Ta banalnie prosta sałatka na zimę to smakowita rewelacja. Jej sekret tkwi w warstwach i zalewie

Nie masz pomysłu na pomidory, a domowa spiżarnia pęka w szwach od sosów, pasat i innych dobroci? Postaw na najprostszą sałatkę z jedynie trzech składników - smakuje wybornie, a jest naprawdę szybka i dziecinnie prosta w przygotowaniu. Jej sekretem są idealne warstwy, proporcje oraz pełna aromatów zalewa.

O tej porze roku grzechem byłoby zrezygnować z robienia przetworów. Wiele owoców i warzyw właśnie teraz smakuje najlepiej, dlatego warto zamknąć je szczelnie w słoikach i tym samym zachować namiastkę lata w kuchni. Absolutnym numerem jeden jest warstwowa sałatka, która poza pomidorami wiele nie trzeba  - idealna do tradycyjnych polskich obiadów czy jako dodatek do lunchu. 

Warstwowa sałatka z sezonowych składników - zamknij końcówkę lata w słoiku 

W kuchni panuje wiele zasad, a jedną z nich która kryje w sobie wiele prawdy, jest fakt, że im prościej przygotujemy dania, tym będą smaczniejsze, autentyczne i tym samym bardziej pożądane. Mniej znaczy więcej, dlatego postaw na ekspresową i dziecinnie prostą sałatkę z sezonowych składników. To sprytna metoda na zachowanie smaków lata i zasilenie domowej spiżarni w coś naprawdę smacznego i wyjątkowego. 

Warstwowa sałatka na zimę łączy ze sobą pomidory, cebulę, paprykę i pełną aromatów zalewę. Sekretem są dorodne i soczyste warzywa, a także miks aromatycznych przypraw takich jak goździki, curry oraz pieprz. Wszystko wystarczy naprzemiennie ułożyć w słoikach, zalać, a na koniec szczelnie zamknąć. To prostsze niż mogłoby się wydawać - dzięki temu w dowolnym momencie będziemy mogli sięgnąć po ten znakomity rarytas, który pasuje do polskiego obiadu i nie tylko. 

Zobacz wideo Nie tylko ogórki można kisić. Zobacz, jak przyrządzić pomidory kiszone

Sałatka warstwowa z trzech składników - idealna na zimę

Składniki: 

  • 2,5 kg pomidorów,
  • 2 papryki czerwone.
  • 3 cebule,
  • pół szklanki octu,
  • 1,5 l wody,
  • szklanka cukru,
  • 20 goździków,
  • łyżka soli,
  • 20 ziarenek pieprzu,
  • liście laurowe,
  • 1,5 łyżki curry,
  • 30 g żelatyny,
  • 7 łyżek oleju. 

Sposób przygotowania: 

  1. Na początek dokładnie umyj i sparz słoiki oraz zakrętki. 
  2. Warzywa umyj i osusz. Paprykę pokrój w słupki, cebulę w krążki lub piórka, a pomidory w plasterki. 
  3. Składniki odłóż na bok - nie mieszaj ich w jednym naczyniu - to utrudni warstwowe układanie w słoikach. 
  4. Teraz pora na aromatyczną zalewę. W rondelku połącz ocet, wodę i cukier. Gdy kryształki się rozpuszczą, dodaj goździki, curry, sól, pieprz i liście laurowe. 
  5. Gdy nasza płynna mikstura nieco ostygnie, wyłów z niej wszystkie przyprawy i dodaj żelatynę. Całość dokładnie wymieszaj i połącz z olejem. 
  6. Odcedzone przyprawy wrzuć po równo do wyparzonych słoików. Te z kolei wypełniaj warstwowo cebulą, pomidorami i paprykom. 
  7. Warzywa zalej miksturą i szczelnie zamknij. Słoiki szczelnie zakręć i pasteryzuj około 20 minut w garnku w gorącą wodą. Po tym procesie wystarczy je ostudzić i przełożyć do spiżarni. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.