Makaron z mielonym mięsem to jedno z najprostszych dań kuchni włoskiej. Do jego przygotowania będziecie potrzebowali tylko makaronu spaghetti, mielonego indyka, pomidorów, selera i przypraw, które podkreślą charakter potrawy. Poniżej przedstawiamy przepis na pyszny obiad krok po kroku.
Zobacz wideo
Ciasto ze śliwkami na oleju
Jak zrobić spaghetti? To bardzo łatwe i ekstremalnie szybkie danie
Aby przygotować spaghetti, wystarczy zrobić mięsny sos z pomidorami i ugotować makaron.
Składniki:
- pół kilo makaronu spaghetti,
- pół kilo mielonego mięsa z indyka,
- pół kilo passaty pomidorowej lub kilka świeżych pomidorów,
- kawałek selera,
- dwie duże cebule,
- wędzona słodka papryka,
- suszone oregano,
- suszona bazylia,
- pieprz cayenne,
- sól i czarny pieprz do smaku,
- żółty ser starty do posypania.
Spaghetti z mielonym indykiem zrobisz w mniej niż pół godziny
Przygotowanie:
- Obierz cebulę, pokrój ją w drobną kostkę i zeszklij na patelni.
- Umyj i obierz kawałek selera. Pokrój go w kostkę i dorzuć do cebuli. Smaż całość około trzy minuty.
- Dodaj do patelni mielone mięso i wymieszaj całość. Smaż dalej całość przez około dziesięć minut.
- W tym czasie zagotuj wodę na makaron.
- Dolej do patelni passatę pomidorową i wymieszaj ją dokładnie z mięsem. Dodaj przyprawy i duś przez kolejne pięć minut.
- Wrzuć makaron na gotującą się wodę. Kiedy będzie lekko podgotowany, przełóż go na patelnię wraz z odrobiną wody z gotowania, wymieszaj całość i wyłącz gaz.
- Makaron można serwować z dodatkiem startego sera i świeżych liści bazylii. Najlepiej podawać bezpośrednio po przyrządzeniu. Z kolei makaron, który nie został zjedzony, można podgrzać kolejnego dnia w piekarniku z dodatkiem mozzarelli.
Smacznego!
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl