Makarony bezglutenowe są idealne dla osób, które nie tolerują glutenu lub cierpią na celiakię. Wszystkie dania z makaronem są pyszne, pożywne i zazwyczaj proste w wykonaniu, dlatego ciężko jest z nich całkowicie zrezygnować. Na szczęście z pomocą przychodzą nam makarony bezglutenowe, których różnorodność jest naprawdę ogromna. Co pozwala nam wykreować wspaniałe, ale co najważniejsze - zdrowe dania. Poniżej znajdziecie przepisy na domowy makaron bez glutenu.
Przepis na makaron bezglutenowy nie jest trudny i zawsze się udaje. Nie ma nic lepszego od makaronu domowej roboty. Można wykorzystać go w zupach, dodawać do sosów, sałatek. Zaletą makaronów tego typu jest przede wszystkim lekkostrawność. Makarony bezglutenowe można kupić w sklepach ze zdrową żywnością lub wykonać je samodzielnie w domu. Poniżej znajdziecie przepis na bezglutenowy makaron.
Składniki:
Wykonanie:
Makaron wykonany z mąki kukurydzianej łatwo ulega kruszeniu, dlatego warto wykorzystywać go do zup.
Makaron ryżowy bezglutenowy świetnie nadaje się jako składnik sałatek. Jest pożywny, a co więcej ubogaca danie. Przepis na sałatkę ryżową znajdziecie tutaj:
Składniki:
Wykonanie:
Zobacz też: Spaghetti tricolore, czyli boska Italia na talerzu. Pyszny obiad przygotujesz z prędkością światła