Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Jak zrobić najlepsze żeberka? Tomasz Strzelczyk zna doskonale odpowiedź na to pytanie, ponieważ jego przepis na żeberka nie ma sobie równych. Kucharz wkłada je do słoików i pasteryzuje, a mięso niemal odchodzi samo od kostek, jest soczyste, aromatyczne i skąpane w pysznej galaretce. Pamiętaj tylko o przyprawach, a każdy będzie błagać o przepis.
Żeberka w słoiku Tomasza Strzelczyka
Składniki:
- 2 kg żeberek, najlepiej bez dużej ilości tłuszczu
- 2 łyżki soli
- 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- łyżeczka pieprzu czarnego
- majeranek
- dwie łyżki smalcu
- rosół lub bulion
Żeberka Strzelczyka - sposób wykonania:
- Żeberka pokrój na kawałki. Następnie przełóż do miski. Dodaj przyprawy i dokładnie wmasuj je w mięso.
- W rondelku podgrzej rosół lub bulion, a w głębokiej patelni rozgrzej porządnie smalec. Nie żałuj go, dwie solidne łyżki to odpowiednia ilość.
- Na rozgrzanym smalcu obsmaż żeberka. Powinny się apetycznie zezłocić. Tomasz Strzelczyk używa smalcu, ponieważ uważa, że jest dużo lepszym nośnikiem smaku niż oleje roślinne.
- Podsmażone żeberka włóż do słoików i zalej je gorącym rosołem. Następnie szczelnie zakręć słoiki i włóż je do piekarnika rozgrzanego do 130 stopni. Piecz je przez 4 godziny, następnie pozostaw w piekarniku do całkowitego ostygnięcia.
Tak przygotowane żeberka to prawdziwy rarytas. "W żadnym sklepie, w żadnym supermarkecie takich rarytasów nie dostaniecie, tylko w babcinej kuchni" - zachwala kucharz i ma absolutną rację. Jeśli lubicie domowe konserwy, te żeberka z miejsca staną się waszymi ulubionymi mięsnymi kąskami.