Przepis na naleśniki bez mąki pszennej. Są tak pyszne, że jem na śniadanie i obiad

Jak zrobić naleśniki? To jeden z tych przepisów, które robimy na oko i wykorzystujemy zawsze te same składniki. Czasami jednak warto wyjść poza utarte schematy i zrobić kultowe naleśniki zupełnie inaczej. Zamień mąkę pszenną na inną, dużo zdrowszą. Takie naleśniki są pyszne, nie rwą się i mogą jeść je nawet osoby uczulone na gluten.

Naleśniki gryczane to idealna propozycja śniadaniowa, obiadowa i przekąskowa. Nie chodzi jedynie o element zaskoczenia związanego z zamianą mąki pszennej na mąkę gryczaną, lecz także są spełnieniem marzeń  pysznych naleśnikach dla osób uczulonych na gluten lub chorych na celiakię. Naleśniki z mąki gryczane moim zdaniem najlepiej smakują w wersji wytrawnej, szczególnie polecam zapiec je z szynką i serkiem topionym lub podawać je z twarogiem na słono. 

Zobacz wideo

Naleśniki gryczane. Delikatne i przepyszne

Składniki:

  • 1 szklanka mąki gryczanej (powinna być jak najbardziej miałka),
  • 1 szklanka mleka lub napoju roślinnego,
  • 1 szklanka wody gazowanej,
  • 2 większe jajka,
  • 3 łyżki roztopionego masła,
  • szczypta soli,
  • tłuszcz do smażenia.

Naleśniki bezglutenowe. Jak je wykonać?

  1. Sposób wykonania przypomina wykonanie klasycznych naleśników. Oczywiście zacznij od roztopienia masła.
  2. Do miski wsyp mąkę gryczaną, wlej mleko i wodę. Następnie wbij jajka i dodaj masło. Nie zapomnij o szczypcie soli - może być nieco większa, niż w przypadku pszennych naleśników. Maksymalnie pół małej łyżeczki.
  3. Ciasto na naleśniki zmiksuj na gładko. Następnie porządnie nagrzej lekko natłuszczoną patelnię. I teraz klasycznie - za pomocą chochelki wlewaj na patelnię porcje ciasta na naleśniki. Pamiętaj jednak, żeby nie lać ciasta za dużo - naleśniki powinny być cienkie, inaczej będą się rwać.

Mąka gryczana świetnie sprawdzi się także do panierowania, możesz dodawać ją do kopytek lub innych klusek, możesz zrobić z niej także ciasto na pierogi. Jeśli masz wśród swoich bliskich osoby, które nie jedzą glutenu lub po prostu jesteś osobą ciekawą nowych smaków, zacznij od zrobienia naleśników gryczanych - nie pożałujesz.

Więcej o: