki.
  2. Umieścić je w naczyniu miksującym. Rozdrobnić.
  3. Dołożyć sok z cytryny.
  4. Dodać cukier.
  5. Dokładnie wymieszać.
  6. Przystąpić do gotowania przez około 10-15 minut w temperaturze 100 stopni Celsjusza.
  7. Gotowy dżem przelać do gorących słoików (wcześniej umytych, przelanych wrzątkiem i wytartych)
  8. Słoiki odstawić do góry dnem.

Dżem truskawkowy z pektyną - sprawdź przepis

Dżem truskawkowy z pektyną to wersja mniej popularna. Pektyna gwarantuje nam zachowanie odpowiedniej gęstości naszych przetworów. Poniżej podajemy recepturę.

Przepis na dżem z mrożonych truskawek z pektyną:

Składniki:

  • 2 kilogramy mrożonych truskawek
  • około 20-25 gramów pektyny w proszku
  • około 70 dag cukru
  • 1-2 łyżeczki kwasku cytrynowego

Sposób wykonania:

  1. Truskawki rozmrozić. Umieścić w garnku.
  2. Gotować na wolnym ogniu. Wskazówka: Garnek musi mieć grube dno.
  3. Pektynę wymieszać z cukrem.
  4. Dalej dołożyć do truskawek.
  5. Wymieszać, dodać kwasek.
  6. Całość porządnie wymieszać, aby składniki dobrze się połączyły.
  7. Gotować przez około 5 - 10 minut. W zależności od potrzeby.
  8. Zdjąć z palnika. Usunąć ewentualną pianę.
  9. Przelać dżem do czystych, wyparzonych i suchych słoików.
  10. Zapasteryzować.

Zobacz też: Przetwory z agrestu. Jak zrobić dżem agrestowy, aby zachować smak lata na dłużej? Mamy sprawdzony przepis!

Więcej o: