-
Haps
-
Jak przygotować
- Przepis prababci na ogórki, które zwalają z nóg. Schowaj kilka słoików na później, bo znikną w mgnieniu oka
Przepis prababci na ogórki, które zwalają z nóg. Schowaj kilka słoików na później, bo znikną w mgnieniu oka
Lato bogate jest nie tylko w piękną pogodę, a także w dojrzałe warzywa i owoce. Ogórki są jednym z najpopularniejszych warzyw, z których robimy weki na okres jesienno-zimowy. Można je przyrządzić w różnoraki sposób w zależności od przepisu i tradycji. Jednak przepis na ogórki z zeszytu prababci odmieni twoje gotowanie. Rodzina od lat zachwyca się recepturą.
Zobacz wideo Nowy sposób na ogórki małosolne. Zrób je na sucho!
W każdym domu charakteryzuje się różne wersje jednej potrawy. Każdy gospodarz i gospodyni dodaje lub odejmuje jakieś elementy, które finalnie zmieniają smak. Przykładem smakołyku, który różni się od siebie w zależności od przepisu jest ogórek. Można go przyrządzić na wiele sposobów. Ten przepis na ogórki pochodzi z zeszytu prababci. Wykorzystywała do niego kurkumę, która nie tylko nadawała oryginalnego koloru. Dzięki niej warzywa zyskują głęboki i oryginalny smak.
Przepis na ogórki w kurkumie
Składniki
- 4 kg ogórków,
- 6 średnich cebul,
- 3 łyżki gorczycy,
- opakowanie kurkumy,
- 4 łyżki soli.
- Składniki na zalewę
- 4 szklanki wody,
- 2,5 szklanki octu,
- 5 szklanek cukru.
Sposób przygotowania
- W pierwszej kolejności zajmij się słoikami. Naczynia przemyj, wyparz i odstaw do przesuszenia. Upewnij się także, że masz do nich odpowiednie zakrętki.
- Ogórki dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Aby pozbyć się wszystkich nieczystości możesz użyć szczoteczki. Największe okazy możesz podzielić na mniejsze kawałki, jednak to nie jest konieczne.
- Teraz czas na przygotowanie zalewy. Do większego garnka wlej wodę, ocet i wsyp cukier. Zamieszaj do rozpuszczenia i gotuj na niewielkim ogniu.
- Na dnie każdego słoika ułóż pokrojone plastry cebuli, gorczycę, a także wsyp kurkumę i sól. Przemyte ogórki ułóż ciasno w naczyniach, następnie zalej wszystko ciepłą zalewą.
- Słoiki szczelnie zamknij i umieść w garnku. Dno garnka powinno być wyścielone ścierkami.
- Całość zalej wodą do 3/4 wysokości słoików i gotuj przez następne 10 minut. Po tym czasie wyjmij ostrożnie słoiki i ułóż je do góry dnem.
- Po wystudzeniu odstaw je w chłodne miejsce. Ogórki mogą być również spożywane od razu, gdy przestygną.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl