Dżem z truskawek - tradycyjny przepis w kilku prostych krokach
Tradycyjny przepis na dżem z truskawek to sprawdzony sposób na pyszne przetwory. Truskawki nie raczą nas swoim smakiem długo w ciągu lata, a szkoda. Na szczęście możemy zrobić z nich mnóstwo przetworów na całą zimę. Poniżej pierwszy z kilku przepisów na dżem truskawkowy, którym chcemy się podzielić:
Dżem truskawkowy - przepis:
Składniki:
- około 1 kilograma truskawek
- około 400 g cukru
- sok z cytryny
Wykonanie:
- Owoce dokładnie umyć. Pozbyć się szypułek.
- Odsączyć z wody.
- Pokroić na mniejsze części.
- Owoce umieścić w garnku z grubym dnem.
- Dodać cukier, sok z cytryny i dokładnie wymieszać.
- Przykryć i odstawić do lodówki na około 4-5 godzin. Przemieszać w tym czasie około 2 razy.
- Po tym czasie przejść do gotowania. Bardzo często mieszać. Proces ten powinien trwać około 4-5 minut.
- Po zagotowaniu przelać do słoików, po czym zakręcić.
Dżem z truskawek i rabarbaru - sprawdź, jak wykonać
Dżem z truskawek i rabarbaru to znakomite połączenie. Czy jest coś bardziej kojarzącego się z latem? Dżem zapewni nam znakomite walory smakowe, ale także dostarczy mnóstwa witamin i wartości odżywczych.
Składniki:
- około 1 kilograma rabarbaru
- około pół kilograma truskawek
- 200 gramów cukru
- sok z 1/2 cytryny
Wykonanie:
- Truskawki dokładnie umyć. Pozbyć się szypułek. Przekroić na pół.
- Rabarbar umyć, przekroić na części. Ważna uwaga: nie obieramy go.
- Wszystkie składniki umieszczamy w garnku z grubym dnem. Gotujemy na wolnym ogniu przez kilka godzin.
- Często mieszamy.
- Proces gotowania powinien trwać do czasu, jak uzyskamy idealną konsystencję.
- Przełożyć do słoików.
Zobacz wideo Brownie z truskawkami i musem czekoladowym
Dżem truskawkowy - Thermomix, Multicooker, Lidlomix
Dżem truskawkowy z Thermomixa, Multicookera, Lidlomixa jest niezwykle szybki i zarazem prosty w wykonaniu. Urządzenia same będą podpowiadać ci kolejne kroki. Wystarczy skorzystać z przepisu.
Oto nasz propozycja receptury:
Składniki:
- około 350 gramów cukru
- 1 łyżeczka soku wyciśniętego z cytryny
- około kilograma truskawek dobrej jakości.
Wykonanie:
- Truskawki dokładnie umyć. Pozbyć się szypułek. Przekroić na połówki.
- Umieścić je w naczyniu miksującym. Rozdrobnić.
- Dołożyć sok z cytryny.
- Dodać cukier.
- Dokładnie wymieszać.
- Przystąpić do gotowania przez około 10-15 minut w temperaturze 100 stopni Celsjusza.
- Gotowy dżem przelać do gorących słoików (wcześniej umytych, przelanych wrzątkiem i wytartych)
- Słoiki odstawić do góry dnem.
Dżem truskawkowy z pektyną - sprawdź przepis
Dżem truskawkowy z pektyną to wersja mniej popularna. Pektyna gwarantuje nam zachowanie odpowiedniej gęstości naszych przetworów. Poniżej podajemy recepturę.
Przepis na dżem z mrożonych truskawek z pektyną:
Składniki:
- 2 kilogramy mrożonych truskawek
- około 20-25 gramów pektyny w proszku
- około 70 dag cukru
- 1-2 łyżeczki kwasku cytrynowego
Sposób wykonania:
- Truskawki rozmrozić. Umieścić w garnku.
- Gotować na wolnym ogniu. Wskazówka: Garnek musi mieć grube dno.
- Pektynę wymieszać z cukrem.
- Dalej dołożyć do truskawek.
- Wymieszać, dodać kwasek.
- Całość porządnie wymieszać, aby składniki dobrze się połączyły.
- Gotować przez około 5 - 10 minut. W zależności od potrzeby.
- Zdjąć z palnika. Usunąć ewentualną pianę.
- Przelać dżem do czystych, wyparzonych i suchych słoików.
- Zapasteryzować.
Zobacz też: Przetwory z agrestu. Jak zrobić dżem agrestowy, aby zachować smak lata na dłużej? Mamy sprawdzony przepis!