Więcej przepisów na desery z owocami znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Sernik na zimno to ukochane ciasto wielu z nas i jak żaden inny deser, smakuje wakacjami. Dziś mamy dla ciebie prosty przepis na najlepszy sernik na zimno, dokładnie taki, jaki jadaliśmy w dzieciństwie w niedzielę po obiedzie, gdy wakacyjne słońce przyjemnie grzało. Dodaj swoje ulubione owoce i rozpłyń się w delikatnym smaku.
Sernik na zimno - przepis
Składniki:
- 1 kg twarogu sernikowego półtłustego (możesz użyć gotowego z wiaderka)
- 120 ml śmietanki kremówki
- 150 g cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 4 łyżki żelatyny, dodatkowo 450 ml wody do rozpuszczenia
- 1 opakowanie galaretki owocowej (w zależności, jakich owoców używasz, może być truskawkowa, jagodowa, jabłkowa itp.)
- ok. 70 g herbatników lub biszkoptów
- ok. 200 g ulubionych owoców: truskawki, jagody, maliny, jeżyny itp.
Sernik na zimno - sposób wykonania:
Przed przystąpieniem do pracy, upewnij się, że wszystkie składniki mają temperaturę pomieszczenia
- Przygotuj sporą miskę i przełóż do niej twaróg. Dodaj śmietankę, cukier waniliowy i cukier puder. Następnie zmiksuj całość, aż powstanie gładka masa pozbawiona grudek.
- Do garnka wsyp 4 czubate łyżki żelatyny. Zalej je gorącą wodą i wymieszaj. Następnie odstaw na chwilę, by nieco przestygła. Po kilku minutach, do garnka z żelatyną dodaj łyżkę masy serowe i wymieszaj. Powtórz czynność 3-4 razy, następnie wlej całość do miski z masą serową i wymieszaj mikserem na niewielkich obrotach.
- Zagotuj 450 ml wody i rozpuść w niej galaretkę o wybranym smaku. Pozostaw, by ostygła, ale nie dopuść do całkowitego stężenia.
- Przygotuj blaszkę do ciast i wyłóż ją papierem do pieczenia. Dno wysmaruj masłem i ułóż ściśle obok siebie biszkopty lub herbatniki. Na warstwę biszkoptów ostrożnie wylej masę serową. Na wierzch ułóż ulubione owoce (jeśli używasz truskawek, warto je wcześniej pokroić i obowiązkowo opłukać). Odstaw na chwilę do lodówki, by masa serowa stężała. 15-20 minut powinno wystarczyć.
- Następnie, na owoce wylej tężejącą galaretkę, najlepiej posłużyć się łyżką, by nie wylewać całej galaretki od razu, wówczas może "podpłynąć" na dno. Taki sernik trzymaj w lodówce przez co najmniej 4 godziny.
Jak widzisz, przepis na sernik na zimno jest bardzo łatwy i nie wymaga dużego nakłady siły. Męczące jest jednak to czekanie, ale zgodzisz się ze mną, że każda minuta warta jest tego smaku.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.