O tej porze roku grzechem byłoby zrezygnować z robienia przetworów. Wiele owoców i warzyw właśnie teraz smakuje najlepiej, dlatego warto zamknąć je szczelnie w słoikach i tym samym zachować namiastkę lata w kuchni. Absolutnym numerem jeden jest warstwowa sałatka, która poza pomidorami wiele nie trzeba - idealna do tradycyjnych polskich obiadów czy jako dodatek do lunchu.
W kuchni panuje wiele zasad, a jedną z nich która kryje w sobie wiele prawdy, jest fakt, że im prościej przygotujemy dania, tym będą smaczniejsze, autentyczne i tym samym bardziej pożądane. Mniej znaczy więcej, dlatego postaw na ekspresową i dziecinnie prostą sałatkę z sezonowych składników. To sprytna metoda na zachowanie smaków lata i zasilenie domowej spiżarni w coś naprawdę smacznego i wyjątkowego.
Warstwowa sałatka na zimę łączy ze sobą pomidory, cebulę, paprykę i pełną aromatów zalewę. Sekretem są dorodne i soczyste warzywa, a także miks aromatycznych przypraw takich jak goździki, curry oraz pieprz. Wszystko wystarczy naprzemiennie ułożyć w słoikach, zalać, a na koniec szczelnie zamknąć. To prostsze niż mogłoby się wydawać - dzięki temu w dowolnym momencie będziemy mogli sięgnąć po ten znakomity rarytas, który pasuje do polskiego obiadu i nie tylko.
Składniki:
Sposób przygotowania: