Szybkie ciasto z dżemem ekspertki Joli. Kulinarna babcia podbija internet!
Szybkie ciasto z dżemem, które w dodatku jest proste i wyborne w smaku? Dobrze trafiłeś! Z pomocą przychodzi nam hitowy przepis pani Joli. Zainteresowanie kulinarną blogerką nie gaśnie od wielu lat. Niezależnie od tego, czy jest to kwestia tylko sprawdzonych przepisów, czy też jasności przekazu i rodzinnego charakteru, jedno jest pewne - wypieki wyjdą znakomicie. Ciasta z dżemem idealnie sprawdzą się podczas rodzinnego podwieczorku. Poniżej przepis na ciasto z dżemem pani Joli.
Składniki:
- 250 g cukru pudru
- około 2,5 szklanki mąki pszennej
- 3 jaja
- 250 g ulubionego dżemu
- około 200 g roztopionego masła
- około 2 łyżeczek proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Wykonanie:
- Jajka dokładnie utrzyj z cukrem pudrem. Dołóż cukier waniliowy. Utrzyj na gładką i puszystą masę.
- Dodawaj stopniowo po jajku, jednocześnie pamiętając o mieszaniu.
- Rozpuszczone masło ostudź i wlej do masy. Dalej zmiksuj.
- Przesiej mąkę.
- Wsyp proszek do wcześniejszej masy. Dodaj mąkę.
- Dokładnie zmiksuj.
- Przygotuj blaszkę. Wlej około 75 procent masy. Wyłóż ulubiony dżem. Dalej przełóż punktowo resztę ciasta.
- Rozgrzej dobrze piekarnik. Piecz ciasto w temperaturze około 180 stopni przez 45 minut.
Zobacz wideo Ekspresowe ciasto ze śliwkami na oleju
Szybkie ciasto z dżemem na oleju z cynamonem. Przepis o korzennym zapachu
Szybkie ciasto z dżemem na oleju z dodatkiem cynamonu to coś dla fanów orientalnych smaków. Charakterystyczna czarna porzeczka i cynamonowa nutka? Być może to połączenie przypadnie Wam do gustu.
Składniki:
Wykonanie:
- Jajka zmiksuj dokładnie z cukrem na pulchną masę.
- Następnie dolej olej oraz mleko.
- Dołóż dżem.
- Całość dokładnie zmiksuj.
- Dorzuć wszystkie sypkie składniki.
- Całość dokładnie wymieszaj.
- Przygotuj formę. Rozgrzej piekarni. Piecz wszystko w temperaturze około 180 stopni przez około 45 minut.
- Kiedy się upiecze i przestygnie - posyp cukrem pudrem do smaku. Możesz posypać także cynamonem.
Szybkie, łatwe ciasto z powidłami - pleśniak w roli głównej. Niech nazwa Was nie zmyli!
Szybkie, łatwe ciasto z powidłami to między innymi pleśniak. Chociaż nazwa nie jest zachęcająca, to jednak jego smak jest nieziemsko dobry. Goście z pewnością będą prosić o dokładkę.
Składniki:
- około 3-4 szklanek mąki pszennej
- pół szklanki białego cukru
- 4 jaja
- 1 cukier waniliowy
- około 200 g masła
- 1 łyżka gęstej schłodzonej śmietany
- odrobina soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- odrobina soli
- cukier puder
- 2-3 łyżki kakao
- słoik powideł śliwkowych
Wykonanie:
- Oddziel żółtka od białek.
- Dalej przesiej mąkę.
- Dodaj proszek do pieczenia. Dołóż żółtka, śmietanę oraz dwa rodzaje cukru.
- Następnie dodaj schłodzone i posiekane masło.
- Zagnieść z tego wszystkiego kruche ciasto.
- Podziel na trzy części.
- Do jednej z części dodaj kakao.
- Całość zagnieć.
- Wszystkie porcje ciasta owiń w folię i wstaw na kwadrans do lodówki.
- Umieść papier do pieczenia na blaszce.
- Weź jedną kulkę i wylep nią dno formy. Podziurkuj spód. Posmaruj powidłami.
- Weź kolejną kakaową kulkę i zetrzyj na tarce, rozsyp na powidłach.
- Wykonaj sztywną masę z białek. Ubij je z cukrem i odrobiną soli.
- Białka rozsmaruj na ciemnym cieście.
- Na wierzchu zetrzyj ostatnią porcję ciasta.
- Piecz przez 45 minut w temperaturze około 180 stopni.
Zobacz też: Lody domowe wykonane za pomocą piłki? Tego jeszcze nie widzieliście! Różne sposoby na domowe lody