Babcia Basia robiła takie ciasteczka z maszynki. Odtworzyliśmy przepis. Smakują tak jak kiedyś

Kruche ciasteczka z maszynki do mielenia mięsa to jedno z najsłodszych wspomnień z dzieciństwa. W wielu domach babcie przygotowywały je dla wnuków i wnuczek, i, umówmy się, chyba nie ma osoby, która powiedziałaby tym wypiekom "nie". Postanowiliśmy przypomnieć sobie dawne lata i zrobiliśmy w kuchni Hapsa ciasteczka z maszynki. I wiecie co jest najlepsze? Smakowały jak babcine!

Więcej przepisów na ciasta i ciasteczka znajdziecie na stronie głównej Gazeta.pl.

Kruche ciasteczka z maszynki do mięsa. Smakują jak babcine

Maszynka do mielenia mięsa to urządzenie, które warto mieć w kuchni. Można ją bowiem wykorzystywać na wiele różnych sposobów, niekoniecznie do przygotowywania mielonego. W sieci można znaleźć specjalne nakładki z kształtami do robienia kruchych ciasteczek. Często takie nakładki dołączane są nawet od razu do zestawu. Dzięki temu można z łatwością odtworzyć przepis na kruche ciasteczka, które w wielu polskich domach babcie robiły właśnie przy użyciu tego sprzętu. 

My w redakcji też jesteśmy fanami tych wypieków. Postanowiliśmy więc odtworzyć przepis na kruche ciasteczka, które towarzyszyły nam w dzieciństwie. Wyszło lepiej niż perfekcyjnie, bo ciastka smakowały dokładnie tak, jak powinny! Jesteście ciekawi, jak je zrobić? Obejrzyjcie nasze wideo, na którym nasz szef kuchni, Michał Toczyłowski, pokazuje, jakie to proste. Znajdziecie tam również listę potrzebnych składników. To tylko sześć składników, z których większość pewnie macie już w domu, więc nawet nie wydacie fortuny na zakupach.

Zobacz wideo Domowe ciasteczka z maszynki do mięsa. Przepis jak od babci

Pamiętajcie by masło, którego używacie do ciasteczek, było zimne. Schłodzone powinno być również ciasto po zagnieceniu. "Dzięki temu będzie się lepiej formować i lepiej piec" - wyjaśnia Michał. Po włożeniu ciasta do maszynki trzeba je cały czas dociskać. Dzięki temu kruche ciasteczka z maszynki będą wyglądały dokładnie tak, jak powinny i tak, jak chcemy. Upieczone kruche ciasteczka można posypać cukrem pudrem lub zanurzać w ulubionej konfiturze. Uważajcie tylko, żeby się nie poparzyć - słodkościom trudno się oprzeć, więc każdy ma ochotę zjadać je prosto z blachy. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.