Zobacz wideo
Chlebek dyniowy. Prosty, szybki, a w smaku... Poezja!
Więcej ciekawostek kulinarnych znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Pieczenie domowego chleba zyskuje coraz większą popularność. Nie ma się czemu dziwić, roznoszący się w domu zapach gorącego jeszcze wypieku to przyjemność dla zmysłów. Powodów, dla których decydujemy się na własne wypieki, może być jednak znacznie więcej.
Dieta bezglutenowa, a może poszukiwanie nowych smaków?
Z biegiem czasu rozpowszechnia się stosowanie diety bezglutenowej. Jedni decydują się na nią z własnej woli, inni są zmuszeni do jej stosowania ze względów zdrowotnych. Dla tych drugich osób sprawa wygląda o tyle trudniej, że nie mogą pozwolić sobie na najmniejsze ustępstwa. Co zatem z pieczywem? Można przygotować chleb bez mąki.
Nie jest on jednak przeznaczony wyłącznie dla osób stosujących określoną dietę. Świetnie sprawdzi się również jako zamiennik dla tradycyjnego pszennego chleba. Natomiast dla wszystkich ciekawych i poszukujących nowych smaków jest zdecydowanym "must have" kulinarnych doznań.
Sernik na zimno - przepis. Ty zdecyduj, czy wolisz truskawki, czy borówki
Przepis na chleb bez mąki i drożdży
Składniki:
- 4 jajka,
- 100 g jogurtu naturalnego,
- 70 g pestek słonecznika,
- 70 g nasion chia,
- 70 g siemienia lnianego,
- 50 g sezamu białego,
- 50 g łupiny babki jajowatej,
- 40 g oliwy z oliwek,
- łyżeczka soli himalajskiej.
CNN wybrało najlepsze pierogi z całego świata. Z Polski dwa rodzaje
Chleb bez mąki i drożdży. Przepis, który zawsze się udaje
- Do wysokiego naczynia wlewamy jogurt i oliwę, dodajemy jajka oraz sól.
- Całość mieszamy za pomocą blendera, miksera bądź trzepaczki.
- Po uzyskaniu jednolitej konsystencji dodajemy wszystkie ziarna. Całość mieszamy łyżką tak, aby składniki dokładnie się połączyły.
- Przygotowaną formę do pieczenia wykładamy papierem. Przekładamy tam powstałą masę.
- Chleb pieczemy przez godzinę w temperaturze 160 stopni.