Zamknij ją w słoiku i zalej marynatą. W swojej spiżarni nie znajdziesz lepszego warzywa

Kiszonki to świetne przysmaki, których nie może zabraknąć w twojej spiżarni. Wykonuje się je co roku, a na półkach w większości królują ogórki. Jednak ten przepis sprawi, że zapomnisz o tym warzywie na rzecz czegoś innego. Kluczowa jest zalewa, która łączy w sobie dwa smaki. Takiego aromatu nie znajdziesz w sklepowych produktach.
Zobacz wideo Keczup z cukinii - serio, serio!

Cukinia zalana marynatą słodko-kwaśną to banalnie prosta metoda na zatrzymanie dobrego smaku w słoiku. W jesienno-zimowym okresie podziękujesz sobie, że właśnie ją wybrałeś. Aby wyszła wręcz idealnie, proponujemy skorzystać z przepisu Jakuba Kuronia. Ten szef kuchni pokazał jak krok po kroku ją wykonać. Samo przygotowanie trwa niecałe 10 minut, a jak sam ją określił na swoim blogu

To najlepsza zalewa, jaką możecie przygotować do słoików na zimę.

Po takich słowach nie możesz jej nie zrobić. Wyjęte z niej warzywa będą najlepsze na świecie.

Przepis na cukinię marynowaną wg Jakuba Kuronia

Składniki

  • 2 średnie cukinie,
  • papryka czerwona,
  • średnia marchewka,
  • 750 ml wody,
  • czubata łyżeczka soli,
  • 2 liście laurowe,
  • 15 ziaren pieprzu czarnego,
  • 6 ziaren ziela angielskiego,
  • płaska łyżeczka ziaren gorczycy,
  • 250 ml octu spirytusowego 10%,
  • 150 g cukru.

Sposób przygotowania

  1. W pierwszej kolejności zajmij się warzywami. Cukinie oczyść i obierz ze skóry, następnie przekrój na pół i wydrąż miąższ wraz z pestkami. Tak przygotowane warzywo przekrój na pół i podziel na słupki.
  2. Paprykę przemyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w paseczki. Marchew obierz ze skóry i pokrój w cienkie plastry.
  3. Teraz czas na przygotowanie marynatę. Do rondelka wlej wodę, następnie dodaj pokrojoną marchew, liście laurowe, pieprz, ziele angielskie, gorczycę oraz sól. Umieść na małym ogniu i gotuj przez następne 5 minut, aż marchew delikatnie zmięknie. Po tym czasie dolej ocet i dosyp cukier, gotuj całość przez następne 2 minuty.
  4. Pokrojone warzywa umieść dość ciasno w umytych, wyparzonych i osuszonych słoikach. Całość zalej przygotowaną zalewą i zakręć szczelnie nakrętkami. Na koniec ustaw słoiki do góry dnem i pozostaw do ostudzenia.
  5. Tak przygotowane przetwory przechowuj w chłodnym i suchym miejscu.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.