Ciastka bezglutenowe - przepis na ciasteczka owsiane bezglutenowe
Masz ochotę na szybkie ciastka bezglutenowe? Przepis jest prosty, a smak ciasteczek przepyszny! Sprawdźcie sami. Ciastka możemy zaserwować podczas podwieczorku lub wizyty bliskich. Pasują idealnie do kawy lub herbaty. Przepis na ciasteczka owsiane bezglutenowe znajduje się poniżej.
Kruche ciasteczka bezglutenowe - przepis krok po kroku:
Składniki:
- pół szklanki mąki ryżowej
- 3/4 szklanki zmielonych migdałów
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- pół szklanki wiórków kokosowych
- 250 g płatków owsianych bezglutenowych
- mieszanka rodzynek i suszonej żurawiny (około 80-100 g)
- 125 g masła
- 3-4 łyżki miodu
- 1 łyżka wody
Wykonanie:
- Wsyp zmielone migdały.
- Dodaj przesianą mąkę.
- Dołóż sodę oczyszczoną.
- Całość wymieszaj.
- Dołóż płatki owsiane, wiórki i mieszankę.
- Rozpuść masło, połącz z miodem. Dolej łyżkę wody.
- Masło połącz z suchymi składnikami.
- Rozgrzej piekarnik. Do około 150-160 stopni.
- Wykonaj kulki. Delikatnie spłaszcz.
- Ułóż je na blasze. Piecz przez kwadrans.
Zobacz wideo Domowe ciasteczka z maszynki do mięsa. Przepis jak od babci
Maślane ciasteczka bezglutenowe z nutką wanilii
Maślane ciasteczka bezglutenowe można przygotować w nieco innym wydaniu. Jeżeli szukacie prostego przepisu na bezglutenowe smakołyki, to dobrze trafiliście. Oto i on:
Składniki:
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 jajo
- 120 g masła
- 3-4 g wanilii
- 60 g mąki ziemniaczanej
- 100 g mąki ryżowej
- odrobina soli
- 50 g migdałów
- odrobina cukru trzcinowego
- 50 g ulubionej konfitury
Wykonanie:
- Utrzyj masło z cukrem pudrem.
- Dołóż wanilię. Dodaj sól, żółtko i jajko.
- Całość utrzyj
- Mąki przesiej. Dodaj do utartej masy. Wymieszaj całość do uzyskania puszystej masy.
- Przygotuj blaszkę. Wyłóż ją papierem do pieczenia.
- Ciasto włóż do worka cukierniczego i wykonaj z niego ciasta o różnych kształtach.
- Weź drugi worek i nadziej go powidłami. Udekoruj ciastka w dowolny sposób. Opcjonalnie możesz posypać je migdałami lub czymś innym.
- Rozgrzej piekarnik i piecz ciastka przez kwadrans. Muszą być złociste.
Ciasteczka bezglutenowe kokosowe, czyli kokosanki w innym wydaniu
Ciasteczka bezglutenowe kokosowe to rewelacyjny przysmak nie tylko dla dzieci. Kokosanki, jak sama nazwa wskazuje, w głównej mierze są zrobione z wiórków kokosowych. Kiedy będziecie przystępować do wykonania przepisu, warto zwrócić uwagę na to, aby wiórki kokosowe były bezglutenowe (wiórki nie posiadają glutenu, ale może on przedostać się do opakowania w procesie produkcji, dlatego lepiej wybierać produkty ze specjalnym oznaczeniem). Oto i przepis:
Składniki:
- szklanka wiórków kokosowych
- 2 białka + 2 żółtka
- około 140 g cukru pudru
- 2-3 łyżeczki wanilii
Wykonanie:
- Białka ubij na sztywno. Dodawaj cukier puder i stopniowo żółtka.
- Miksuj.
- Dołóż wiórki kokosowe.
- Dodaj wanilię. Całość wymieszaj.
- Uformuj kulki.
- Przygotuj blaszkę. Ułóż kokosanki i przystąp do pieczenia.
- Piecz przez kwadrans w temperaturze 170 stopni.
Zobacz też: Czereśnie słodkie, soczyste i bogate w witaminę C. Sprawdź przepisy, które wzbogacą letnie przyjęcie w ogrodzie