Naleśniki gryczane to idealna propozycja śniadaniowa, obiadowa i przekąskowa. Nie chodzi jedynie o element zaskoczenia związanego z zamianą mąki pszennej na mąkę gryczaną, lecz także są spełnieniem marzeń pysznych naleśnikach dla osób uczulonych na gluten lub chorych na celiakię. Naleśniki z mąki gryczane moim zdaniem najlepiej smakują w wersji wytrawnej, szczególnie polecam zapiec je z szynką i serkiem topionym lub podawać je z twarogiem na słono.
Naleśniki gryczane. Delikatne i przepyszne
Składniki:
- 1 szklanka mąki gryczanej (powinna być jak najbardziej miałka),
- 1 szklanka mleka lub napoju roślinnego,
- 1 szklanka wody gazowanej,
- 2 większe jajka,
- 3 łyżki roztopionego masła,
- szczypta soli,
- tłuszcz do smażenia.
Naleśniki bezglutenowe. Jak je wykonać?
- Sposób wykonania przypomina wykonanie klasycznych naleśników. Oczywiście zacznij od roztopienia masła.
- Do miski wsyp mąkę gryczaną, wlej mleko i wodę. Następnie wbij jajka i dodaj masło. Nie zapomnij o szczypcie soli - może być nieco większa, niż w przypadku pszennych naleśników. Maksymalnie pół małej łyżeczki.
- Ciasto na naleśniki zmiksuj na gładko. Następnie porządnie nagrzej lekko natłuszczoną patelnię. I teraz klasycznie - za pomocą chochelki wlewaj na patelnię porcje ciasta na naleśniki. Pamiętaj jednak, żeby nie lać ciasta za dużo - naleśniki powinny być cienkie, inaczej będą się rwać.
Mąka gryczana świetnie sprawdzi się także do panierowania, możesz dodawać ją do kopytek lub innych klusek, możesz zrobić z niej także ciasto na pierogi. Jeśli masz wśród swoich bliskich osoby, które nie jedzą glutenu lub po prostu jesteś osobą ciekawą nowych smaków, zacznij od zrobienia naleśników gryczanych - nie pożałujesz.