Przepis na kruche ciasteczka, na widok których gościom opadnie szczęka. Ten kształt robi robotę

Przepis na kruche ciasteczka ma to do siebie, że zazwyczaj jest dość prosty i szybki. Warto te słodkości jednak nieco urozmaić i nadać im nutę świeżości poprzez... nietypowy kształt. Te kruche ciasteczka, które wam tu proponujemy, deklasują wszystkie inne w swojej kategorii. Na ich widok goście oniemieją.

Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Przepis na kruche ciasteczka zawsze warto mieć pod ręką. Te słodkości to deser bardzo uniwersalny, pasują do wszystkiego i zazwyczaj wszystkim smakuje. W końcu: kto nie lubi kruchego ciasta? Chyba nie ma takiej osoby. Ciasteczka, które chcemy wam tu pokazać, znacznie się jednak wyróżniają spośród innych tego typu wypieków. Wszystko za sprawą nietypowego kształtu, który sprawia, że wyglądają jak torebki z herbatą. Musicie przyznać, że tego wasza kuchnia jeszcze nie widziała! Łapcie więc przepis na kruche ciasteczka jak herbata i nie zapomnijcie, żeby zaparzyć sobie do nich kubek tego gorącego napoju. Aż się prosi!

Przepis na kruche ciasteczka w kształcie torebek z herbatą

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 200 g masła,
  • 100 g cukru pudru,
  • 100 g kaszy manny,
  • tabliczka gorzkiej czekolady.
Zobacz wideo Zobacz też inny fantastyczny przepis. Ciasteczka orzeszki, czyli klasyk z PRL-u

Sposób przygotowania:

Przepis na kruche ciasteczka zaczynamy od zmiksowania masła z cukrem pudrem. Składniki powinny połączyć się tak, by utworzyć gładką i jasną masę. Dodajemy do nich mąkę oraz kaszę mannę i dokładnie mieszamy.

Powstałe w ten sposób ciasto przez chwilę ugniatamy. Na blat lub stolnicę wysypujemy mąkę i zaczynamy rozwałkowywać ciasto. Powinno mieć grubość około pół centymetra. Rozwałkowany placek tniemy najpierw wzdłuż na paski, a następnie przecinamy je wszerz, by powstały nieduże prostokąciki. Obcinamy rogi przy przy jednym krótszym boku każdego prostokąta. W "daszkach", które w ten sposób utworzyliśmy, robimy po jednej małej dziurce.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Na blachę kładziemy papier do pieczenia i przekładamy na niego na razie surowe kruche ciasteczka. Wkładamy do piekarnika na około pół godziny. Po upieczeniu wyjmujemy je, pozwalamy im trochę przestygnąć, a następnie końcówkę każdego z nich zanurzamy w płynnej czekoladzie. Przez dziurkę przewlekamy sznurek z przyczepionym listkiem, żeby ciasteczka wyglądały jak torebki z herbatą. I gotowe! Przepis na kruche ciasteczka skończony. Prawda, że nie był trudny?

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.