Makaron bezglutenowy lepszy od tradycyjnego? Wypróbuj ten przepis i przekonaj się sam

Makaron bezglutenowy to doskonała propozycja dla wszystkich. Nie tylko dla tych, którzy muszą zrezygnować ze spożywania glutenu. Makarony bezglutenowe są lekkostrawne i świetnie komponują się z wieloma tradycyjnymi daniami.

Makarony bezglutenowe - alternatywa nie tylko dla osób chorych

Makarony bezglutenowe są idealne dla osób, które nie tolerują glutenu lub cierpią na celiakię. Wszystkie dania z makaronem są pyszne, pożywne i zazwyczaj proste w wykonaniu, dlatego ciężko jest z nich całkowicie zrezygnować. Na szczęście z pomocą przychodzą nam makarony bezglutenowe, których różnorodność jest naprawdę ogromna. Co pozwala nam wykreować wspaniałe, ale co najważniejsze - zdrowe dania. Poniżej znajdziecie przepisy na domowy makaron bez glutenu.

Makaron bezglutenowy - przepis dla początkujących

Przepis na makaron bezglutenowy nie jest trudny i zawsze się udaje. Nie ma nic lepszego od makaronu domowej roboty. Można wykorzystać go w zupach, dodawać do sosów, sałatek. Zaletą makaronów tego typu jest przede wszystkim lekkostrawność. Makarony bezglutenowe można kupić w sklepach ze zdrową żywnością lub wykonać je samodzielnie w domu. Poniżej znajdziecie przepis na bezglutenowy makaron.

Zobacz wideo Makaron z kurczakiem po toskańsku

Przepis na makaron bez glutenu:

Składniki:

  • 200 g mąki kukurydzianej
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajo
  • 1 łyżeczka oleju
  • ciepła woda

Wykonanie:

  1. Składniki (oprócz wody) umieść w misce. Wymieszaj.
  2. Zagnieć ciasto. Dolewaj stopniowo wodę.
  3. Kroimy makaron. 
  4. Makaron ugotować w osolonej wodzie przez 3 minuty.

Makaron wykonany z mąki kukurydzianej łatwo ulega kruszeniu, dlatego warto wykorzystywać go do zup.

Makaron ryżowy bezglutenowy - pomysł na zdrowy posiłek

Makaron ryżowy bezglutenowy świetnie nadaje się jako składnik sałatek. Jest pożywny, a co więcej ubogaca danie. Przepis na sałatkę ryżową znajdziecie tutaj:

Składniki:

  • 1 paczka makaronu ryżowego bezglutenowego 
  • 1-2 ogórki szklarniowe
  • pierś wędzona z kurczaka
  • 1 puszka kukurydzy
  • kilka plasterków sera żółtego
  • 1 papryka konserwowa
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki jogurtu
  • 1 łyżka majonezu
  • woda do makaronu

Wykonanie:

  1. Makaron ugotować w osolonej wodzie.
  2. Odstawić do ostudzenia.
  3. Kurczaka pokroić w kostkę.
  4. Warzywa umyć i pokroić w kostkę.
  5. Pokroić ser.
  6. Kukurydzę odcedzić.
  7. Połączyć jogurt z majonezem. Doprawić do smaku.
  8. Wszystkie składniki połączyć ze sobą i dokładnie wymieszać.

Zobacz też: Spaghetti tricolore, czyli boska Italia na talerzu. Pyszny obiad przygotujesz z prędkością światła

Więcej o:
Copyright © Agora SA