Ciasteczka bezglutenowe - idealny podwieczorek dla osób chorych na celiakię i nie tylko

Ciasteczka bezglutenowe to świetne rozwiązanie dla każdego! Zwłaszcza dla osób, które mają ochotę na coś słodkiego, a nie mogą spożywać glutenu. Ciasteczka są pyszne, ale i proste w wykonaniu. Przepis na ciastka znajdziecie poniżej.

Ciastka bezglutenowe - przepis na ciasteczka owsiane bezglutenowe

Masz ochotę na szybkie ciastka bezglutenowe? Przepis jest prosty, a smak ciasteczek przepyszny! Sprawdźcie sami. Ciastka możemy zaserwować podczas podwieczorku lub wizyty bliskich. Pasują idealnie do kawy lub herbaty. Przepis na ciasteczka owsiane bezglutenowe znajduje się poniżej. 

Kruche ciasteczka bezglutenowe - przepis krok po kroku:

Składniki:

  • pół szklanki mąki ryżowej
  • 3/4 szklanki zmielonych migdałów
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół szklanki wiórków kokosowych
  • 250 g płatków owsianych bezglutenowych
  • mieszanka rodzynek i suszonej żurawiny (około 80-100 g)
  • 125 g masła
  • 3-4 łyżki miodu
  • 1 łyżka wody

Wykonanie:

  1. Wsyp zmielone migdały.
  2. Dodaj przesianą mąkę.
  3. Dołóż sodę oczyszczoną.
  4. Całość wymieszaj.
  5. Dołóż płatki owsiane, wiórki i mieszankę.
  6. Rozpuść masło, połącz z miodem. Dolej łyżkę wody.
  7. Masło połącz z suchymi składnikami.
  8. Rozgrzej piekarnik. Do około 150-160 stopni.
  9. Wykonaj kulki. Delikatnie spłaszcz.
  10. Ułóż je na blasze. Piecz przez kwadrans.
Zobacz wideo Domowe ciasteczka z maszynki do mięsa. Przepis jak od babci

Maślane ciasteczka bezglutenowe z nutką wanilii

Maślane ciasteczka bezglutenowe można przygotować w nieco innym wydaniu. Jeżeli szukacie prostego przepisu na bezglutenowe smakołyki, to dobrze trafiliście. Oto i on:

Składniki:

  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 jajo
  • 120 g masła
  • 3-4 g wanilii
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g mąki ryżowej
  • odrobina soli
  • 50 g migdałów
  • odrobina cukru trzcinowego
  • 50 g ulubionej konfitury

Wykonanie:

  1. Utrzyj masło z cukrem pudrem. 
  2. Dołóż wanilię. Dodaj sól, żółtko i jajko.
  3. Całość utrzyj
  4. Mąki przesiej. Dodaj do utartej masy. Wymieszaj całość do uzyskania puszystej masy.
  5. Przygotuj blaszkę. Wyłóż ją papierem do pieczenia.
  6. Ciasto włóż do worka cukierniczego i wykonaj z niego ciasta o różnych kształtach.
  7. Weź drugi worek i nadziej go powidłami. Udekoruj ciastka w dowolny sposób. Opcjonalnie możesz posypać je migdałami lub czymś innym.
  8. Rozgrzej piekarnik i piecz ciastka przez kwadrans. Muszą być złociste.

Ciasteczka bezglutenowe kokosowe, czyli kokosanki w innym wydaniu

Ciasteczka bezglutenowe kokosowe to rewelacyjny przysmak nie tylko dla dzieci. Kokosanki, jak sama nazwa wskazuje, w głównej mierze są zrobione z wiórków kokosowych. Kiedy będziecie przystępować do wykonania przepisu, warto zwrócić uwagę na to, aby wiórki kokosowe były bezglutenowe (wiórki nie posiadają glutenu, ale może on przedostać się do opakowania w procesie produkcji, dlatego lepiej wybierać produkty ze specjalnym oznaczeniem). Oto i przepis:

Składniki:

  • szklanka wiórków kokosowych
  • 2 białka + 2 żółtka
  • około 140 g cukru pudru
  • 2-3 łyżeczki wanilii

Wykonanie:

  1. Białka ubij na sztywno. Dodawaj cukier puder i stopniowo żółtka.
  2. Miksuj.
  3. Dołóż wiórki kokosowe.
  4. Dodaj wanilię. Całość wymieszaj.
  5. Uformuj kulki.
  6. Przygotuj blaszkę. Ułóż kokosanki i przystąp do pieczenia.
  7. Piecz przez kwadrans w temperaturze 170 stopni.

Zobacz też: Czereśnie słodkie, soczyste i bogate w witaminę C. Sprawdź przepisy, które wzbogacą letnie przyjęcie w ogrodzie

Więcej o:
Copyright © Agora SA