Jak zrobić spaghetti z mielonym indykiem? Podajemy przepis na włoskie danie. Bardzo łatwe w wykonaniu

Podpowiadamy, jak zrobić spaghetti z mielonym indykiem. Przepis na to danie jest naprawdę bardzo prosty. Wystarczy podsmażyć mięso z warzywami na patelni i ugotować makaron. Najważniejsze będą jednak odpowiednio dobrane przyprawy.

Makaron z mielonym mięsem to jedno z najprostszych dań kuchni włoskiej. Do jego przygotowania będziecie potrzebowali tylko makaronu spaghetti, mielonego indyka, pomidorów, selera i przypraw, które podkreślą charakter potrawy. Poniżej przedstawiamy przepis na pyszny obiad krok po kroku. 

Zobacz wideo Ciasto ze śliwkami na oleju

Jak zrobić spaghetti? To bardzo łatwe i ekstremalnie szybkie danie

Aby przygotować spaghetti, wystarczy zrobić mięsny sos z pomidorami i ugotować makaron.

Składniki:

  • pół kilo makaronu spaghetti,
  • pół kilo mielonego mięsa z indyka,
  • pół kilo passaty pomidorowej lub kilka świeżych pomidorów,
  • kawałek selera,
  • dwie duże cebule,
  • wędzona słodka papryka,
  • suszone oregano,
  • suszona bazylia,
  • pieprz cayenne,
  • sól i czarny pieprz do smaku,
  • żółty ser starty do posypania.

Spaghetti z mielonym indykiem zrobisz w mniej niż pół godziny

Przygotowanie:

  1. Obierz cebulę, pokrój ją w drobną kostkę i zeszklij na patelni.
  2. Umyj i obierz kawałek selera. Pokrój go w kostkę i dorzuć do cebuli. Smaż całość około trzy minuty.
  3. Dodaj do patelni mielone mięso i wymieszaj całość. Smaż dalej całość przez około dziesięć minut.
  4. W tym czasie zagotuj wodę na makaron.
  5. Dolej do patelni passatę pomidorową i wymieszaj ją dokładnie z mięsem. Dodaj przyprawy i duś przez kolejne pięć minut.
  6. Wrzuć makaron na gotującą się wodę. Kiedy będzie lekko podgotowany, przełóż go na patelnię wraz z odrobiną wody z gotowania, wymieszaj całość i wyłącz gaz. 
  7. Makaron można serwować z dodatkiem startego sera i świeżych liści bazylii. Najlepiej podawać bezpośrednio po przyrządzeniu. Z kolei makaron, który nie został zjedzony, można podgrzać kolejnego dnia w piekarniku z dodatkiem mozzarelli.

Smacznego!

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.