Ciasto z dżemem. Spodziewacie się gości? Koniecznie wypróbujcie nasze przepisy!

Ciasto z dżemem może wydawać się pospolitym wypiekiem, który nie zaskoczy nas smakiem. Jednak nic bardziej mylnego! Przed Wami przepisy, które są bardzo proste i z pewnością zaskoczą Waszych gości przepysznym smakiem.

Szybkie ciasto z dżemem ekspertki Joli. Kulinarna babcia podbija internet!

Szybkie ciasto z dżemem, które w dodatku jest proste i wyborne w smaku? Dobrze trafiłeś! Z pomocą przychodzi nam hitowy przepis pani Joli. Zainteresowanie kulinarną blogerką nie gaśnie od wielu lat. Niezależnie od tego, czy jest to kwestia tylko sprawdzonych przepisów, czy też jasności przekazu i rodzinnego charakteru, jedno jest pewne - wypieki wyjdą znakomicie. Ciasta z dżemem idealnie sprawdzą się podczas rodzinnego podwieczorku. Poniżej przepis na ciasto z dżemem pani Joli.

Składniki:

  • 250 g cukru pudru
  • około 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 jaja
  • 250 g ulubionego dżemu
  • około 200 g roztopionego masła
  • około 2 łyżeczek proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Wykonanie:

  1. Jajka dokładnie utrzyj z cukrem pudrem. Dołóż cukier waniliowy. Utrzyj na gładką i puszystą masę.
  2. Dodawaj stopniowo po jajku, jednocześnie pamiętając o mieszaniu.
  3. Rozpuszczone masło ostudź i wlej do masy. Dalej zmiksuj.
  4. Przesiej mąkę.
  5. Wsyp proszek do wcześniejszej masy. Dodaj mąkę.
  6. Dokładnie zmiksuj.
  7. Przygotuj blaszkę. Wlej około 75 procent masy. Wyłóż ulubiony dżem. Dalej przełóż punktowo resztę ciasta.
  8. Rozgrzej dobrze piekarnik. Piecz ciasto w temperaturze około 180 stopni przez 45 minut.
Zobacz wideo Ekspresowe ciasto ze śliwkami na oleju

Szybkie ciasto z dżemem na oleju z cynamonem. Przepis o korzennym zapachu

Szybkie ciasto z dżemem na oleju z dodatkiem cynamonu to coś dla fanów orientalnych smaków. Charakterystyczna czarna porzeczka i cynamonowa nutka? Być może to połączenie przypadnie Wam do gustu.

Składniki:

  • pół kilograma mąki typu tortowego
  • około 2 sporej wielkości jajek
  • 250 g cukru
  • 250 ml mleka
  • 5 łyżek dżemu porzeczkowego - najlepiej domowej roboty
  • około 1/2 szklanki oleju
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • cynamon

Wykonanie:

  1. Jajka zmiksuj dokładnie z cukrem na pulchną masę.
  2. Następnie dolej olej oraz mleko.
  3. Dołóż dżem.
  4. Całość dokładnie zmiksuj.
  5. Dorzuć wszystkie sypkie składniki.
  6. Całość dokładnie wymieszaj.
  7. Przygotuj formę. Rozgrzej piekarni. Piecz wszystko w temperaturze około 180 stopni przez około 45 minut.
  8. Kiedy się upiecze i przestygnie - posyp cukrem pudrem do smaku. Możesz posypać także cynamonem.

Szybkie, łatwe ciasto z powidłami - pleśniak w roli głównej. Niech nazwa Was nie zmyli!

Szybkie, łatwe ciasto z powidłami to między innymi pleśniak. Chociaż nazwa nie jest zachęcająca, to jednak jego smak jest nieziemsko dobry. Goście z pewnością będą prosić o dokładkę.

Składniki:

  • około 3-4 szklanek mąki pszennej
  • pół szklanki białego cukru
  • 4 jaja
  • 1 cukier waniliowy
  • około 200 g masła
  • 1 łyżka gęstej schłodzonej śmietany
  • odrobina soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • odrobina soli
  • cukier puder
  • 2-3 łyżki kakao
  • słoik powideł śliwkowych

Wykonanie:

  1. Oddziel żółtka od białek.
  2. Dalej przesiej mąkę.
  3. Dodaj proszek do pieczenia. Dołóż żółtka, śmietanę oraz dwa rodzaje cukru.
  4. Następnie dodaj schłodzone i posiekane masło.
  5. Zagnieść z tego wszystkiego kruche ciasto.
  6. Podziel na trzy części.
  7. Do jednej z części dodaj kakao.
  8. Całość zagnieć.
  9. Wszystkie porcje ciasta owiń w folię i wstaw na kwadrans do lodówki.
  10. Umieść papier do pieczenia na blaszce.
  11. Weź jedną kulkę i wylep nią dno formy. Podziurkuj spód. Posmaruj powidłami.
  12. Weź kolejną kakaową kulkę i zetrzyj na tarce, rozsyp na powidłach.
  13. Wykonaj sztywną masę z białek. Ubij je z cukrem i odrobiną soli.
  14. Białka rozsmaruj na ciemnym cieście.
  15. Na wierzchu zetrzyj ostatnią porcję ciasta.
  16. Piecz przez 45 minut w temperaturze około 180 stopni.

Zobacz też: Lody domowe wykonane za pomocą piłki? Tego jeszcze nie widzieliście! Różne sposoby na domowe lody

Więcej o:
Copyright © Agora SA