Chleb bez mąki i drożdży. Przepis na pyszny, bezglutenowy chleb z ziarnami

Chleb bezglutenowy nie musi być niesmaczny, rozpadający się w dłoniach czy wręcz śmierdzący piwnymi drożdżami. Znasz ten problem? Sprawdź przepis, który odmieni każde śniadanie.
Zobacz wideo Chlebek dyniowy. Prosty, szybki, a w smaku... Poezja!

Więcej ciekawostek kulinarnych znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Pieczenie domowego chleba zyskuje coraz większą popularność. Nie ma się czemu dziwić, roznoszący się w domu zapach gorącego jeszcze wypieku to przyjemność dla zmysłów. Powodów, dla których decydujemy się na własne wypieki, może być jednak znacznie więcej.

Dieta bezglutenowa, a może poszukiwanie nowych smaków?

Z biegiem czasu rozpowszechnia się stosowanie diety bezglutenowej. Jedni decydują się na nią z własnej woli, inni są zmuszeni do jej stosowania ze względów zdrowotnych. Dla tych drugich osób sprawa wygląda o tyle trudniej, że nie mogą pozwolić sobie na najmniejsze ustępstwa. Co zatem z pieczywem? Można przygotować chleb bez mąki.

Nie jest on jednak przeznaczony wyłącznie dla osób stosujących określoną dietę. Świetnie sprawdzi się również jako zamiennik dla tradycyjnego pszennego chleba. Natomiast dla wszystkich ciekawych i poszukujących nowych smaków jest zdecydowanym "must have" kulinarnych doznań.

Pyszny sernik na zimno na serkach homogenizowanychSernik na zimno - przepis. Ty zdecyduj, czy wolisz truskawki, czy borówki

Przepis na chleb bez mąki i drożdży 

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 100 g jogurtu naturalnego,
  • 70 g pestek słonecznika,
  • 70 g nasion chia,
  • 70 g siemienia lnianego,
  • 50 g sezamu białego,
  • 50 g łupiny babki jajowatej,
  • 40 g oliwy z oliwek,
  • łyżeczka soli himalajskiej.

Pierogi. Zdj. ilustracyjneCNN wybrało najlepsze pierogi z całego świata. Z Polski dwa rodzaje

Chleb bez mąki i drożdży. Przepis, który zawsze się udaje

  1. Do wysokiego naczynia wlewamy jogurt i oliwę, dodajemy jajka oraz sól.
  2. Całość mieszamy za pomocą blendera, miksera bądź trzepaczki.
  3. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji dodajemy wszystkie ziarna. Całość mieszamy łyżką tak, aby składniki dokładnie się połączyły. 
  4. Przygotowaną formę do pieczenia wykładamy papierem. Przekładamy tam powstałą masę.
  5. Chleb pieczemy przez godzinę w temperaturze 160 stopni.
Więcej o: