Dżem z borówek bez cukru - wypróbuj zdrowe przepisy na przetwory. Wanilia sekretnym składnikiem

Dżem z borówek bez cukru to znakomity dodatek do chleba, słodkich bułek, ciast i innych słodkich przysmaków. Dżem wykonany z ekologicznych owoców to samo zdrowie! Sprawdź znakomite przepisy, które zachwycą niejednego smakosza.

Przetwory z borówki amerykańskiej na zimę bez cukru poprawią naszą odporność

Przetwory z borówki amerykańskiej na zimę bez cukru to doskonały sposób na dostarczenie sobie i bliskim dodatkowej porcji witamin. Borówka amerykańska nie tylko świetnie smakuje, ale też pozytywnie wpływa na organizm. Możemy wspomnieć tu między innymi o tym, że borówka:

  • poprawia wzrok
  • wspiera pracę wątroby
  • normalizuje ciśnienie krwi
  • poprawia naszą pamięć
  • działa antyoksydacyjnie
  • poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci 
  • poprawia odporność
  • jest bogatym źródłem witamin i minerałów

Przetwory z borówek bez cukru - dżem z nutką wanilii

Przetwory z borówek bez cukru to bardzo zdrowe produkty. Nie od dziś wiadomo, że cukier nie wpływa korzystnie na organizm. Poniżej przepis na przepyszny dżem z sekretnym dodatkiem.

Składniki:

  • około pół kilograma świeżych bądź mrożonych borówek amerykańskich (ważne, aby były z dobrego źródła)
  • odrobina wanilii - wedle uznania

Sposób wykonania:

  1. Owoce dokładnie umyć.
  2. Następnie przełożyć je do małego garnka. Mała wskazówka: w razie konieczności można dodać odrobinę wody, aby owoce nie przywierały.
  3. Gotować na małym ogniu, aż zaczną puszczać sok.
  4. Dalej za pomocą ubijaka lub widelca - rozgnieść je na masę.
  5. Gotować jeszcze przez około 15 minut. Pamiętać o mieszaniu.
  6. Laskę wanilii drobno zgnieść. Dołożyć do garnka.
  7. Masa owocowa musi zgęstnieć.
  8. Następnie odstawić z ognia do ostygnięcia.
  9. Przelać zawartość garnka do słoika. Przechowywać w lodówce.
Zobacz wideo Ciasto jogurtowe z borówkami [HAPS KIDS]

Dżem z borówki amerykańskiej bez cukru z dodatkiem jabłek

Dżem z borówki amerykańskiej bez cukru z jabłkami to kolejna z naszych propozycji. Co ważne, pektyna zawarta w jabłkach jest naturalnym zagęszczaczem. Dzięki czemu nie musimy stosować żadnych substancji żelujących, czy też cukru. Receptura znajduje się tutaj:

Składniki:

  • około 2 - 2,5 kg borówek amerykańskich
  • około 6 jabłek
  • odrobina wody

Wykonanie krok po kroku:

  1. Borówki przepłukujemy delikatnie wodą.
  2. Dalej przecedzamy przez sitko i wkładamy do garnka z grubym dnem.
  3. Gotujemy na wolnym ogniu. Możemy podlać wodą. Mieszamy.
  4. Jabłka obieramy i kroimy na drobne kawałki.
  5. Po chwili gotowania wszystko dokładnie rozbijamy na gładką masę. Możemy zrobić to tłuczkiem.
  6. Kiedy masa zgęstnieje, zdejmujemy z ognia i przekładamy do słoika.

Dżem z borówki amerykańskiej z ksylitolem - sprawdź, jak wykonać

Dżem z borówki amerykańskiej z ksylitolem to opcja dla osób, które cenią sobie słodki smak, ale szukają zdrowszych zamienników dla cukru. Przepis na dżem z dodatkiem ksylitolu znajdziecie tutaj:

Składniki:

  • około 1,5 - 2 kilogramów borówki amerykańskiej
  • około 350 gramów ksylitolu (można dodać mniej)
  • 25 gramów pektyny
  • około 1 szklanka soku jabłkowego (świeżo wyciśniętego)
  • sok z cytryny

Wykonanie:

  1. Borówki umyć i włożyć do garnka z grubym dnem.
  2. Zalać sokiem jabłkowym.
  3. Całość dokładnie wymieszać. Rozgnieść na masę. Pektynę wymieszać z ksylitolem. Dołożyć do borówek.
  4. Gotować do momentu zgęstnienia dżemu.
  5. Na koniec gotowania wlać sok z cytryny.
  6. Wymieszać. Przelać do słoiczków.
  7. Opcjonalnie zapasteryzować.

Konfitura z borówek bez cukru z mango

Konfitura z borówek bez cukru z mango to bardzo ciekawe połączenie. Mango, podobnie jak jabłka, ma właściwości zagęszczające. Dlatego też nie musimy wspomagać się innymi środkami.

Składniki:

  • 1 duże mango
  • około 2 kilogramów borówek
  • sok z cytryny
  • odrobina wody

Wykonanie:

  1. Borówki umyć.
  2. Odsączyć z wody.
  3. Włożyć do garnka z grubym dnem.
  4. Gotować na wolnym ogniu.
  5. Rozgnieść.
  6. Mango dokładnie umyć, obrać, pokroić na małe kawałki. Dołożyć do naczynia.
  7. Całość gotować do uzyskania jednolitej konsystencji. Smażyć na wolnym ogniu. Pamiętać o mieszaniu.
  8. Pod koniec dolać odrobinę soku z cytryny.
  9. Konfiturę przelać do słoików.

Zobacz też: Dżem z malin - przepis siostry Anastazji i nie tylko. Jak zrobić dżem z żelfixem, dżemixem lub konfiturexem?

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.