Przetwory z borówki amerykańskiej na zimę bez cukru poprawią naszą odporność
Przetwory z borówki amerykańskiej na zimę bez cukru to doskonały sposób na dostarczenie sobie i bliskim dodatkowej porcji witamin. Borówka amerykańska nie tylko świetnie smakuje, ale też pozytywnie wpływa na organizm. Możemy wspomnieć tu między innymi o tym, że borówka:
- poprawia wzrok
- wspiera pracę wątroby
- normalizuje ciśnienie krwi
- poprawia naszą pamięć
- działa antyoksydacyjnie
- poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci
- poprawia odporność
- jest bogatym źródłem witamin i minerałów
Przetwory z borówek bez cukru - dżem z nutką wanilii
Przetwory z borówek bez cukru to bardzo zdrowe produkty. Nie od dziś wiadomo, że cukier nie wpływa korzystnie na organizm. Poniżej przepis na przepyszny dżem z sekretnym dodatkiem.
Składniki:
- około pół kilograma świeżych bądź mrożonych borówek amerykańskich (ważne, aby były z dobrego źródła)
- odrobina wanilii - wedle uznania
Sposób wykonania:
- Owoce dokładnie umyć.
- Następnie przełożyć je do małego garnka. Mała wskazówka: w razie konieczności można dodać odrobinę wody, aby owoce nie przywierały.
- Gotować na małym ogniu, aż zaczną puszczać sok.
- Dalej za pomocą ubijaka lub widelca - rozgnieść je na masę.
- Gotować jeszcze przez około 15 minut. Pamiętać o mieszaniu.
- Laskę wanilii drobno zgnieść. Dołożyć do garnka.
- Masa owocowa musi zgęstnieć.
- Następnie odstawić z ognia do ostygnięcia.
- Przelać zawartość garnka do słoika. Przechowywać w lodówce.
Zobacz wideo Ciasto jogurtowe z borówkami [HAPS KIDS]
Dżem z borówki amerykańskiej bez cukru z dodatkiem jabłek
Dżem z borówki amerykańskiej bez cukru z jabłkami to kolejna z naszych propozycji. Co ważne, pektyna zawarta w jabłkach jest naturalnym zagęszczaczem. Dzięki czemu nie musimy stosować żadnych substancji żelujących, czy też cukru. Receptura znajduje się tutaj:
Składniki:
- około 2 - 2,5 kg borówek amerykańskich
- około 6 jabłek
- odrobina wody
Wykonanie krok po kroku:
- Borówki przepłukujemy delikatnie wodą.
- Dalej przecedzamy przez sitko i wkładamy do garnka z grubym dnem.
- Gotujemy na wolnym ogniu. Możemy podlać wodą. Mieszamy.
- Jabłka obieramy i kroimy na drobne kawałki.
- Po chwili gotowania wszystko dokładnie rozbijamy na gładką masę. Możemy zrobić to tłuczkiem.
- Kiedy masa zgęstnieje, zdejmujemy z ognia i przekładamy do słoika.
Dżem z borówki amerykańskiej z ksylitolem - sprawdź, jak wykonać
Dżem z borówki amerykańskiej z ksylitolem to opcja dla osób, które cenią sobie słodki smak, ale szukają zdrowszych zamienników dla cukru. Przepis na dżem z dodatkiem ksylitolu znajdziecie tutaj:
Składniki:
- około 1,5 - 2 kilogramów borówki amerykańskiej
- około 350 gramów ksylitolu (można dodać mniej)
- 25 gramów pektyny
- około 1 szklanka soku jabłkowego (świeżo wyciśniętego)
- sok z cytryny
Wykonanie:
- Borówki umyć i włożyć do garnka z grubym dnem.
- Zalać sokiem jabłkowym.
- Całość dokładnie wymieszać. Rozgnieść na masę. Pektynę wymieszać z ksylitolem. Dołożyć do borówek.
- Gotować do momentu zgęstnienia dżemu.
- Na koniec gotowania wlać sok z cytryny.
- Wymieszać. Przelać do słoiczków.
- Opcjonalnie zapasteryzować.
Konfitura z borówek bez cukru z mango
Konfitura z borówek bez cukru z mango to bardzo ciekawe połączenie. Mango, podobnie jak jabłka, ma właściwości zagęszczające. Dlatego też nie musimy wspomagać się innymi środkami.
Składniki:
- 1 duże mango
- około 2 kilogramów borówek
- sok z cytryny
- odrobina wody
Wykonanie:
- Borówki umyć.
- Odsączyć z wody.
- Włożyć do garnka z grubym dnem.
- Gotować na wolnym ogniu.
- Rozgnieść.
- Mango dokładnie umyć, obrać, pokroić na małe kawałki. Dołożyć do naczynia.
- Całość gotować do uzyskania jednolitej konsystencji. Smażyć na wolnym ogniu. Pamiętać o mieszaniu.
- Pod koniec dolać odrobinę soku z cytryny.
- Konfiturę przelać do słoików.
Zobacz też: Dżem z malin - przepis siostry Anastazji i nie tylko. Jak zrobić dżem z żelfixem, dżemixem lub konfiturexem?