To robisz źle w kuchni według Pascala Brodnickiego. Na liście mycie mięsa i zła obsługa piekarnika

Pascal Brodnicki to ekspert działań w kuchni. Lata praktyki pokazały mu, jakie błędy popełniane są podczas gotowania. Niektóre z nich ciągle znajdują swoich zwolenników. Lista jest długa, ale warto się z nią zapoznać, aby przygotowywane dania były smaczniejsze.

Pascal Brodnicki to francuski kucharz polskiego pochodzenia, autor wielu książek kucharskich, a także osobowość telewizyjna. Jego ciekawość do polskich smaków sprawiła, że na swoim kanale na YouTubie odtwarza tradycyjne receptury. Dodatkowo kucharz dzieli się swoim doświadczeniem i podpowiada, jak można gotować lepiej. W jednym z materiałów opowiedział o błędach, które popełnia każdy z nas. Niektóre mogą naprawdę zaskoczyć.

Błędy, które popełniasz w kuchni

#1 Brak dokładnego mycia rąk

Praca z żywnością wymaga zachowania wysokiego poziomu higieny. Mycie rąk to podstawowa czynność, o której nie można zapomnieć, gdy chce się przygotowywać jedzenie. Trzeba pamiętać, aby myć również miejsca pomiędzy palcami i używać mydła. Wtedy do potraw na pewno nie trafią nieczystości.

#2 Nieprawidłowy sposób odmrażania

Bardzo często przy tej czynności pojawiają się trzy podstawowe pomyłki. Jak mówi kucharz, odmrażanie składników w temperaturze pokojowej jest naprawdę ogromnym błędem. W taki sposób można rozmrozić ciasta oraz pieczywo. Inne produkty należy odmrażać w lodówce. Drugim bardzo częstym błędem jest odmrażanie produktu na patelni. Niestety, używając tej metody, nie zagwarantujemy dobrego smaku potrawy. Trzeci błąd, który nie powinien się zdarzać, to odmrażanie mięsa w gorącej wodzie. Jest to metoda skuteczna, jednak może prowadzić do zatrucia.

#3 Wkładanie gorących składników do lodówki

Przechowywanie w ten sposób produktów nie tylko źle wpływa na dany składnik, lecz także na całe urządzenie. Dodatkowo podnosi temperaturę w lodówce, co ma niekoniecznie dobry wpływ na rzeczy, które w niej się znajdują.

#4 Dodawanie zbyt dużej ilości składników podczas smażenia

W momencie, gdy podczas gotowania dodaje się za dużo składników one, zamiast się smażyć, zaczynają się dusić. Pascal podpowiada, że gdy ma się zbyt dużo warzyw do podsmażenia, lepiej użyć dwóch patelni.

Zobacz wideo

#5 Brak zapoznania się z przepisem w całości przed gotowaniem

Bardzo często w recepturach napisane jest, aby jakieś składniki przygotować kilka godzin lub dni wcześniej. Niedoinformowanie na ten temat może sprawić, że posiłek nie będzie już świeży lub będzie uboższy w smaku.

#6 Brak korzystania z termometru kuchennego

Użycie go może sprawić, że gotowanie będzie łatwiejsze, a potrawy smaczniejsze. Przyda się zdecydowanie w momencie smażenia mięsa lub podczas przygotowania karmelu.

#7 Wsypywanie mąki bez jej wcześniejszego przesiania

Jeśli mąka zostanie przesiana, można mieć pewność, że w potrawie nie będzie grudek, a także nieczystości. Dodatkowo dzięki temu ma się gwarancje, że upieczony biszkopt będzie bardziej puszysty, ponieważ mąka będzie napowietrzona.

#8 Zła obsługa piekarnika podczas pieczenia

Wiele osób robi niesamowicie wielki błąd, którym jest niestosowanie się do tego, jak powinno używać się piekarnika podczas pieczenia. Bardzo często zamiast umieszczać potrawę w nagrzanym piecyku, wkładają ją do zimnego i dopiero wtedy włączają urządzenie. Nie odejmują tego czasu od ogólnego trwania pieczenia, a potrawa wychodzi niesmaczna. Trzeba też pamiętać, że nie powinno się otwierać piekarnika podczas pieczenia. Gdy się to zrobi, temperatura się zmieni, a ciasto znajdujące się w środku - opadnie.

#9 Nieodpowiednie użycie grilla

Temperatura w urządzeniu powinna być odpowiednio wysoka, a kratka dobrze rozgrzana. Dodatkowo użycie ostrych szczypiec do przewracania sprawia, że z mięsa uciekają soki i nie będzie już takie soczyste. Kucharz wspomina również, aby dać składnikom czas na grillu i aby nie odwracać ich co dwie minuty.

#10 Mycie mięsa pod bieżącą wodą

Jest to błąd popełniany i powtarzany przez wielu. Kucharz jednak ma inny sposób na pozbycie się śluzu, który czasem znajduje się na mięsie. Zamiast rozprowadzać mikroorganizmy za pomocą wody po całym kawałku, użyj ręcznika papierowego. Ręcznik delikatnie przyduś do mięsa, a tym sposobem lepiej je oczyścisz.

 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.