Przepis na spaghetti. Zaskakująco prosty i szybki obiad kuchni włoskiej z zaledwie trzech składników

Spaghetti można przyrządzać na setki sposobów. Przedstawiamy przepis, do którego wykonania będziecie potrzebowali zaledwie trzech składników. Jest niewiarygodnie prosty i szybki, a smakuje fenomenalnie.

Istnieje wiele przepisów na spaghetti. Tym razem podpowiadamy, jak zrobić makaron, którego wykonanie nie będzie bardzo czasochłonne. Takie danie będzie idealnym rozwiązaniem dla osób, które lubią dobrze zjeść, ale chcą zaoszczędzić czas na gotowaniu. Jak zrobić spaghetti z trzech składników? Oto przepis na makaron z groszkiem i boczkiem

Zobacz wideo Pizza z białym sosem i grzybami

Spaghetti - przepis na obiad rodem z Italii. Prosty, szybki i bardzo smaczny makaron

Przedstawione ilości wystarczą na obiad dla pięciu osób. Przepis można modyfikować w zależności od preferencji. Sprawdzi się tutaj równie dobrze makaron kokardki i świderki. Jak przygotować spaghetti z groszkiem i boczkiem? Podajemy przepis.

Składniki:

  • 50 dag spaghetti,
  • 50 dag zielonego groszku z puszki,
  • 7 dag boczku wędzonego.

Przygotowanie:

  1. Przygotuj garnek do gotowania makaronu i dużą patelnię.
  2. Zagotuj osoloną wodę na makaron.
  3. Pokrój boczek w kostkę i podsmaż na patelni.
  4. Przygotuj groszek - odsącz go z zalewy.
  5. Kiedy makaron będzie ugotowany al dente, odcedź go i wrzuć na patelnię z boczkiem. 
  6. Wymieszaj całość, dodaj do makaronu groszek i ponownie wymieszaj wszystkie składniki.

Smacznego!

Uwaga: przygotowane spaghetti można doprawić pieprzem do smaku. 

Jak podawać spaghetti z groszkiem i boczkiem? Przyda się tarty parmezan

Spaghetti dobrze jest serwować posypane tartym żółtym serem, najlepiej parmezanem. Talerze z makaronem warto posypać odrobiną posiekanej natki pietruszki albo dodać do nich świeże liście mięty. Ewentualnie, aby wzbogacić smak potrawy, można dorzucić do niej kilka kawałków suszonych pomidorów.

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: