-
Haps
-
Jak przygotować
- Zamknij ją w słoiku i zalej marynatą. W swojej spiżarni nie znajdziesz lepszego warzywa
Zamknij ją w słoiku i zalej marynatą. W swojej spiżarni nie znajdziesz lepszego warzywa
Kiszonki to świetne przysmaki, których nie może zabraknąć w twojej spiżarni. Wykonuje się je co roku, a na półkach w większości królują ogórki. Jednak ten przepis sprawi, że zapomnisz o tym warzywie na rzecz czegoś innego. Kluczowa jest zalewa, która łączy w sobie dwa smaki. Takiego aromatu nie znajdziesz w sklepowych produktach.
Zobacz wideo Keczup z cukinii - serio, serio!
Cukinia zalana marynatą słodko-kwaśną to banalnie prosta metoda na zatrzymanie dobrego smaku w słoiku. W jesienno-zimowym okresie podziękujesz sobie, że właśnie ją wybrałeś. Aby wyszła wręcz idealnie, proponujemy skorzystać z przepisu Jakuba Kuronia. Ten szef kuchni pokazał jak krok po kroku ją wykonać. Samo przygotowanie trwa niecałe 10 minut, a jak sam ją określił na swoim blogu
To najlepsza zalewa, jaką możecie przygotować do słoików na zimę.
Po takich słowach nie możesz jej nie zrobić. Wyjęte z niej warzywa będą najlepsze na świecie.
Przepis na cukinię marynowaną wg Jakuba Kuronia
Składniki
- 2 średnie cukinie,
- papryka czerwona,
- średnia marchewka,
- 750 ml wody,
- czubata łyżeczka soli,
- 2 liście laurowe,
- 15 ziaren pieprzu czarnego,
- 6 ziaren ziela angielskiego,
- płaska łyżeczka ziaren gorczycy,
- 250 ml octu spirytusowego 10%,
- 150 g cukru.
Sposób przygotowania
- W pierwszej kolejności zajmij się warzywami. Cukinie oczyść i obierz ze skóry, następnie przekrój na pół i wydrąż miąższ wraz z pestkami. Tak przygotowane warzywo przekrój na pół i podziel na słupki.
- Paprykę przemyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w paseczki. Marchew obierz ze skóry i pokrój w cienkie plastry.
- Teraz czas na przygotowanie marynatę. Do rondelka wlej wodę, następnie dodaj pokrojoną marchew, liście laurowe, pieprz, ziele angielskie, gorczycę oraz sól. Umieść na małym ogniu i gotuj przez następne 5 minut, aż marchew delikatnie zmięknie. Po tym czasie dolej ocet i dosyp cukier, gotuj całość przez następne 2 minuty.
- Pokrojone warzywa umieść dość ciasno w umytych, wyparzonych i osuszonych słoikach. Całość zalej przygotowaną zalewą i zakręć szczelnie nakrętkami. Na koniec ustaw słoiki do góry dnem i pozostaw do ostudzenia.
- Tak przygotowane przetwory przechowuj w chłodnym i suchym miejscu.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl